De l'afició a la solidaritat: Amigurumis per als nadons prematurs
Comparteix
A Dinamarca van descobrir que la companyia de ninos amb forma de pop relaxa els nadons prematurs i van posar fil a l'agulla, literalment. Aquesta iniciativa ha arribat a Catalunya i ja s'hi han implicat persones, comerços i hospitals.
Més de 20 persones van teixir pops de ganxet a un taller fet a la botiga Lalanalú de Barcelona, el passat 4 de març. No els feien per regalar ni vendre, sinó que amb un objectiu solidari. Aquests popets acabaran acompanyant un/a nadó prematur/a a una unitat de nounats. Col·laboraven així amb la iniciativa Noupops, una associació amb mesos de vida, però que ja mou a moltes persones.
El millor lloc on pot estar un nounat és als braços de la seva mare. En situacions en què això no és possible, com ara amb els nadons prematurs que han d'estar a una incubadora, s'ha descobert que tocar els tentacles d'un pop de ganxet els ajuda a relaxar-se. Els recorda el cordó umbilical amb què han estat en contacte a l'úter. El 2013 va sorgir a Dinamarca el grup de persones voluntàries Spruttegruppen, que es dedica a teixir aquests ninos i portar-los a hospitals.
Durant aquests quatre anys, la iniciativa s'ha estès per diferents països i fa uns mesos que ha arribat a Catalunya i Espanya. En qüestió de dies, ha aconseguit el suport de milers de persones, que s'han posat a teixir popets, així com de comerços i hospitals, que s'hi han afegit com a punts de recollida i de destinació dels popets.
Fenomen nou que mobilitza centenars de voluntàries
Moltes persones que tenen l'afició de teixir s'apleguen a botigues o espais on fan tallers, comparteixen trucs, etc. També tenen grups de Facebook per compartir tot allò relacionat amb la seva passió. Quan es va començar a parlar de Spruttegruppen a Catalunya i Espanya, d'un dia per l'altre, ja hi havia centenars de persones disposades a col·laborar-hi. Existia tota una comunitat de teixidores, que ben aviat es van voler involucrar en una iniciativa que barrejava la seva passió amb un objectiu solidari.
Silvia Moragon imparteix classes de ganxet. Una alumna li va passar informació sobre el que s'estava fent a Dinamarca i ella ho va difondre. En quatre hores, ja tenia 426 missatges de teixidores interessades a ajudar. Així va sorgir a finals de gener de 2017 Noupops, grup oficial de la iniciativa danesa a Catalunya i l'estat espanyol.
Aquesta ràpida implicació també es va donar en el cas del grup Pulpitos Solidarios, que també va néixer a principis d'any i ho va fer amb 300 persones voluntàries. Formaven part d'un grup de Facebook de gairebé 9.000 membres. La notícia sobre la tasca que realitzava Spruttegruppen s'hi va estendre com la pólvora i van crear un altre grup específic per a la iniciativa. De seguida, van contactar amb gent de Dinamarca, Regne Unit, Polònia, França, Holanda i Bèlgica, que els van guiar per portar el projecte a l'estat espanyol i en tres setmanes ja tenien logotip, plana web i compte d'Instagram. A més, començaven a comptar amb una xarxa de punts de recollida i hospitals col·laboradors.
Tant Noupops com Pulpitos Solidarios han aconseguit mobilitzar centenars de persones en qüestió de dies, i la seva xarxa de punts de recollida i hospitals creix dia a dia. Veient l'èxit i el grau d'implicació de la comunitat teixidora, ara estan fent les gestions per esdevenir associacions sense afany de lucre.
El recorregut dels popets
Hi ha persones que teixeixen els amigurumis a casa i altres participen en els tallers que s'organitzen per ensenyar a confeccionar-los, com ara, el que va acollir Lalanalú.
La Kiara, responsable de la botiga juntament amb l'Eva, diu que estan molt contentes amb com va anar el taller. Van passar per la botiga més de 20 persones, amb edats d'entre els 8 anys fins als 65. Ens explica que l'avantatge de teixir en grup és que es poden compartir experiències, trucs i ajudar-se mútuament a solucionar dubtes en relació al patró: "Va ser una trobada molt bonica. Hi va haver gent que ja portava el pop mig teixit, altres que el van començar de zero, i altres que el van portar per acabar a casa".
Lalanalú és també punt de recollida d'aquest amigurumis. Tant Noupops com Pulpitos Solidarios compten amb una xarxa de punts de recollida, que acostumen a ser botigues. La Kiara ens aclareix que la seva funció és guardar tots els amigurumis fins que algun voluntari/ària de Noupops vingui a buscar-los. Els popets no es poden portar directament als hospitals participants. Han de passar per les mans d'un dels grups, que s'encarreguen de la seguretat i la higiene: s'asseguren que han estat teixits a mà en fil de primera qualitat i els higienitzen, embossen i precinten.
Un cop fet això, és el moment de fer arribar els popets als nadons amb qui compartiran incubadora. Noupops treballa amb vuits hospitals catalans i set estatals. Pulpitos Solidarios, per la seva banda, col·labora amb 12 hospitals de diferents províncies, dos d'ells de Barcelona.
La importància de seguir el patró
Aquests popets no es poden teixir de qualsevol manera. S'ha de tenir en compte que estaran en contacte amb un nadó prematur i, per tant, la seguretat és molt important. La Kiara assenyala que "seguint les instruccions de Noupops, és molt important que el fil escollit sigui 100% cotó de colors clars, rentable a 60 graus, per teixir amb ganxet". El farciment ha de ser buata sintètica, també rentable a 60 graus. També hi ha unes mesures recomanades Els pops s'han d'enviar als punts de recollida sense rentar, dins d'una bossa amb un nom i telèfon de contacte.
El 40% dels pops que es recullen al Regne Unit, per exemple. es descarten per no complir amb els requisits establerts. Rebeca Mihura, de Pulpitos Solidarios, ens explica que "per això és tan important seguir rigorosament les normes marcades per Spruttegruppen, que garanteixen que els popets seran totalment segurs per a la complicada salut dels nadons prematurs".
Solidaritat amb les famílies de nadons prematurs
Noupops ha engegat la campanya Un fil per a la vida a la plataforma Verkami. Amb el finançament aconseguit compraran fil i el material necessari per teixir 1.000 pops, "perquè els nadons prematurs estiguin tranquils i reconfortats en les seves incubadores, no es treguin tubs i sondes i s'agafin al tentacle com si fos el cordó umbilical que l'unia a la seva mare".
Cada any neixen a l'estat 20 mil nadons prematurs. Es consideren prematurs aquells petits i petites que neixen abans de les 37 setmanes de gestació. Alguns/es necessites cures especials i han de passar més dies ingressats/des. Amb aquesta campanya, Noupops vol donar veu a aquestes famílies, tot creant una plana web que reculli els seus testimonis i editant un llibre dedicat als nadons prematurs.
Afegeix un nou comentari