Denuncien la vulneració dels drets als centres d'internament d'estrangers

 Font:
Font:

Denuncien la vulneració dels drets als centres d'internament d'estrangers

Resum: 

Amb motiu del Dia Internacional del Migrant (18 de desembre) la xarxa euro-africana Migreurop ha publicat un informe on denuncia la vulneració dels drets de les persones que es troben als centres d'internament d'estrangers (CIE) de l'estat espanyol. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, també a denunciat la crítica situació del CIE de Zona Franca, a Barcelona.

"Sota el nom de centres d'internament d'estrangers s'amaga una realitat carcerària difícil d'ocultar". Així comença l'informe CIE, derechos vulnerados, que explica la situació en què viuen les persones internes als CIE de Barcelona, Màlaga, Algesires i Madrid, els quatre centres que han estat analitzats dels nou que hi ha a l'estat espanyol.

Durant el 2010 més de 26.000 persones van passar per aquests nou centres. Les persones internes als CIE no han comès cap delicte, sinó una falta administrativa: no tenir la documentació necessària per romandre a l'estat espanyol. Per això, en teoria, es troben "retingudes" i no pas "detingudes" de manera preventiva.

Tot i així, aquest informe denuncia que es vulneren sistemàticament els seus drets, ja que les persones internes "estan privades del dret a la intimitat, a l'assistència jurídica, a la integritat moral i a la pròpia dignitat".

Les conclusions de l'informe són clares: "La realitat és que aquestes persones estan tancades en veritables presons amb condicions molt inferiors a les que tenen als centres penitenciaris i es troben privades de drets fonamentals com ara el dret a la intimitat, a l'assistència jurídica, a intèrpret, a la integritat moral, a la confidencialitat, i en alguns casos, com en el del CIE d'Algesires, al dret a la dignitat amb la pràctica del nu integral previ a l'ingrés al centre".

El Síndic de Greuges denuncia maltractaments al CIE de Barcelona

Sobre el CIE de Zona Franca, a Barcelona, l'informe destaca que està al límit de la seva capacitat i que no hi ha separació entre els interns penats (que seran expulsats del país per haver comès un delicte) i aquells que no han comès cap delicte. També indica que hi ha força descoordinació entre els cosos policials (mossos d'esquadra i policia nacional), manca de personal i instal·lacions insuficients.

Després de lliurar al Parlament català l'informe anual de l'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va assenyalar ahir, 27 de desembre, que hi ha prou indicis, queixes i suposicions per afirmar que existeixen deficiències al CIE de Zona Franca i que cal solucionar amb urgència la situació d'aquest opac centre d'internament per a estrangers. Va denunciar l'existència de maltractaments i la situació d'amuntegament que hi pateixen els interns.

Migreurop reclama el tancament dels centres

Les organitzacions membres de Migreurop recorden que els interns tenen únicament restringit per llei el seu dret ambulatori, pel que consideren "inacceptable" que se'ls privi de la resta. Per això, Migreurop reclama el tancament d'aquests centres, alguns dels quals (els de Màlaga i Algesires) no reuneixen les condicions mínimes d'habitabilitat.

Mentre no es produeixi el tancament, demanen l'aprovació d'una llei orgànica que reguli el funcionament dels CIE, regulació que ha rebut el suport de més de 40.000 signatures i 400 entitats en una recent campanya.

Migreurop és una xarxa euro-africana formada per 38 entitats socials de 13 països i per militants i investigadors/ores, que pretén donar a conèixer la realitat de les persones retingudes als centres i camps d'estrangers. SOS Racisme, Acsur Las Segovias, CEAR (Comisión Española de Ayuda al Refugiado), Andalucía Acoge i APDHA (Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía), entitats que participen a aquesta xarxa, han estat les encarregades de portar a terme les visites als CIE i de realitzar l'estudi.

Aquí pots veure parts de la roda de premsa en què es va presentar l'informe:

Per a més informació, pots consultar també aquest document de SOS Racisme: Els Centres d’Internament per a Estrangers (CIE), eufemismes i vergonyes de les realitats del segle XXI

Afegeix un comentari nou