Àmbit de la notícia
Comunitari

12 de juny, Dia Mundial Contra el Treball Infantil

Autor/a
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
  • Organització Internacional del Treball

En motiu de la celebració del Dia Mundial Contra el Treball Infantil, que se celebrarà el 12 de juny, l’Organització Mundial del Treball (OIT) presenta un nou informe sobre infants amb treballs perillosos. També celebra diversos actes reivindicatius a més de 50 països de tot el món.

L’informe de la OIT, titulat “Infants en treballs perillosos: el que sabem, el que hem de fer”, analitza, a través de les últimes dades i tendències disponibles, els treballs perillosos que realitzen els nens i nenes en l’agricultura, la mineria, la construcció, la indústria, en les tasques domèstiques i la recol·lecció de desperdicis, i els riscos que aquests produeixen en la salut dels infants.  

 

L’informe “Infants en treballs perillosos: el que sabem, el que hem de fer” examina totes les qüestions referents al treball perillós dels menors que existeix als països en desenvolupament i als desenvolupats, incloent els Estats Units i Europa. A més, ofereix una sèrie de recomanacions sobre tipus de polítiques per solucionar aquest problema.

 

 

Però tothom sap què és el treball infantil?

L’Organització Internacional del Treball indica que el terme “treball infantil” s’utilitza per definir tot aquell treball que priva als nens, nenes i joves de la seva infància, el seu potencial i la seva dignitat i que és perjudicial pel seu desenvolupament físic i psicològic. D’aquesta manera, es pot definir el “treball infantil” amb tres conceptes:

 

  • És perillós i perjudicial pel benestar físic, mental o moral de l’infant.
  • Interfereix en l’escolarització del nen o nena perquè priva la possibilitat d’anar a classe i obliga a deixar l’escola prematurament.
  • Exigeix la combinació de l’estudi i el treball pesat (on passen molt temps).

 

Cal tenir en compte que no es pot considerar “treball infantil” qualsevol tipus de feina que desenvolupin infants i joves. En molts països del Nord, hi ha gran quantitat de nens, nenes i adolescents que treballen a temps parcial (caps de setmana, estius, períodes de vacances, etc.) repartint diaris, cuidant quitxalla, etc.. Fins i tot, alguns infants i joves treballen com a actors en pel·lícules i sèries de televisió o es dediquen a l’esport d’elit. L’entitat Save de Children explica que la diferència entre el “treball infantil” i el treball que realitzen els infants i joves radica en les condicions laborals i la qualitat de vida dels menors.

 

 

I com es pot eliminar el “treball infantil”?

La OIT, a través del Programa Internacional per a l’Eradicació del Treball Infantil (IPEC - International Programme on the Elimination of Child Labour), té l’objectiu d’eliminar progressivament el “treball infantil” a tot el món, prioritzant aquells que presenten unes pitjors condicions. L’IPEC va començar a funcionar al 1992, i des de llavors ha desenvolupat diverses accions per aconseguir-ho:

  • Programes de reformes de política.
  • Creació de capacitat institucional i possibilitat d’incidir en l’adopció de mesures pràctiques per eliminar el “treball infantil”.
  • Sensibilització i mobilització encaminades a canviar l’actitud social i promoure la ratificació i aplicació efectiva dels Convenis de la OIT en aquesta matèria.

 

El treball de l’IPEC ha aconseguit rescatar molts infants i joves del “treball infantil”, a més d’evitar que molts d’altres s’incorporessin a la vida laboral. Paral·lelament, l’IPEC ha realitzat diversos estudis sobre política i legislació, avaluació de programes i vigilància del “treball infantil” que han permès la creació d’una àmplia base de dades estadística i metodològica, de bones pràctiques, de directrius i de materials pedagògics.

 

Consulta tota la informació que proporciona l’IPEC.

 

 

Somavia indica que és necessari seguir avançant en l’eradicació del treball infantil. Però per aconseguir-ho cal ser conscients de tres factors:

  • A molts països del Sud, els nens, nenes i joves es veuen obligats a treballar per ajudar a subsistir les seves famílies a nivell econòmic i domèstic. Sense la seva contribució, segurament no sobreviurien. Per això, segons la OIT, molts pares incentiven els seus fills i filles a treballar. Alhora, els infants i joves se senten motivats perquè assumeixen responsabilitats i aptituds i, a més, perquè ajuden a incrementar el benestar de les seves famílies.
  • El 80% dels infants i joves dels països del Sud realitza treball informal (agricultura, mineria, construcció,  indústria, tasques domèstiques, recol·lecció de desperdicis, etc.) fet que afecta a l’assistència a l’escola i la dedicació als estudis. Tres de quatre infants i joves deixen els estudis.
  • Problemes socials, com la pobresa, la violència famíliar, la permisivitat social, els patrons culturals, etc.., a més a més de l’explotació laboral.

 

En tots aquests punts, l’educació és un factor determinant. La formació d’infants i joves és fonamental per al desenvolupament personal de cada persona, d’una societat, d’un país. No obstant, actualment, 70 milions de menors a tot el món no tenen accés a l’educació.

 

 

Accions que s’estan duent a terme per contribuir a l’eradicació del “treball infantil”

La OIT desenvolupa diverses campanyes i accions de sensibilització contra el “treball infantil”.

Shiksha Karmi (Índia):projecte de formació per a joves de les comunitats índies. Els mestres recluten a adolescents i s’adapten als seus horaris i disposicions per poder-los formar i educar.

Subvencions directes a les famíliesper incentivar l’assistència d’infants i joves a l’escola, com ja es fa a Brasil.

Oferir un àpata tots aquells nens, nenes i joves que vagin a l’escola (Níger, Guinea, Bangladesh).

 

 

Informació extreta de:

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari