Vigilants del litoral

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Vigilants del litoral

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Comença el primer mostreig del Coastwatch Catalunya 2013 a les Terres de l'Ebre. El proper 12 d'octubre vols ser voluntari, per ajudar a conèixer l'estat del litoral al Delta?

El Coastwatch és un programa europeu de vigilància del litoral en el que participen gairebé tots els països europeus que estan rodejats per mar. Més de 10.000 voluntaris europeus cada any aporten dades de primera mà sobre l'estat de les costes, cobrint prop de 10.000 quilòmetres, des dels fiords noruecs a les illes gregues i les Costes del Mar Negre.

Un any de preparació

Impulsat els darrers anys a Catalunya per Greenpeace, després d'una parada d'uns quants anys, ara torna amb força sota la coordinació de l'Associació Catalana d'Oceanògrafs i Oceanògrafes (ACOIO).

Ja a la tardor del 2012, ACOIO va fer el primer mostreig Coastwatch a una platja barcelonina per a fer una prova de metodologia, i després d'un any captant nous voluntaris i voluntàries, aquesta tardor es faran els mostrejos Coastwatch Catalunya 2013, des del 15 d'octubre al 15 de novembre en diferents llocs de la geografia catalana.

Comença al Delta de l'Ebre

El tret de sortida del Coastwatch Catalunya 2013 serà, doncs, el proper 12 d'octubre a les Terres de l'Ebre de la mà de l'Associació Ornitològica de les Terres de l'Ebre Picampall i de l’Associació de Voluntaris del Parc Natural del Delta de l’Ebre, amb la coordinació d'ACOIO, i la col·laboració també del Parc Natural i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

Aquesta activitat al Delta està inclosa en “Uneix-te”, una campanya de sensibilització ambiental de voluntaris i naturalistes de les Terres de l'Ebre 2013, que compta també amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat.

S'inicia al Delta de l'Ebre on s'ha creat un nucli fort de voluntaris i voluntàries Coastwatch reprenent l'activitat que havia tingut aquesta zona de Catalunya en els anys forts del programa sota la coordinació anterior.

Entre mitjans d'octubre i mitjans de novembre, es farà també a d'altres llocs de Catalunya i de la resta de l'Estat Espanyol i d'Europa de forma simultània.

Voleu ser vigilants del litoral?

Hi poden participar de forma voluntària totes aquelles persones i col·lectius interessats en conèixer de més aprop l'estat de nostres costes. Les persones que hi participin contribuiran a:

  • Augmentar l'atenció i protecció del territori costaner.
  • Proporcionar opinions sobre problemes i amenaces de la línia de costa, demanant mesures protectores.
  • Crear una extensa base de dades amb informació de l'estat del litoral europeu (amb criteris d'interpretació homogenis entre diferents països).
  • Crear i desenvolupar una xarxa internacional que pot servir per recollir altres dades mediambientals.
  • Col•laborar en l'educació ambiental.

Com funciona?

El projecte Coastwatch divideix la costa en blocs de 5km, i cada bloc de costa es divideix en unitats de 500 m que seran mostrejades, a través d'un qüestionari de dades sobre l'estat del litoral, que és l'eina de treball del programa. El qüestionari demana recollir diversos paràmetres que pot anar des de la presència d'envasos de plàstic a l'avaluació de riscos ambientals (abocaments d'aigües residuals, etc). És realitzat per persones voluntàries que volen contribuir a conservar els ecosistemes costaners.

Més informació

Trobada el dia 12 d’octubre a les 9:45h a l'Ecomuseu del Deltebre (Dr. Martí Buera, 22 Deltebre). Fins a les 13:30h aproximadament. Si esteu interessats en participar en el projecte a les Terres de l'Ebre, però no podeu assistir a aquesta jornada, podeu escriure a l'adreça de correu info@picampall.org o trucar al 608 68 55 66.

Si voleu ser voluntaris i voluntàries d'altres punts de Catalunya, d'un bloc Coastwatch ja en funcionament, si voleu saber quins blocs hi ha o voleu coordinar-ne un de nou amb la vostra entitat, poseu-vos en contacte amb la Comissió Coastwatch d'ACOIO al correu coastwatch.catalunya@gmail.com. En podeu fer seguiment des del facebook.

Per saber més, consulteu el projecte Coastwatch España i el projecte en l'àmbit europeu, Coastwatch Europe.

Afegeix un comentari nou