Commemoració de la Gran Batuda Antigitana de 1749

 Font:
Font:

Commemoració de la Gran Batuda Antigitana de 1749

Resum: 

Diverses associacions gitanes de Catalunya organitzen el proper 31 de juliol a Pineda de Mar, una trobada per recordar un dels episodis més foscos de la història del poble gitano.

L'acte està organitzat per les associacions gitanes de Pineda i l'Alt Maresme, Lloret de Mar i Badalona amb la col·laboració de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya i se celebrarà al Pati de Can Comas on una taula rodona i una actuació flamenca acompanyaran la inauguració d'una placa commemorativa.

El 30 de juliol de 1749 es va escriure una de les pàgines més fosques de la història del poble gitano quan, després de segles de persecució, es va produir la coneguda com a Gran Batuda antigitana. Organitzada pel Marquès de l'Ensenada, i amb el vist-i-plau del rei Ferran VI, varen ser detinguts quasi la totalitat de gitanos espanyols, uns 12.000, entre homes, dones i nens. Els homes i els nens majors de 7 anys varen ser enviats als arsenals de la Marina de Cadis, Cartagena i el Ferrol. Les dones i els nens menors de 7 anys varen ser reclosos en "dipòsits" situats a Saragossa, Màlaga i València, amb l'objectiu de separar-los i acabar amb aquest poble.

Ja amb Carles III al poder, El 6 de juliol de 1765, setze anys després de la batuda, la Secretaria de Marina emet ordre d'alliberar a tots els presoners del regne; a l'arsenal de Cartagena, 75 gitanos varen ser posats en llibertat. El 16 de març de 1767 alguns gitanos més i el 1783, trenta-quatre anys més tard, es van alliberar gitanos a Cadis i al Ferrol. Carles III sol·licità que no es parlés del que va succeir.

Amb l'objectiu de recuperar la memòria històrica d'aquest poble, les entitats gitanes catalanes s'uneixen per condemnar aquest holocaust espanyol. Concretament, la jornada comptarà amb el següent programa:

  • 19.00 hores. Placa commemorativa. Ajuntament de Pineda -Fagic- Generalitat de Catalunya
  • 20.00 hores. Taula Rodona amb Isaac Motos, investigador gitano; Antonio Gómez Alfaro, historiador i José Luis Gomez Urdañez, catedràtic d'història moderna a la Universitat de la Rioja
  • 21.00 hores. Actuació flamenca a càrrec de J.Andrés Cortés i Miguel de la Tolea Barrosos de Lloret

Dades

  • Horari: Divendres 31 de juliol a les 19.00 hores
  • Lloc: Pati de Can Comas. Pineda de Mar
  • Més informació

Afegeix un comentari nou