Àmbit de la notícia
Comunitari

Arual Hernández: “És essencial que cada municipi compti amb un lloc de referència per a les persones LGBTIQ+, sobretot els joves”

Entitat redactora
Kiwop
Autor/a
Laura Borràs
  • Canvi de junta d'H2O. Font: H2O
    Canvi de junta d'H2O. Font: H2O Font: H2O
  • La darrera activitat del taller ha estat la creació de receptes terrorífiques. Font: H2O
    La darrera activitat del taller ha estat la creació de receptes terrorífiques. Font: H2O Font: H2O
  • L’Arual Hernández, tècnica de l’entitat, s’encarrega de dinamitzar aquestes trobades setmanals. Font: H2O
    L’Arual Hernández, tècnica de l’entitat, s’encarrega de dinamitzar aquestes trobades setmanals. Font: H2O Font: H2O

L’encarregada de les dinamitzacions dels tallers ‘Espai LGBTI+’ a Tarragona ens explica la importància de generar espais segurs on els joves del col·lectiu puguin expressar-se lliurement i fer xarxa.

L’Associació H2O – Col·lectiu LGTBI+ del Camp de Tarragona organitza cada dimecres a l’Espai Jove Kesse una tarda plena d’activitats per a joves LGBTIQ+. L’Arual Hernández, tècnica de l’entitat, s’encarrega de dinamitzar aquestes trobades setmanals.

En què consisteix l’'Espai LGBTI+’? 

Doncs és un punt de trobada setmanal que organitzem a l’Espai Jove Kesse de Tarragona amb una desena de joves. El taller està obert per a totes les persones que tinguin entre dotze i quinze anys del col·lectiu LGBTIQ+ i que busquin un espai segur per conèixer altres persones i fer xarxa alhora que desenvolupen tota mena d’activitats.

El taller és gratuït amb inscripció prèvia. Ja estan totes les jornades plenes o encara s'hi poden apuntar més joves? 

Sí, tothom que vulgui pot apuntar-se a les pròximes sessions. De fet, des que vam començar a principis d'octubre, molts joves han repetit. Altres, en canvi, han vingut sessions soltes. De fet, l'altre dia van venir unes noies italianes que estan d'Erasmus a la Universitat Rovira i Virgili. Van veure l'activitat i es van apuntar.

Això sí, qualsevol persona que es vulgui apuntar, primerament haurà de fer una inscripció prèvia. Nosaltres intentem no superar la quinzena de participants ja que si no, no podríem fer un acompanyament de qualitat.

I quines activitats podem trobar-nos? 

Activitats de tota mena. Vam començar la temporada amb una dinàmica que es diu 'Coneixem-nos' amb l'objectiu d'expressar tot allò que creiem necessari, així com les expectatives que teníem del taller. Altres activitats que hem dut a terme aquest octubre han estat un taller de maquillatge, un mural amb referents del col·lectiu, unes receptes terrorífiques i la customització de samarretes. 

Aviat, tindrem un bingo musical, improteatre, un taller de pancartes pel 25-N, un pessebre alternatiu...Totes elles, pensades des de l'oci però també amb una pedagogia al darrere.

És important tenir un espai de referència LGBTIQ+ amb una persona ben preparada i una formació d’acompanyament i acceptació.

Per què és tan important oferir activitats i espais com aquests entre els joves? 

Hi ha persones del col·lectiu que al seu entorn no tenen aquesta mena de suport o una xarxa d'amistats on puguin expressar-se lliurement. Aquí, en canvi, sí que ho poden fer. En aquest sentit, és essencial que cada municipi compti amb un lloc de referència per a les persones del col·lectiu. Sobretot, per a les més joves que potser no tenen tants referents. 

És important tenir un espai de referència LGBTIQ+ amb una persona ben preparada i una formació d'acompanyament i acceptació.

Aquesta no és l'única activitat que feu des de l'entitat. Què més oferiu? 

Una altra línia de treball és la pedagògica. Fem tallers a instituts de diferents municipis del Camp de Tarragona on abordem temes com el consum de drogues, la sexualitat i l'autodescobriment del cos, malalties de transmissió sexual, etc. Comencem a primer de l'ESO i en aquests tallers, parlem sobre la pubertat, la nostra relació amb el cos i com ens comparem amb altres persones.

Com reben els joves aquests tallers? 

Hi ha grups molt participatius i d’altres que no ho són tant. Nosaltres confiem que els joves surten d’aquestes xerrades amb una nova visió. Hi ha més opcions de les que ells i elles pensen.

Treballeu en col·laboració amb altres entitats o ens locals? 

Sí. De fet, actualment tenim un taller específicament dissenyat i en col·laboració amb el Consell Comarcal del Tarragonès que s'anomena 'Tu què faries?'. Va orientat als alumnes de quart d'ESO amb l'objectiu de posar els joves en diferents situacions de la vida que es puguin trobar i proporcionar-los eines per resoldre-les de manera eficient. També es busca crear un espai de debat on cada persona pugui fer la seva reflexió i sortir de la pressió de grup en què sovint es veuen immersos.

S'apropa el 25-N. Fareu alguna acció al Camp de Tarragona? 

Estem preparant unes activitats juntament amb l'Hora Violeta, col·lectiu feminista de Reus. A més, durant aquests dos darrers mesos de l'any, organitzarem diverses activitats com un cinefòrum, una possible col·laboració amb les Panteres Grogues i una trobada en format vermut per continuar donant a conèixer l'entitat. 

Totes aquestes activitats les anunciem setmanalment al compte d'Instagram 'La Teixidora' així com al compte d'Instagram de l'entitat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari