Aquest estiu, activitats d'educació en el lleure segures i inclusives

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Campaments de AEiG Mestre Güell Roger de Llúria
Campaments de AEiG Mestre Güell Roger de Llúria
Anem Preparats 2017
Anem Preparats 2017
Campaments AE Vicenç Vives
Campaments AE Vicenç Vives
Campaments AE Can Baró
Campaments AE Can Baró

Aquest estiu, activitats d'educació en el lleure segures i inclusives

Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Comença la temporada d’estiu d’activitats d’educació en el lleure amb previsió de rècord de participants.

La Direcció General de Joventut (DGJ) del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies aposta per garantir la seguretat, la prevenció i la inclusió dels infants i joves de Catalunya.

Previsió de rècord de participants

La Direcció General de Joventut (DGJ) preveu un increment de participants a activitats d’educació en el lleure al llarg d'aquest estiu respecte l'any passatu passat, en què ja es va assolir un rècord històric amb 276.904 infants i joves i dirigents i amb un total de 5.133 activitats.

A aquestes dades s’hi afegiran per primera vegada les notificacions dels organitzadors de casals i estades o campus esportius que s’organitzin a Catalunya tal com ho indica del nou Decret de les activitats d’educació en el lleure en les quals participen menors de 18 anys, que va entrar en vigor l'1 de novembre.

Com a novetat, el nou decret incorpora activitats amb un component esportiu important amb elements equiparables a les activitats d’educació en el lleure. El decret preveu tres nous tipus d’activitat: els casals esportius, les estades o campus esportius i les rutes esportives.

La campanya ‘Anem preparats’, al mòbil

Per primera vegada els organitzadors d’activitats i els joves que hi participen poden accedir a tots els materials de la campanya de consells sobre activitats d’estiu ‘Anem preparats’ des dels seus dispositius mòbils.

Joventut ofereix aquest recurs amb recomanacions que fan referència a:

  • Respecte al medi natural: llocs per fer acampada o bivac, com caminar per la carretera, pes que pot carregar un excursionista en funció del seu pes i edat o com planificar excursions a la muntanya (comunicació de l’activitat, condicions del lloc, previsions de la metereologia, camins recomanats o l’abillament recomanable).
  • Salut: com evitar cops de calor i protegir-se del sol, prevenir picades de mosquit, banyar-se amb seguretat a la platja, rius i piscines, com dur a terme els primers auxilis o què cal tenir en compte a l’hora de manipular aliments i de vacunar-se, entre d’altres.
  • Prevenció i Seguretat: la DGJ i la Direcció General de Protecció Civil -mitjançant el CECAT- tenen un sistema d’alerta per atendre inmediatament qualsevol eventualitat que es produeixi en una activitat de lleure amb persones menors d’edat.
  • Situacions d'emergència:​ com cal actuar en casos de tempestes i llamps, aiguats, inundacions o incendis forestals, llocs de muntanya on hi ha cobertura per trucar al 112, així com el recordatori dels plans d’emergència que han de tenir les instal·lacions juvenils.
  • Protecció del menor: La DGJ continua apostant per prevenir casos d’assetjament entre iguals (bullying) i abusos sexuals a les activitats d’educació en el lleure. Amb aquest objectiu, Joventut ha creat dues infografies per prevenir casos de bullying i una altra infografia per prevenir els abusos sexuals en espais i activitats de lleure que estan disponibles al banc de recursos de protecció al menor del portal Jove.cat.

Altres dades

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través de la Direcció General de Joventut, destina 1.150.000 euros a ajuts i beques per garantir la igualtat d’oportunitats dels infants i joves en risc o situació d’exclusió en activitats de lleure educatiu.

L’any 2016 van beneficiar-se d'aquests ajuts i beques més de 9.200 infants a través de les activitats de ‘L’estiu és teu!’, a cases de colònies organitzades als albergs de la Xanascat i tambéde les activitats organitzades per les entitats d’educació en el lleure.

Més informació sobre l’oferta de les entitats d’educació en el lleure i informació útil sobre les activitats a www.jove.cat/triaelteuestiu.

Afegeix un comentari nou
0