Un nou Volt per a poder exercir el dret a decidir en l’energia que consumim
Comparteix
Del 9 al 12 d’octubre, la Xarxa per la Sobirania Energètica et porta a fer el VOLT 2, per conèixer les grans infraestructures i a reflexionar amb el territori sobre les implicacions que té el model que les sustenta.
Quins són els efectes que comporta l’actual model energètic, i quines són les repercussions en l'àmbit social, econòmic, polític i ambiental? Existeix un altre model? Quins drets té un ciutadà i una població per participar de les decisions en aquesta matèria, que afecten les persones i les comunitats?
La Xarxa per la Sobirania Energètica (XSE) pretén formar els ciutadans per donar resposta a les encara complicades preguntes, i dotar-los de capacitat d'exercir el dret de triar conscientment el model energètic. Per aquest motiu, porta a tothom l’anàlisi de les grans infraestructures existents, i presenta les alternatives que contemplin l’ús de les energies renovables i la sobirania energètica.
En aquesta segona edició del Volt, a més a més, es buscarà la creació de vincles entre diferents grups, campanyes i lluites locals, amb l’ànim de teixir aliances futures per donar resposta als grans projectes energètics.
El programa del VOLT 2015 : de les preses al Brasil, a la contaminació de Sabiñanigo
Divendres 9 d’octubre, a Barcelona, tindrà lloc una conferència que farà una presentació dels grans plans d’infraestructures a escala global i especialment a la UE, fent èmfasi amb la incidència que han tingut en la transformació dels territoris rurals i urbans.
Es donarà veu als i les afectades directes per les infraestructures i pel propi model que exclou els i les empobrides de l’accés a l’energia. Hi assistiran el Movimento dos Atingidos por Barragens, de Brasil, la Platform London i l’organització Bankwatch.
Dissabte 10 d’octubre, durant el matí es visitarà el gasoducte MIDCAT que des del nord Africa connecta amb França, al seu pas per Castellar del Vallès. Es podrà establir un diàleg entre diferents grups afectats.
També està programada la visita a la muntanya de sal de IBERPOTASH a Sallent. El col·lectiu Prou SAL!, explicarà els processos ciutadans per la defensa del territori, que han portat a la imputació de directius de l’empresa per delictes contra el medi ambient i recursos naturals, i a la retirada de la llicència a l’empresa
A la tarda es visitarà per Balsareny, per conèixer el projecte de magatzem geològic de gas , una obra de la qual hi ha poca informació pública, i que recorda en alguns aspectes el projecte Castor. Hi assistiran membres de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia (Castor)
Diumenge 11, és prevista una jornada a Graus, Osca, seu de la lluita històrica contra una línia de molt alta tensió des dels anys ’90 abans anomenada Aragón-Cazaril, avui redefinida com Monzón-Cazaril. La jornada es centra en promoure la creació de sinergies entre els grups per tal de fer incidència a les institucions polítiques i financeres.
A la tarda tindrà lloc l’assemblea dels grups participants en el VOLT II, i posteriorment es visitarà Sabiñanigo. Aquest municipi té un immens dipòsit de residus industrials (amb una gran part de lindà) a escassos metres del nucli urbà, sobre el qual encara no hi ha prevista solució. És un dels majors casos de contaminació química d’Europa, que arriba al Riu Gállego. A més a més, la zona viu actualment amb l’amenaça d’una MAT, contra la qual s'ha constituit una plataforma ciutadana.
Podeu seguir la Xarxa per la Sobirania Energètica al facebook i a twitter, i inscriure-us al VOLT II aquí.
Afegeix un nou comentari