David Karvala: "L'error és creure que ja vivim sota el feixisme quan el que cal és saber identificar-lo i combatre'l"

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

David Karvala: "L'error és creure que ja vivim sota el feixisme quan el que cal és saber identificar-lo i combatre'l"

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

Participació UAB va acollir dimarts una jornada sobre què és feixisme, com identificar-lo i com fer front al seu creixement. Existeixen avui grups feixistes en el nostre ambient més proper?

Tres exemples d'iniciatives acadèmiques i socials que treballen per combatre el feixisme i el racisme van obrir la primera taula rodona de les jornades "Què pot fer la universitat davant del feixisme?", organitzades programa de Dinamització Comunitària de l'Àmbit de Participació de la UAB.

El Grup de recerca EMIGRA va mostrar com l'intercanvi internacional d'estudiants permet conèixer altres realitats i lluitar així contra els prejudicis i el racisme. El seu projecte Roma rights and discrimination, per exemple, consisteix a experimentar la realitat de grups d'ètnia gitana que pateixen avui un holocaust a diversos països europeus. Per la seva banda, la Companyia de Teatre la Xixa combat el racisme, els abusos de poder i treballa pel foment de la convivència i el coneixement dels altres a través del teatre. Introduint el concepte de teatre oprimit i socioeducatiu, La Xixa ha dut al Campus de Mundet de la Universitat de Barcelona (UB) un nou taller de teatre social, entre altres projectes al carrer i a centres escolars.

En aquesta línia actua també Unitat contra el feixisme i el racisme, organització que aglutina centenars d'entitats de tots els àmbits: polítiques, culturals, associacions veïnals o adhesions individuals per fer front comú vers el feixisme.

Què és avui, però, el feixisme? Les jornades van comptar amb el portaveu d'Unitat contra el feixisme i el racisme, David Karvala, qui va posar èmfasi en la idea que feixisme no és només racisme, ni és només dreta, ni és la policia, ni és l'estat. "Feixisme és l'extrema dreta organitzada que pretén crear un moviment social per fer caure el sistema en què vivim i que incorpora elements homòfobs, xenòfobs i violents". Així doncs, va afirmar, "l’error és creure que vivim sota el feixisme". Segons ell, el primer pas per combatre'l és identificar-lo i assenyalar les organitzacions que, malgrat es disfressin o incorporin discursos aparentment reivindicatius i alternatius, són organitzacions feixistes.

Existeixen organitzacions d'aquest caire avui a les universitats? Segons Ana València, Coordinadora Tècnica de l'Àmbit de Participació a la UAB, "ara mateix a l'Autònoma no s'han identificats col·lectius organitzats amb aquesta tendència". No obstant això, organitzacions universitàries d'aquest caire n'existeixen a nivell estatal, com el grup Respuesta Estudiantil, que és present a diverses facultats espanyoles o Bloco estudiantesco, grup italià de caire neofeixsita. Segons Anna València, "de la mateixa manera que existeixen en altres contextos universitaris, l'Autònoma és també susceptible que n'hi apareguin".

És per aquest motiu que es van convocar les jornades del passat dimarts. El matí de reflexió es va tancar amb la pregunta "què es pot fer des de la universitat per evitar el creixement del feixisme?" i l'empenta d'alguns dels estudiants assistents pot ser l'embrió de quelcom que acabi prenent forma més endavant. A inicis del curs vinent Paticipació UAB convocarà unes segones jornades per continuar treballant. A més, al migdia i de la mà de la campanya #comunicaccio de l'Observatori per a la Igualtat la Plaça Cívica es va convertir en un espai lliure de discriminació.

Afegeix un comentari nou