Àmbit de la notícia
Ambiental

Teresa i Montse Girbau: “Cal fer les coses ben fetes i complir la llei, però també creiem que es pot anar més enllà”

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Anna Parisi
  • Montse Girbau i Teresa Girbau promouen la relació entre empresa i entitats sense afany de lucre (imatge: girbau.es)
  • Teresa Girbau, de la Fundació Girbau (imatge: Girbau.es)
  • Millora de la "Ruta del Ter" al seu pas per Osona, amb l'ajut de la Fundació Girbau (imatge: aiguesvic.com)
  • La Fundació ha col·laborat en el musical Verdaguer de l'Atlantida (imatge: vic.cat)
  • El projecte d'hipoterapia  de  l'Associació Sant Tomàs  ha rebut el suport de la Fundació Girbau (imatge: Associació Sant Tomàs)
  • Els germans GIrbau reben el premi Joan Planas ( Ajuntament de Vic)
  • Logotip de la Fundació Girbau (imatge: Fundació Girbau)

Parlem amb Teresa i Montse Girbau, per conèixer millor la Fundació Privada Girbau i el seu model de col·laboració entre empresa i entitats, que té la finalitat d'ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones i el seu entorn.

La relació entre la Fundació Privada Girbau i les entitats sense afany de lucre és un bon exemple de col·laboració entre profit i non-profit. Girbau és una empresa familiar dedicada a la fabricació de maquinària per a bugaderies, que des de fa molts anys manté un vincle amb diverses entitats d'àmbits socials, culturals i ambientals.

Fins al 31 de gener es poden presentar propostes de projectes ambientals al premi Natura i Societat, promogut per la Fundació.

Com va néixer la Fundació Girbau?

Va néixer d'una inquietud que teníem els germans Girbau, Pere, Antoni i Teresa. La vam heretar del pare, una persona que tenia molta sensibilitat social i i que tenia una bona relació amb el personal, ajudant i orientant les persones tant professionalment com en altres aspectes. Motivat per algunes mancances assistencials de l'èpòca,  com medicaments que no estaven contemplats en la Seguretat Social d'aquell moment, va crear una mútua pels treballadors de l'empresa. També va col·laborar amb entitats ciutadanes per participar en la creació de nous recursos.  Aquesta cultura l'hem heredat els fills, i procurem portar l'empresa amb atenció a les persones, a la salut i la seguretat del nostre entorn.  De la inquietud social dels tres germans va sorgir la Fundació, quan vam decidir aportar el capital necessari per a la seva creació.  Vam començar donant suport sobretot els projectes socials i culturals, però també volem ajudar a iniciatives ambientals.

 

Quina és la missió de la Fundació?

La nostra missió és estudiar i conèixer diferents situacions d'entitats i institucions on poder ajudar. Les primeres intervencions van ser de caràcter social i assistencial, vinculades a entitats que es dedicaven a la promoció de les persones. També es va anar potenciant el vessant cultural i actualment l'ajuda al medi ambient. Per tant la nostra missió és ajudar en iniciatives de caràcter social i assistencial, culturals i ambientals.

Quins projectes heu promogut?

Nosaltres rebem demandes d'ajuts per projectes, els estudiem, i si compleixen una colla de requisits que estan d'acord amb els estatuts de la fundació, però que també tenen a veure amb la solidesa i la viabilitat del projecte, així com la forma en què es presenten, aleshores hi participem. Un 44% del pressupost de la Fundació va a ajudes benèfiques i socials, i al voltant d'un 25% a ajudes a ajudes per la cooperació internacional. Rebem demandes d'institucions de caràcter benèfic i social, i d'ONG's que treballen pel desenvolupament en països de l'Àfrica, Sud-amèrica i la Índia.  Hem col·laborat amb entitats d'atenció a la diversitat funcional, de gent gran, de recerca pel càncer, escoles d'infermeria i amb Metges sense fronteres. Aquest any hem donat suport a entitats que treballen per les persones refugiades.
En l'àmbit cultural hem ajudat en l'organització d'exposicions, a museus, en la publicació de llibres i revistes, i la programació de concerts i altres esdeveniments culturals.
També hem ajudat la instal·lació de plaques solars, i ara hem instaurat el premi Natura i Societat per donar més suport a projectes ambientals.

 

Quin ha estat un moment per vosaltres important?

L'inici va ser molt important. El patronat el composem personal de l'empresa i de la família, que vam treballar en estreta col·laboració. Ara el premi de medi ambient també representa un moment molt important per nosaltres.

