42 anys celebrant el Dia Internacional del Poble Gitano
Comparteix
L’any 1971 es va escollir el 8 d’abril per commemorar a nivell internacional el dia del poble gitano. Durant aquesta setmana Barcelona s’omple d’activitats en un reconeixement a la història, la llengua i la cultura d’aquest poble.
Barcelona s’omplirà de música i colors del 5 al 8 d’abril per commemorar el Dia Internacional de Poble Gitano que es celebra de forma internacional el 8 d’abril. Per aquest motiu les entitats que formen el Consell Municipal del Poble Gitano de la ciutat de Barcelona, junt amb la col·laboració de la Regidoria de Dona i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona i els districtes de la ciutat, han preparat un seguit d’activitats i actes per homenatjaran les persones gitanes.
Una de les activitats més emblemàtiques és la cerimònia al riu Besòs que tindrà lloc el mateix dia 8 d’abril. Tal i com explica Juana Fernández, Vicepresidenta del Consell Municipal del Poble Gitano, en aquesta ofrena floral durant la qual es llencen pètals de flor al riu “aquests suren lliurement pel riu, sense demanar permís per passar, com no ha succeït en recórrer territoris on les fronteres han limitat els desplaçaments del poble gitano”. A la vegada s’encendran espelmes per recordar a totes les persones que han contribuït a mantenir la cultura i gitana.
Les activitats es desenvoluparan en diferents punts de la ciutat de Barcelona: al Parc de la Ciutadella, a les Cotxeres de Sants, a la Font Màgica de Montjuïc i al Riu Besòs. Podeu consultar totes les activitat descarregant-vos el díptic o en el següent enllaç. Totes les activitats es podran seguir en directe a través del web de Veus Gitanes.
42 anys de celebració
El dia 8 d’abril és la data escollida l’any 1971 a nivell internacional per retre homenatge a les persones gitanes que van patir i pateixen discriminació. Va ser durant la celebració del primer Congrés Internacional Gitano que va tenir lloc a Londres el1971 on a més a més d’escollir el dia 8 d’abril com a Dia Internacional es van consensuar altres símbols del poble gitano com són el seu himne, el Gelem Gelem, i la seva bandera.
Actualment els gitanos representen la minoria ètnica més nombrosa a Europa. Són uns 10 milions de persones repartides per diferents països i Espanya és un dels països on viuen més gitanos. Concretament representen entre l'1'6% i el 2,1% el que significa entre 600.000 i 970.000 persones.
El Consell Municipal del Poble Gitano
El Consell Municipal del Poble Gitano és un dels nombrosos consells de ciutat que existeixen a Barcelona que des de 1998 vetlla per la millora del benestar i la qualitat de vida de la comunitat romaní. Treballa per garantir la igualtat d’oportunitats dels seus membres i per combatre el racisme i la discriminació.
Afegeix un nou comentari