Tres banderes negres per a la costa catalana

 Font:
Font:

Tres banderes negres per a la costa catalana

Resum: 

L''informe “Banderes negres 2010. Caos en la costa” d'Ecologistas en Acción denuncia l'estat de degradació del litoral de l'Estat espanyol i demana un canvi de rumb a les administracions i als ciutadans. Entre els casos més greus, hi figuren tres punts de Catalunya: un a Girona i dos a la ciutat de Barcelona.

Un any més, Ecologistas en Acción ha analitzat la situació de la costa i ha identificat els 40 punts més alterats del litoral, degut ,principalment, per abocaments orgànics i industrials, urbanisme, regeneracions i obres costaneres i la desplanificació dels Ports d'Interès General.

Bandera negra per a Girona

D'entre els casos recollits a l'informe, hi ha tres punts catalans. És el cas de les comarques litorals gironines que destaquen per una intensa activitat urbanística. La creació d’infraestructures i el desmesurat creixement urbanístic ha superat amb escreix la capacitat de càrrega d’aquesta línia de costa. La pitjor amenaça: el projecte de construcció de 3.700 habitatges al sud de Castelló d'Empuries en un important connector biològic per a la zona.

i dues més per a Barcelona

Pel què fa las abocaments orgànics i la deficiència de la depuració de l'aigua, la ciutat de Barcelona figura com un dels 10 casos de major impacte per abocaments d'aigües residuals urbanes. Tot i que la ciutat disposa de dues macrodepuradores situades al Besòs i al Llobregat, en els casos de pluges fortes, les aigües a tractar arriben directament al mar.
Ecologistas en Acción també denuncia que la recent construïda dessaladora del Prat no seria necessària si es gestionessin correctament les aigües residuals urbanes i s'aprofitessin després d'un tractament terciari.

Una altra bandera negra és per a la platja de la Barceloneta pel què fa a les actuacions en les platges amb major impacte ambiental. Barcelona pateix una important alteració de la dinàmica litoral per diverses causes com l'ampliació del port olímpic i el port comercial, la desviació de la desembocadura natural del Llobregat i l'ocupació de terreny al mar (com el Zoo marí o l'Hotel Vela). La Barceloneta, per tant, ha hagut de ser regenerada històricament, compta amb diversos dics submergits per minimitzar la dinàmica d'erosió costanera i un espigó de 170 m. Tot plegat obstaculitza l'equilibri dinàmic costaner.

Propostes d'acció

Ecologistas en Acción reclama “una revisió profunda de l'economia”, a partir d'un diagnòstic ambiental a fons i tenint en compte la capacitat de càrrega del territori i de regeneració dels recursos explotats, l'estructura social i la dependència i solidaritat amb tercers països. I reivindica com a mesures urgents: una moratòria urbanística, una moratòria de ports esportius i d'infraestructures a la costa, la revisió profunda del model d'explotació del medi rural i marí, un canvi en la gestió de l'aigua que inclogui un pla de depuració i reutilització d'aigües residuals i la creació d'àrees marines protegides i reserves pesqueres.

Podeu consultar aquí l'informe “Banderes negres 2010. Caos en la costa

Afegeix un comentari nou