Aquest hivern, les activitats de muntanya més segures

Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
 Font:
Font:

Aquest hivern, les activitats de muntanya més segures

Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

La Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), conjuntament amb els Bombers de la Generalitat, publiquen un seguit de consells per a tothom qui realitzi activitats de muntanya, amb especial incidència durant l'època d'hivern.

Consells pràctics de prevenció i seguretat:

  • Abans de sortir de casa, informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la possible evolució del temps. Podeu fer-ne el seguiment a través dels mitjans de comunicació, així com també de la pàgina web del Servei Meteorològic de Catalunya o bé del telèfon d’Atenció Ciutadana 012. Renuncieu a l’activitat si les condicions no són bones.
  • Planifiqueu bé l’activitat i la seva durada, consulteu les guies i el mapa del recorregut: la previsió de l’itinerari, l’estat de la ruta i riscos, els horaris, el material, l’alimentació i les possibles alternatives en el cas que s’esdevingués algun contratemps.
  • Aneu sempre acompanyats o, en tot cas, comuniqueu a algú l’activitat prevista (familiars, amics, guardes de refugi...).
  • És important que us formeu tècnicament per a l’activitat a practicar. Heu d’haver realitzat cursos de formació específica per a cada disciplina que voleu practicar. Les més de 400 entitats excursionistes que formen part de la FEEC ofereixen un munt de curseos i possiblitats per a tothom qui estigui federat.
  • Utilitzeu material i equips adequats a l’activitat i mantenir-los sempre en bon estat. (Cal tenir-lo sempre en un correcte estat de manteniment.)
  • És important que dugueu l’equipament i el material adequat a l’activitat que practicareu, i també avituallament.
  • Porteu un telèfon mòbil per si heu d’avisar en cas d’accident i per si heu de donar la vostra posició.
  • En cas d’accident, aviseu els serveis d’emergències a través del 112. Mantingueu la serenitat.
  • Respecteu els senyals de perill.

Durant la pràctica de l’activitat:

  • Si aneu en grup, mantingueu sempre el contacte amb els altres.
  • Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos. No porteu al límit el temps de realització de l’activitat. Dins de la seva durada, comptabilitzeu també el temps que trigareu a fer el camí de tornada. D’aquesta manera evitareu que es faci fosc en el camí de retorn.
  • Hidrateu-vos sovint i mengeu aliments energètics: porteu aigua, fruits secs, barretes energètiques, ...
  • Si teniu fred no deixeu de caminar.
  • Allaus: informeu-vos del perill d’allaus a través del butlletí de risc del Servei Meteorològic, tenir cura a l’hora de traçar la ruta per evitar provocar un allau o quedar-hi atrapats, renunciar a fer l’activitat si el risc d’allau és elevat, en cas de quedar atrapats per un allau; intentat fugir-ne pel lateral més pròxim o bé adoptar la posició d’una bola i quan noteu que l’allau s’ha aturat intentar separar els braços dels colzes i els genolls i feu-vos un espai per respirar millor. En la vostra equipació porteu sempre ARVA, pala i sonda. 

En cas d’accident truqueu al 112:
Doneu informació precisa: nombre de persones accidentades i edat, lloc de l’accident, situació de l’accidentat: si està ferit, conscient, si sagna i si respira, i les condicions meteorològiques al lloc de l’accident. El telèfon d’emergències està operatiu les 24 hores i s’hi pot trucar tot i tenir el mòbil bloquejat.

Text extret del web de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya.

Afegeix un comentari nou