Com és la relació entre empreses i entitats? Com creieu que hauria de ser?

És una relació que es construeix a base de coneixement mutu. És molt important conèixer-se bé, els projectes, objectius i programes d'actuacions. La veritat és que tenim molt bona relació, hi ha bona acollida i les entitats i ong ens vénen a explicar els seus objectius, els resultats que han tingut i els seus problemes.

Que aconsellaríeu a empreses i entitats que desitgin col·laborar?

Aconsellaria escollir programes o projectes d'actuació que siguin el més eficaç possible pel bé de la societat. A la vegada que sigui referent per a obtenir el reconeixement dels diversos col·lectius, des de les institucions públiques i privades, les associacions i altres. Sobretot cal que sigui eficaç perquè la societat vagi prenent consciència.

 

Com va sorgir el premi Natura i Societat?

Dins dels àmbits que volíem ajudar, ens vam trobar poca demanda de projectes ambientals; així que vam decidir donar-nos a conèixer i oferir aquest espai perquè ens arribin projectes. Vam tenir una primera trobada amb un grup ecologista que treballava amb la Xarxa de Custòdia pel Territori, on vam veure les possibilitats donar-nos a conèixer entre les entitats ambientals. Aleshores en converses amb la Xarxa de Custòdia vam acordar la proposta de crear un premi.

Que n'espereu d'aquesta iniciativa?

Esperem que surtin projectes, idees noves, iniciatives a les que donar-hi suport. També esperem amplificar la creativitat: no només el guanyador serà beneficiat, sinó que creiem que és positiu pel fet que les entitats es motivin i generin propostes, i que sàpiguen que tenen possibilitat de rebre ajuts. 

Quina creieu que és la realitat al vostre entorn/a Catalunya?

En el nostre entorn particularment creiem que la realitat té bastants problemes, pel que fa a contaminació d'aigua, fonts, aire,... i creiem que fa molta falta donar suport a projectes ambientals. La resta de Catalunya, com a país amb una gran activitat econòmica, com és la industrial, ramadera, agrícola, turística i altres serveis, genera també més deteriorament ambiental. Per tant creiem que les empreses junt amb les administracions, tenim una responsabilitat i hem de respondre d'alguna manera.

 

Que pot fer una empresa per la Sostenibilitat?

Una empresa pot intentar ser el màxim de sostenible possible, com tots. Nosaltres sabem que podem millorar. Fem servir recursos i embrutem, però podem ser el màxim de responsables possibles. Des del punt en el que ens trobem, com a col·lectiu, les empreses tenim un poder econòmic i social diferent del que té una persona individual, i per tant podem donar un ajut més gran, que tingui més ressò, i ser un referent en la manera d'actuar de les empreses.

Les empreses tenim una doble via: d'una banda està bé el fet de fer les coses ben fetes i complir la llei, però també creiem que s'ha d'anar més enllà. És una qüestió de consciència, per assolir equilibri ecològic. Creiem que qui pot, ho ha de fer. I per això considerem que és molt important i necessari que es promogui un model de sostenibilitat amb una relació d'equilibri entre el medi ambient i les activitats econòmiques, i ben gestionat per part de les administracions.

Com acullen els treballadors de l'empresa les accions solidàries de la Fundació?

El personal en general ho respecta i veu que és un bé per la societat. En particular, els qui col·laboren d'una forma molt responsable i ho senten de forma molt pròpia són les 5 persones que treballen a l'empresa, implicades en el seguiment dels projectes de la Fundació. Actuen a la Fundació d'una manera molt desinteressada, acullen molt bé les accions i fan bons suggeriments.

Promoveu el voluntariat corporatiu a l'empresa?

La majoria de persones tenen inquietuds socials. Sobretot, el col·lectiu de persones jubilades col·laboren com a voluntaris i voluntàries a entitats de la ciutat. A banda de ser persones solidàries, ens agrada pensar que també han viscut aquesta sensibilitat a l'empresa. D'altra banda la Fundació col·labora amb voluntaris i voluntàries de les ONGs i institucions.

Com veieu la Fundació d'aquí a 10 anys?

Tots plegats hem d'anar caminant i cal comptar que hi haurà relleus. Les noves generacions han de collir l'historial de la Fundació amb les organitzacions que hem ajudat, però també han d'anar investigant com serà la societat del futur i les noves necessitats que es vagin creant. La Fundació ha d'estar molt oberta a captar les necessitats més importants a cada moment.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari