Beatriz Puig: "El turisme comunitari brinda oportunitats de desenvolupament per a la inclusió socioeconòmica de comunitats excloses"
Comparteix
La Bea és la secretària general de la Fundació CODESPA a Catalunya, que treballa per combatre la pobresa a partir del desenvolupament econòmic. Ha volgut compartir els seus coneixements sobre turisme comunitari a través d'aquesta entrevista.
Què entenem per "Turisme Comunitari"?
Turisme comunitari és tota activitat turística que es desenvolupa de forma planificada i sostenible. Es basa en la participació organitzada de les poblacions locals per al benefici de la comunitat; incorpora la cultura, formes organitzatives i pràctiques productives com a components clau del producte; i promou la relació intercultural entre l'amfitrió i el turista.
És un turisme molt enriquidor per ambdues parts, ja que és vivencial: el turista va amb actitud de conèixer i les comunitats tenen l'actitud de rebre i compartir. Es respecta la població local i el seu entorn.
Quins són els seus orígens?
Per parlar del seu origen hem de visualitzar el sector del turisme. El turisme, en general, constitueix un sector de generació d'ingressos significatiu i s'està convertint en una de les principals activitats productives en el món. D'altra banda, les noves tendències de l'oferta de turisme passen per propostes que ofereixin al visitant el valor afegit del turisme responsable, amb productes, serveis i experiències que potenciïn la sostenibilitat econòmica, ambiental i social.
A més, i considerant la demanda, cada vegada són més els turistes que busquen un major acostament i interacció amb els pobladors locals per conèixer de prop el diferencial de cada cultura, la forma de vida, tradicions i costums, tenint també en ment que l'ús de serveis locals és una manera d'ajudar a aquestes persones.
El turisme comunitari sorgeix com un possible servei per part d'aquestes comunitats dirigit a un turista amb sensibilitat, aventurer i/o amb interès cultural tant nacional com internacional; un turista amb necessitat de sortir de la ciutat i descansar en una espectacular naturalesa; gent cansada del turisme tradicional i amb ganes de tenir una experiència diferent i vivencial amb altres persones amb cultures, maneres de viure i de pensar inimaginables.
El turisme comunitari brinda oportunitats de desenvolupament amb potencial per a la inclusió socioeconòmica de comunitats excloses, creant teixit microempresarial, generant ocupació i promovent l'articulació amb altres actors de l'entorn. Està prenent un paper important, convertint-se en una eina molt valuosa per al sector públic pel que fa a la gestió del territori, els recursos i el patrimoni.
Quines experiències podríem destacar a nivell internacional?
Puc explicar la experiència del treball de Fundació CODESPA en turisme rural comunitari. L’any 2003 vam veure que el turisme podia esdevenir un catalitzador de progrés i creixement, sempre que es realitzi sota un enfoc que respecti la població local i el seu entorn. Actualment, entre els programes de desenvolupament econòmic i social que duem a terme, una de les línies de treball és el Turisme Rural Comunitari: el fomentem com un model que permet l’acostament intercultural de primera mà entre els turistes i la població indígena. Tanmateix, proporcionem a aquestes comunitats una oportunitat per accedir a una feina sense haver de recórrer a la migració, per tal de mantenir les seves tradicions i costums i per accedir a millors condicions de vida (infraestructures, sanejament…).
Hem dut a terme el Projecte "Desenvolupament competitiu del turisme rural als Andes" a l'Equador, Bolívia i Perú, en comunitats pobres situades a prop dels atractius turístics del Chimborazo, el Llac Titicaca i el Macchu Picchu.
Altres estratègies han estat la identificació de líders, l'enfortiment del treball en associacions i xarxes i el suport en el disseny de material de màrqueting i promoció. Amb això, les comunitats pobres han habilitat algunes de les seves habitacions per a l'acollida de turistes, aconseguint uns estàndards mínims de qualitat alhora que mantenint els seus estils culturals.
El turisme comunitari, en ser projectes que engloben famílies i comunitats en el seu conjunt, ha servit per enfortir les estructures familiars, treballar l'associacionisme dins i crear teixit social.
I hi ha alguna experiència interessant de "turisme comunitari" a nivell de Catalunya o de l'Estat espanyol?
L’aposta de l’Agència Catalana de Turisme, basa el Pla Estratègic de Turisme de Catalunya elaborat per al període 2013–2016 en oferir al visitant el valor afegit que suposa el turisme responsable, amb productes, serveis i experiències que potencien l’accessibilitat i la sostenibilitat econòmica, ambiental i social. Tenim un munt d’experiències interessants.
Com a exemple, al 2013 es van crear els Premis de Turisme Responsable de Catalunya, uns guardons que es basen en els Premis Internacionals de Turisme Responsable i que distingeixen les bones pràctiques de la indústria turística catalana.
Destacaria dues categories que trobo especialment interesants: "Millor contribució a l’economia local", en què un premi ha estat atorgat a una organització turística que actua en benefici del desenvolupament de l’economia local i la millora del benestar de la població del destí. D'altra banda, en la categoria de "Millor proveïdor de excursions responsables", un altre ha estat atorgat a un proveïdor d’excursions que educa i inspira als viatgers a través de l’enfocament responsable dels seus productes.
Quin potencial penses que té el turisme comunitari?
El turisme comunitari té grans possibilitats d'esdevenir una eina de desenvolupament socioeconòmic per a les comunitats, que permeti generar ingressos addicionals a les seves altres activitats agrícoles, ramaderes o comercials, revaloritzar les seves cultures, i respectar el medi ambient. Pot ser el mitjà també per integrar aquestes comunitats com a actors importants dins el desenvolupament econòmic de la seva regió.
Per la nostra banda, CODESPA, ha iniciat nous projectes de turisme rural comunitari també en altres zones com el Salar d'Uyuni, a Bolívia, i seguirem treballant en aquesta línia de desenvolupament. A més, a nivell de Catalunya es vol potenciar el seu desenvolupament ja que està incorporat a l'agenda de Catalunya 2020: Creixement sostenible amb participació comunitària.
Fes-nos cinc cèntims de CODESPA... Quina és la vostra missió i què feu?
Som una organització no lucrativa, dedicada a la cooperació internacional al desenvolupament des de 1985. Aquest any celebrem el nostre 31è aniversari. A CODESPA creiem en la capacitat de les persones per sortir de la seva situació de pobresa. Per això, proporcionem oportunitats a les persones perquè puguin, a través de la seva feina, desenvolupar les seves capacitats i ser protagonistes del seu desenvolupament.
L’any 2000 es va constituir Fundació CODESPA Catalunya per poder realitzar des d’aquí la feina de sensibilització, col.laboracions i captació de recursos de manera eficient. Totes dues organitzacions compartim la presidència i la direcció general, la missió, els valors, els projectes i les delegacions internacionals.
Treballem en les següents línies de treball: formació i inserció laboral, microfinances per al desenvolupament, empresariat social i microempresa, desenvolupament de mercats rurals, seguretat i sobirania alimentària, i sostenibilitat ambiental i energia, a més del turisme rural comunitari.
Durant el 2015 hem desenvolupat 69 projectes amb 103.673 beneficiaris, treballem en 15 països, i 124 empreses ja estan vinculades als nostres projectes.
Afegeix un nou comentari