Cinc relats de resiliència i superació que mostren l’empoderament femení
Comparteix
El Centre Cívic del barri de Pont Major de Girona ha engegat la campanya audiovisual ‘Dones Pont. Relats de resiliència’, un projecte que mostra les vivències de cinc dones que han lluitat i superat situacions colpidores.
La Roser es va veure immersa en una relació on regnava la violència de gènere; la Cristina va viure una adolescència traumàtica que la va endinsar al món de les addiccions; la Maria ha passat per una doble migració per la qual ha patit les conseqüències de la manca d’habitatge digne; als 17 anys, l’Aminata es va veure obligada a casar-se amb el seu cosí i ha estat presa d’un matrimoni forçat; la Bintou, coaccionada a seguir els costums del seu poble gambià, ha estat sotmesa a l’ablació genital femenina.
Unes realitats viscudes per aquestes cinc protagonistes, però que, malauradament, afecten un gran nombre de dones. Els testimonis esperançadors de lluita, fortalesa i superació són la base del projecte ‘Dones Pont. Relats de resiliència’, una iniciativa audiovisual que ha nascut per visibilitzar les vulneracions dels drets de les dones i per constatar la realitat de l’empoderament femení, una transformació de les pors en força.
El projecte és impulsat per la Comissió de Gènere del Centre Cívic del barri de Pont Major de Girona i compta amb cinc càpsules de vídeo que mostren, en primera persona, les històries de cada protagonista, i el procés de superació i les eines amb les quals han aconseguit recuperar les seves vides.
La unió fa la força
“La iniciativa neix d’un grup de dones que tenien la necessitat de fer xarxa i estirar el coll per sortir de les aigües que ens ofegaven”, explica la Roser Garcia, protagonista del projecte i membre de l'ONG NouSol. Cada dilluns, aquest grup de lluitadores es reunien a les instal·lacions del Centre Cívic de Pont Major de Girona per compartir les seves vivències i donar-se suport.
“Moltes dones vivim situacions en silenci o sense fer gaire fressa perquè l’entorn no se n’assabenti i acabem enfonsant-nos. És moment de donar la cara, no amagar-nos, i cridar el que ens està passant sense avergonyir-se”, reivindica Garcia. Gràcies a la difusió de les cinc càpsules de vídeo, altres dones que pateixen situacions colpidores s’han empoderat, han decidit parlar, i prendran el relleu del projecte per assegurar aquesta continuïtat.
Emprendre un projecte educatiu i difondre aquestes realitats
Un dels objectius principals, a banda de la visibilització, és l’educació i conscienciació de les generacions més joves. A través de les il·lustracions que relacionen i acompanyen els vídeos, la idea de les impulsores del projecte és fer-ne difusió a centres cívics, escoles i instituts i, sobretot, tractar els temes de les càpsules audiovisuals. És a dir, es pretén desenvolupar un projecte educatiu entorn el material audiovisual i proporcionar un espai de debat i reflexió a diverses organitzacions de la ciutat de Girona.
“La violència de gènere, els matrimonis forçats, la dificultat de ser una dona immigrant dins una societat patriarcal, l’ablació genital femenina i l’addicció a les drogues són els cinc temes principals, però, les següents mostraran altres temes importants”, destaca Roser Garcia.
Les professionals Agnès Cabezas i Ingrid Riera han estat les encarregades de la part audiovisual, i també formen part de l’equip la il·lustradora Clara Gispert i l’animador Mak Dzinovic, encarregades de donar vida als universos visuals.
Un recapte econòmic per a continuar la campanya
Actualment, la campanya treballa amb una pàgina de Verkami amb l’objectiu d’aconseguir tres mil dos-cents euros per assegurar la continuïtat del projecte i la participació de totes les dones que s’han posat en contacte per alçar la veu. De moment, han recaptat el 30% de l’objectiu econòmic. El termini per a donar acaba el 16 de gener de 2023.
“Per nosaltres ha sigut una feina emocional, dura en alguns moments del procés, però sobretot bonica”, assegura una de les protagonistes del projecte. A més, afegeix que han notat un abans i un després, i que participar-hi ha significat l’alliberament d’una enorme càrrega que els pesava des de feia molt temps.
Una idea que destaquen les protagonistes és la importància de demanar ajuda i suport. Gràcies a diferents associacions i grups que treballen per erradicar aquestes problemàtiques, s’evita, a poc a poc, que situacions d’aquest caire continuïn passant.
Afegeix un nou comentari