L'art comunitari com a eina de transformació social
Comparteix
Són moltes les iniciatives de creació col·lectiva que a partir de la participació i el treball en xarxa intenten trasformar la realitat social que ens envolta. Coneguem algunes d'elles.
ARTiPART
Segons Juan Pedro Diotaiuti, tècnic de cultura de la Fundació Tot Raval, "l'art resulta important a nivell comunitari quan ajuda d'alguna manera a transformar o canviar la realitat d'un grup de persones en concret, una transformació que es vol fer de manera voluntària i amb la participació de diferents agents o el veinatge d'un barri".
‘ARTiPART: creació artística comunitària als barris’ és un programa impulsat per l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) que es proposa fomentar la creació de propostes artístiques col·laboratives que impliquin el veïnat i artistes o col·lectius d'artistes professionals. S'està implementant a partir de cinc projectes a cinc barris de Barcelona.
"El nostre projecte es diu ‘Lluernes d’hivern’ i ho fem conjuntament amb INCA-Catalunya i la participació de diferents col·lectius i grups de cultura popular que representen la diversitat del barri", explica Juan Pedro, fent referència a gairebé una trentena d'aquests col·lectius i grups.
Al Raval conviuen tradicions, cultures i religions molt diverses. És per això que l'encesa de l'enllumenat de Nadal s'ha volgut aprofitar per celebrar aquesta diversitat i el solstici d'hivern a partir dels mites, els contes i les llegendes de cadascuna d'aquestes cultures. El 25 de novembre es va fer un espectacle itinerant que va servir com a presentació al veïnat i al públic en general.
Artibarri
Artibarri és una altra iniciativa molt interessant pel que fa a la convergència d'art i comunitat. Es defineix com "un centre de recursos i una xarxa a favor del desenvolupament de projectes artístics d’acció comunitària, on la participació de les persones es converteix en un dels eixos centrals cap a la millora de la qualitat de vida individual i col·lectiva i com a l’estímul del canvi social".
La xarxa Artibarri es va crear l’any 2003 per fomentar i visibilitzar la producció artística i cultural que es fa des de la societat civil, i actualment agrupa més de quinze entitats.
Com també expresen a la seva pàgina web, "Artibarri promou el treball en xarxa com a mitjà per créixer, millorar, disseminar o connectar aquesta mena de projectes en tot el territori català".
Pots donar un cop d'ull a la formació 'Pràctiques artístiques, participació i canvi social', dins la proposta formativa que han preparat per l'any 2018.
Creació XIC
La Xarxa d'Intercanvi i Creació (XIC) és "una iniciativa d’art comunitari que persegueix la millora de la convivència a través del treball col·laboratiu i en xarxa, entre veïns, veïnes, entitats i organitzacions d'un territori, amb l’objectiu comú de crear un espectacle, ja sigui de carrer i/o de sala".
A més de generar espais de convivència en la diversitat, Creació XIC vol democratitzar la cultura i fomentar la participació ciutadana, a partir del treball en xarxa.
Va nèixer l'any 2011 al barri de Poble-sec, a Barcelona, per celebrar amb una rua de carrer els cinc anys de funcionament del seu pla comunitari. Des d'aleshores ha anat creixent any rere any a nivell artístic i d'organització, i amb la creació de diferents espectacles en cada edició.
A l'actualitat, la cooperativa Art&Coop impulsa Creació XIC i es fa de manera simultània al barri de Poble-sec, on ja va per la sisena edició, i al districte de Sant Martí de Provençals, on se n'ha fet la primera.
Altres iniciatives interessants
Dues propostes que relacionen la dansa amb la comunitat són 'Barris en dansa' i el Festival Social TUDANZAS. El primer consisteix a realitzar un espectacle de dansa contemporània amb veïns de diferents barris de Barcelona; el segon es duu a terme als barris de Sant Pere i Santa Caterina, i hi participen profesionals, amateurs, veïns i veïnes.
La Bonne - Centre de Cultura de Dones, també al Casc Antic de Barcelona, vincula art, comunitat, dona i diversitat. Es tracta d'un espai de trobada, intercanvi i creació de projectes culturals feministes que treballa en tres àmbits: audiovisual, performance i viver de projectes.
El Centre d'Art Can Castells, a Sant Boi de Llobregat, té un laboratori d'art comunitari que desenvolupa propostes artístiques inclusives amb la implicació d'artistes de la zona, alumnes de primària i secundària i altres col·lectius.
Afegeix un nou comentari