8 iniciatives de sensibilització i recaptació nascudes a plantes d'oncologia

Associació per a Joves Teb - Comunitari
Autor/a: 
Eneida Iturbe
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

8 iniciatives de sensibilització i recaptació nascudes a plantes d'oncologia

Autor/a: 
Eneida Iturbe
Associació per a Joves Teb - Comunitari

Resum: 

Aquests dies hem sentit a parlar de les polseres Candela, el projecte de tres nenes per recaptar diners per a la investigació del càncer infantil. Són moltes les iniciatives solidàries nascudes a plantes d'oncologia. Te n'expliquem algunes!

Passar per un càncer és un cop dur per a la persona que el pateix i per a la seva família i entorn. Les estratègies de cada persona per trobar la força per seguir endavant són ben diferents. Sovint, venen de compartir la seva experiència a un blog, organitzar activitats de sensibilització o, fins i tot, crear una associació sense afany de lucre. Us expliquem algunes d’aquestes experiències, que han traspassat les parets dels hospitals i han arribat lluny.

Polseres Candela, un milió d'euros per a la investigació

Darrerament les Polseres Candela han estat presents a tots els mitjans de comunicació. Així, tothom ha conegut la iniciativa de tres nenes, una d'elles amb leucèmia, que ha aconseguit recaptar un milió d'euros per a la investigació del càncer infantil.

Tot va començar poc temps després de que la Candela ingressés a l'Hospital Sant Joan de Déu i li diagnostiquessin leucèmia, l'any 2013. Una voluntària de l'hospital li va ensenyar a fer unes polseres de colors i ella va fer el mateix amb dues amigues seves. Aquestes dues nenes de 8 anys es van passar l'estiu fent polseres i venent-les a canvi de donatius. I així van sorgir les Polseres Candela, que des de llavors ha implicat als infants de la vuitena planta de Sant Joan de Déu, a familiars i amics en l'elaboració d'aquestes polseres.

Projecte ARI, el llegat de l'Ariana

Als 13 anys Ariana Benedé va ser diagnosticada amb leucèmia. Durant anys va seguir tractament primer a l'Hospital Sant Joan de Déu i després a l'Hospital Clínic. Va morir el mes de setembre de 2016, amb 18 anys. El seu llegat, però, perdura.

Juntament amb dues amigues, va idear un concert solidari com a projecte final de Batxillerat, concert que es va fer realitat amb la implicació de familiars i amics. Així va néixer el Projecte ARI, que recapta diners per a la investigació i l'assistència intensiva. Ariana va iniciar els tràmits per portar a l'Hospital Clínic el CART (Chimeric Antigen Receptor T-Cell), una tècnica experimental mínimament invasiva que ha reduit la mortalitat per leucèmia linfàtica fins a un 85% als Estats Units. El Projecte ARI continua organitzant activitats i recaudant diners per a la investigació.

Flors contra la leucèmia

Flors contra la leucèmia és la iniciativa de la mare de l'Hugo, un nen que acaba de fer els 3 anys. Porta mitja vida lluitant contra el càncer. La seva família l'acompanya en aquest procés i fan flors de goma eva, que venen a 3 euros. Els diners que recapten són per a la Fundació Josep Carreras.

Les colles geganteres amb el càncer de mama

El 20 de novembre de l'any passat, més de 100 colles geganteres, acompanyades de 500 músics, van ballar en una trobada solidària sense precedents celebrada a Barcelona. La trobada donava suport a Les Gegantes amb Tu, una iniciat de la Colla de Geganters i Grallers La Força, de Sant Pere de Vilamajor.

Aquest projecte es va iniciar quan a una de les veteranes de la colla, la Mercè, li van diagnosticar càncer de mama. Tota la colla va decidir donar suport a la Mercè i a la resta d'afectades per aquesta patologia creant la iniciativa "Les Gegantes amb tu".

Casella per a la investigació a la declaració de la renda

Això és que el demana Inocencio Alarcón, pare d'una nena que va morir de càncer. L'any passat va llançar una petició a Change.org demanant que a la declaració de la renda es pugui triar que els diners vagin a la investigació contra el càncer. La seva petició compta amb més de 500 mil signatures, però encara és lluny del milió de signatures que es va posar com a objectiu.

Persones voluntàries unides per la medul·la

Unidos por la Médula és un grup de voluntaris i voluntàries que pretenen "acabar amb la desinformació existent sobre la donació de medul·la òssia". No estan constituïts com a associació i funcionen a partir de la solidaritat. Allà on van, expliquen que ser donant de medul·la "no és perillós, no és dolorós i salva vides". Compten amb persones voluntàries arreu de l'estat i animen a tothom que vulgui a sumar-se a la iniciativa.

Pablo Ráez, conscienciant sobre la necessitat de donacions de medul·la

Les donacions de medul·la òssia a Màlaga han crescut un 1.300% el 2016. En gran part ha estat gràcies a la labor de sensibilització realitzada per Pablo Ráez. Aquest jove de Marvella té leucèmia i durant els últims mesos ha explicat la seva evolució a les xarxes socials, esdevenint un fenomen viral, i ha fet una crida a la ciutadania per conscienciar-la sobre la necessitat de fer donacions de medul·la.

Un entre cent mil, de blog per a familiars a ONG

Al dia següent a que al seu fill Guzmán li diagnostiquessin leucèmia, Jose Carnero va obrir el blog unoentrecienmil.blogspot.com, fent referència al percentatge d'infants que passen per aquesta patologia. Ho va fer amb l'objectiu de "convertir la nostra lluita, el nostre camí i la seva recuperació en una xarxa d'energia positiva". Això va ser l'any 2010. Ara, Uno entre cien mil és una fundació que porta a terme projectes socials.

Afegeix un comentari nou