Comunitats.org: aprenent en comunitat

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Comunitats.org: aprenent en comunitat

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

L’Alvaro Solache és psicòleg social i un defensor de les virtuts dels Bancs del Temps i de les Comunitats en pràctica. De la combinació d’aquestes dues fórmules d’intercanvi ha creat Comunitats.org.

D’on neix la idea de crear Comunitats. org?

Comunitats.org va néixer quan estava creant teamtowers.com amb el Fèlix Miret dels Castellers de Vilafranca i necessitava ajut per aprendre a fer un pla de negoci. Jo sóc Psicòleg Social i necessitava unes hores per preguntar i aprendre com fer un pla financer, el pla comercial o conèixer els aspectes legals de crear una empresa o fer-me autònom.

Paral·lelament portava uns anys treballant en la creació de Comunitats en pràctica – persones interessades en una pràctica o coneixement- i érem socis de diferents Bancs de Temps. D’aquí se’ns va acudir que seria interessant crear un lloc on poguéssim trobar i parlar amb experts sense haver de pagar amb euros. Una necessitat amb la que, d’altra banda, es troben moltes persones, sobretot joves, que volem emprendre algun tipus de projecte sigui cultural, social o empresarial.

I de la combinació del que són les Comunitats en pràctica i els Bancs del temps varen decidir crear una Startup que connectés les persones amb els coneixement que necessita i pogués fer servir el seu temps com a moneda.

El temps és un actiu que tots tenim i que podem fer servir i aprofitar.

Som el Bitcoin del temps. Les monedes de Bitcoin es guanyen compartint el teu ordinador per fer càlculs matemàtics. A Comunitats.org es guanyen compartint els teus coneixements amb altres persones i amb el temps amb aquesta moneda podràs aconseguir qualsevol cosa que els membres de Comunitats t'ofereixin.

Quin és l’objectiu del portal?

L'objectiu és ajudar a que tothom pugui accedir a la major Comunitat d'intercanvi de coneixements. Volem ser la Xarxa social on aprendre i emprendre, no ens interessa què estàs fent ara, ens interessa què saps, què necessites i en quin projectes vols invertir el teu temps. Volem ajudar-te a trobar a les persones amb les que pots aconseguir aprendre tot el que necessitis.

Les noves tecnologies faciliten que les persones es trobin i permeten la gestió de coneixements o temps des de l’ordinador, el telèfon o la tauleta tàctil sense necessitat de monedes físiques.

Quins avantatges tenen els Bancs de Temps?

Permeten accedir a serveis de tot tipus sense cap cost econòmic, ajuden a crear noves amistats i relacions de confiança, amplien la xarxa de suport mutu de les persones i eduquen en els valors la solidaritat, la confiança, la comunicació i el valor del temps, un actiu que tots tenim i que podem fer servir i aprofitar.

En què s’assembla o es diferencia d’un banc del temps convencional?

Un banc de temps convencional té una funció sempre més local on es pretén crear una xarxa de ajut mutu per cobrir diferents tipus de necessitats.

La nostra filosofia d’intercanvi de temps és la mateixa però ens diferenciem en què hem posat el focus en compartir coneixements. A part de crear xarxes locals podem dir que som una xarxa de xarxes: a més de poder intercanviar a nivell local pots intercanviar amb qualsevol persona de la resta de xarxes que fan servir el nostre software de creació de comunitats. Actualment hi ha gairebé 9.000 persones de 50 països diferents.

Si m’hi vull apuntar, què és imprescindible saber?

El primer es saber tot el que pots fer aquí: aprendre el què necessites, emprendre – personalment he fet més de 150 intercanvis- , sentir-te útil, fer nous amics i guanyar reputació que pots compartir a llocs com Infojobs o linkedin.

Després cal tenir clar que l'imprescindible, més que saber, és voler compartir. No tothom sap compartir, hi ha gent que només vol guanyar o demanar i mai dóna. No ens interessa aquesta gent, perquè coneixements en tenim tots. De fet hi ha un projecte a Comunitats.org que parla precisament d'això de que tots tenim superpoders (tots tenim talents, experiències, temps..) i que si els fem servir per ajudar a qui ho necessita llavors ens convertim en “superherois”. El projecte es diu www.molekulon.com i tots hi esteu convidats per convertir-vos en superherois a molekulon.comunitats.org

Amb aquests dos conceptes clars ja pots accedir a comunitats.org, fer el registre i començar a crear el teu perfil on aniràs publicant ofertes (els coneixements que tens), necessitats (les preguntes que tens sobre un tema o coses que vols aprendre) i projectes i a qui necessites per dur-los a terme.

Quin és el perfil d’usuari més comú que teniu?

El perfil més comú és el d'una persona que li agrada compartir. Ens agrada arribar a persones que volen emprendre i necessiten ajuda per arrancar. les olem ser una gran incubadora i acceleradora de projectes de tot tipus.

Volem fer un servei de crowdfunding però amb temps i coneixements i volem oferir un servei que ajudi a trobar i recompensar a les persones que t'ajudin amb el teu somni. Tot això és possible perquè estem treballant en un sistema que permetrà fer el servir el temps per invertir en persones i projectes que us agradin.

I el que més s’ofereix a la xarxa?

Els més oferts són: Desenvolupament web (215), arts i oficis (188), idiomes (180), tecnologia (160), consultoria (137), educació (128), disseny (124), software (124), màrqueting (118), comunicació (117), alternatiu (114), programació (113), medicina i salut (84), negocis (70), social (67), comercial i vendes (65) o gestió (64).

Com us financeu?

Oferim un servei de creació de la teva xarxa social d'intercanvi de coneixements i temps, i cerquen persones i organitzacions que vulguin invertir en nosaltres per impulsar aquest tipus de xarxes. Fer això dóna molta feina i som una start-up que volem arribar a tot el món i també volem que tothom que vulgui ser part del projecte pugui ser-ne fins i tot soci. Per això hem obert una campanya d'Equity crowdfunding: www.bihoop.com/comunitats i cerquem inversors socials.

Afegeix un comentari nou