Àmbit de la notícia
Ambiental

ZOOXXI qüestiona la mort natural de 147 animals al Zoo de Barcelona i demana la dimissió de la direcció

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • La plataforma creu que el Zoo de Barcelona no aporta la informació demanada perquè no està complint l'ordenança aprovada el 2019.
    Font: CC
  • Des del Zoo de Barcelona asseguren que molt sovint no és possible dictaminar fefaentment una causa clara de la mort, ja que aquesta es pot deure a la confluència de nombrosos factors.
    Des del Zoo de Barcelona asseguren que molt sovint no és possible dictaminar fefaentment una causa clara de la mort, ja que aquesta es pot deure a la confluència de nombrosos factors. Font: CC
  • El Zoo de Barcelona manté que cap de les baixes va ser per eutanàsia de gestió.
    El Zoo de Barcelona manté que cap de les baixes va ser per eutanàsia de gestió. Font: CC

Denuncien que no s'està aportant la informació que estan obligats a donar per confirmar que no s'estan aplicant tècniques com el 'culling', mentre que el Zoo assegura que cap de les baixes produides va ser per eutanàsia de gestió.

La plataforma ZOOXXII denuncia la manca de transparència del Zoo de Barcelona en assegurar que no s'ha reportat la causa de 147 defuncions d'animals entre el juliol del 2019 i el maig del 2020, sospiten que s'estaria aplicant l'eutanàsia de gestió, o el 'culling', i demanen la dimissió de la cúpula directiva del Zoològic. D'altra banda, des del Zoo de Barcelona, asseguren que les defuncions van ser per mort natural i que cap de les baixes produïdes als animals allotjats al zoo va ser per eutanàsia de gestió. "El Zoo no fa 'culling'", sentencien.

El coordinador de la plataforma ZOOXXI, Leonardo Anselmi, manifesta que el parc no estaria aplicant l'ordenança aprovada el maig de 2019, i que va entrar en vigor al juliol d'aquell mateix any, acusa la direcció del Zoo, encapçalada pel director Sito Alarcón, de no haver implantat encara cap canvi, i de treballar amb poca transparència en la causa de la mort dels animals. En aquest aspecte, Anselmi lamenta que no s'estan donant explicacions de les morts.

"Creiem que no són transparents i menteixen per una raó: no estan aplicant l'ordenança, perquè si l'apliquessin no haurien de poder dur a terme tècniques com el 'culling' o la matança d'animals sans per gestió, quelcom que és probable que estiguin fent", manifesta Anselmi. "No fem una acusació en un sentit categòric que ho estiguin fent, el que diem és que no estan donant la informació que estan obligats a donar per confirmar que no estan aplicant aquestes tècniques", ratifica el coordinador de la plataforma.

ZOOXXI explica que han trobat situacions difícils de classificar com a morts naturals en les defuncions dels 147 animals esmentats. Per exemple, asseguren que, en un sol dia, el 21 de gener, van constar quatre defuncions d'exemplars adults de bec d'alena i un de fredeluga que compartien instal·lació, i que en quaranta-cinc dies morissin uns catorze animals d'aquest espai.

En referència a la direcció del parc, Anselmi explica que "no creiem que aquesta sigui la direcció del zoològic que necessitem per la transformació que vam aprovar el 3 de maig de 2019 al ple de l'Ajuntament", en referència a l'ordenança. "Sigui perquè no estan a l'altura en el sentit tècnic, o perquè no ofereixen informació veraç, en qualsevol dels dos casos creiem que haurien de dimitir", assegura.

El Zoo de Barcelona ho nega

Des del Zoo de Barcelona es mostren categòrics a l'hora de negar la pràctica del 'culling' al parc. "El benestar animal és el primer objectiu del Zoo de Barcelona. Els nostres exemplars estan molt ben atesos seguint els més alts criteris internacionals de benestar", asseguren des del Zoo de Barcelona, que consideren greus les acusacions rebudes sobre la mort dels animals. "Cap de les baixes produïdes als animals allotjats al zoo va ser per eutanàsia de gestió o 'culling'", reiteren.

De les 147 defuncions entre el juliol del 2019 i el maig del 2020, el Zoo de Barcelona assegura que van ser per mort natural, "algunes de les quals van venir precedides de situacions mèdiques que comprometien inacceptablement el benestar dels animals de tal manera que va ser procedent aplicar l'eutanàsia mèdica". Manifesten que parlar de 'culling' "és una falsedat i una ofensa als professionals del zoo de Barcelona que dediquen la seva vida a la protecció i la cura dels animals".

Així asseguren que sovint "no és possible dictaminar fefaentment una causa clara de la mort, ja que aquesta es pot deure a la confluència de nombrosos factors però en cap cas 'culling'". És en aquest últim punt, on la plataforma ZOOXXI detecta una manca de competència alhora que el Zoo de Barcelona tingui les capacitats de dur a terme una necròpsia per saber la causa mort d'un animal.

Sobre l'aplicació de l'ordenança, el parc manifesta que s'està aplicant "en el ritme que les circumstàncies que ens afecten a nivell mundial ens ho permeten". ZOOXXI respon que "cap dels seus articles s'està aplicant en aquest moment, i ens sembla del tot inacceptable". "Entendria que la pandèmia pot ser una excusa si l'ordenança està aplicada en un 80%, però estant al 0%, és evident que no hi ha cap intenció d'aplicar aquesta ordenança per part de la direcció del zoològic", denuncia Anselmi.

"Prendrem totes les accions legals que considerem pertinents perquè es depurin responsabilitats en matèria de l'aplicació de l'ordenança, que és d'obligatori compliment", asseguren des de ZOOXXII.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari