Vols consumir com penses? Uneix-te al moviment Knowcosters
Comparteix
Aquest projecte pretén fomentar que es coneguin no només els costos visibles del producte, sinó també els costos indirectes, com ara el social i l'ambiental.
"Quan els consumidors optem per un producte estem donant suport a la fàbrica o empresa que el produeix i l'entorn econòmic i social en què és produït, configurant de manera directa el món en què vivim". Són paraules del fundador del moviment Knowcosters, Miguel Conde Lobato. Creat el mes de juny de 2013, aquesta entitat sense afany de lucre busca conscienciar el consumidor/a de les implicacions polítiques i socials que comporta l'acte de consumir.
Així, ofereix a la ciutadania informació perquè pugui saber d'on vénen els productes i quin és el seu cost real. A més, proposa dos mecanismes per tal que el consumidor/a pugui estar millor informat/da: l'empremta fiscal i el triple marcatge.
Knowcosters proposa que els productes i serveis es venguin sota un triple marcatge, és a dir, que aportin informació sobre el cost real en tres vessants diferents: Cost d'Estat de Benestar, cost del planeta i el valor monetari. D'aquesta manera, al preu del producte li afegeixen el cost social i ambiental que suposa la producció i transport d'aquell objecte o servei. Convida, doncs, a les empreses a incloure en les etiquetes informació sobre les condicions socials i econòmiques de les persones implicades en tot el seu cicle de vida i sobre la cura i protecció del medi ambient.
L'empremta fiscal (huella fiscal) és un distintiu creat per la Fundació Knowcosters que informa del país on paguen els seus impostos (IVA i Impost de Societats) les botigues en línia. Convida a les empreses que venen per Internet a fer un pas cap a la transparència i el compromís i sol·licitar el distintiu.
Amb aquesta informació, les persones consumidores poden saber "d'on venen i cap a on van" els productes, de forma que poden fer un consum més conscient: "Els consumidors Knowcosters dirigim, votem i orientem el nostre consum. Una cosa que a vegades requereix canviar el producte que havíem triat, a vegades consumir menys o no consumir, però sempre sabent que estem provocant una reacció en cadena que pot estar a prop o lluny del voldríem que succeís".
Afegeix un nou comentari