Camps de treball per a recuperar la memòria democràtica a les Terres de l’Ebre

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Judit Meix
En aquests camps de treball participen joves d'entre 14 i 17 anys d'arreu de Catalunya. Font: Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya
En aquests camps de treball participen joves d'entre 14 i 17 anys d'arreu de Catalunya. Font: Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya
En aquests camps de treball participen joves d'entre 14 i 17 anys d'arreu de Catalunya. Font: Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya
La directora de l’Agència Catalana de Joventut, Laia Girós, i la directora del COMEBE, Cinta Farnós, van visitar el camp de treball el mes de juliol. Font: Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya

Camps de treball per a recuperar la memòria democràtica a les Terres de l’Ebre

Autor/a: 
Judit Meix
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Una cinquantena de joves participen aquest estiu en dos camps de treball que tenen com a nucli l'arqueologia i la recuperació dels vestigis de la Batalla de l'Ebre.

El territori de les Terres de l’Ebre va ser testimoni d’una de les batalles més importants de la Guerra Civil Espanyola, significativa per la seva durada i el nombre de persones que hi van perdre la vida. Avui en queden les runes de les trinxeres i alguns vestigis arreu dels municipis que van viure el conflicte als seus carrers i camps. Amb l’objectiu de recuperar aqests vestigis i iniciar-ne les tasques de rehabilitació, el Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i la Fundació Escolta Josep Carol han gestionat aquest estiu dos camps de treball per a joves als municipis de Caseres i Ascó.

La directora del COMEBE, Cinta Farnós, ha recalcat que aquesta mena d'iniciatives “són una oportunitat molt valuosa per aproximar d’una manera més directa la Batalla de l'Ebre als joves”, i afegeix: “ens han demostrat que els genera més curiositat, més interès i, per tant, els fa la història més accessible que no pas si s'hi apropen d'una altra manera”. També celebra que hi ha joves que, arran de participar en aquests camps de treball, descobreixen l’arqueologia com una vocació i d’altres que repeteixen l’experiència.

És una iniciativa que s’emmarca dins del programa de camps de treball de la Direcció General de Joventut. Des del 2017, la Xarxa d’Espais del COMEBE acull aquest tipus d'activitats amb una clara vocació pedagògica i educativa. Es tracta d'una oportunitat excepcional perquè els joves puguin conèixer de primera mà els esdeveniments històrics del territori i, al mateix temps, prenguin consciència de la importància de preservar la memòria democràtica.

Totes les tasques que es duen a terme en els camps de treball són dutes a terme per joves d’entre 14 i 17 anys i un equip de monitors i monitores, sota la direcció, acompanyament i suport de professionals de l’arqueologia. Les tasques que realitzen van des de la neteja de les trinxeres a accions d'excavació a l'interior dels vestigis, recuperant els sediments antropogènics de l'interior.

Enguany, una cinquantena de joves d'edats compreses han participat en els camps de treball d'Ascó i Caseres. Les estades tenen una durada de quinze dies, en els quals els i les joves conviuen, aprenen i participen de diverses activitats d’acció comunitària.

Caseres: Restauració de l'emplaçament G-24 Puntes de Millet

Tot l’espai on estava ubicada la trinxera de Caseres ha estat recuperat pel bosc, fet que dificulta resseguir-la, especialment en la part inicial per l’erosió del terreny. La trinxera excavada a la roca es fa més evident, tot i que els sediments l’han colgat en alguns trams.

Els treballs en aquesta nova ubicació busquen realçar el valor patrimonial de l'emplaçament G-24 de la línia fortificada del Cinca. La selecció d'aquesta localització respon a la necessitat de recuperar els segments de trinxeres mitjançant l'excavació dels sediments dipositats a l'interior. A més del mètode arqueològic, es duen a terme tasques de perfilat dels elements recuperats i documentació de l'espai mitjançant recerca històrica, així com la realització de fotografies i dibuixos il·lustratius.

Les trinxeres del Calvari d'Ascó

Aquest és el tercer any consecutiu en què s'organitza el camp de treball ‘Descobrim les trinxeres del Calvari d'Ascó’. Situat prop de l'ermita del Calvari, té per objectiu recuperar les trinxeres del turó Monte Santo i vincular-les a la ruta de senderisme GR-99, com ja s'ha fet amb el Búnquer dels Reguers, a Ascó també.

La tasca tècnica, sota la supervisió de l’arqueòloga en cap, consisteix en la descoberta i la recuperació de les infraestructures defensives que conformen el conjunt, excavant fins a recuperar la cota original de 1938 i restaurant, en la mesura del possible, el seu aspecte original.

Afegeix un comentari nou