Donar veu als joves a través de la televisió comunitària

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Donar veu als joves a través de la televisió comunitària

Resum: 

La televisió i la ràdio comunitàries són eines que poden ajudar a apoderar els i les joves i reforçar el seu sentit de pertinença i la cohesió social. Des de fa uns mesos, l'Asociación Cultural elParlante desenvolupa al Raval el projecte Ravalead@s, amb una fórmula que ja ha funcionat al Districte d'Horta-Guinardó amb el projecte BarriBook TV.

Diversos joves del Raval, Barcelona, treballen en els guions de quatre històries diferents, històries, que esdevindran vídeos dins el projecte Ravalead@s. Són guionistes, directors i actors dels seus propis audiovisuals. Primer han hagut d'investigar les coses que passen al seu barri, que després hauran de plasmar a través de l'audiovisual. Hauran de fugir dels estereotips i el sensasionalisme a què acudeixen sovint els mitjans de comunicació tradicionals per parlar del Raval i mostrant la la riquesa de la seva diversitat.

Aquest projecte els ha donat veu, que és precisament el que l'Asociación Cultural elParlante considera que necessiten els i les joves en aquests moments: "Una veu autèntica, amb què se senten identificats, una veu que vagi més enllà dels estereotips presents als mitjans de comunicació o la simple veu dels adults".

Ravalad@s els permet expressar les seves idees i desenvolupar l'esperit crític, tot aprenent a fer servir les eines TIC d'una manera útil que els ajudi tant a nivell personal com professional. De fet, el projecte parteix de la convicció de que "una ciutat amb joves connectats als nous mitjans, però també a les realitats dels seus barris i als joves d'altres barris, permetrà construir un teixit social més fort per reprendre l'esperança i les regnes del futur".

Aquesta iniciativa pretén oferir als joves del barri un espai d'interacció positiva, on poden conèixer d'altres joves, adquirir competències TIC i treballar en un projecte comú a través del qual expressar les seves veus. De retruc, s'acaben fomentant la cohesió social i el respecte per la diversitat.

Entre totes les persones que s'han sumat a Ravalead@s fins al moment han creat el tràiler que pots veure a sota:

L'Asociación Cultural elParlante compta amb un àmplia experiència implementant estratègies d'educació i comunicació per fomentar el canvi social i la participació ciutadana. Al Raval col·labora amb l'entitat Servei Solidari, que ofereix les seves instal·lacions i també ha fet com a pont per trobar veïns i veïnes del Raval interessats en participar-hi.

TebTV, televisió urbana ideada per joves

Molt a prop de Servei Solidari es troba l'Associació per a Joves Teb, que també treballa l'ús educatiu de les TIC amb joves. Un dels seus projectes és precisament TebTV, una proposta sorgida dels propis joves de construir una televisió urbana per Internet. Fan de reporters, decideixen els temes que volen treballar, preparen els guions, la producció i realitzen els reportatges.

En aquest vídeo, per exemple, els mateixos participants del Teb expliquen què significa per a ells i elles aquesta entitat:

You need to install or upgrade Flash Player to view this content, install or upgrade by clicking here.

BarriBook TV, re-coneixent joves del districte d'Horta-Guinardó

Ravalead@s s'inspira en una altra experiència que va portar a terme l'associació elParlante, en aquest cas al districte d'Horta-Guinardó. Es tracta de BarriBook TV, una estratègia de comunicació participativa que va oferir als joves un espai per (re)conèixer d'altres joves i crear plegats una nova ciutadania.

Aquest projecte va formar part de les actuacions de la segona etapa de HG BarriBook, una iniciativa del programa Nous Veïns i Veïnes del Disctricte Horta-Guinardó, amb el suport de la fundació de la Universitat Pompeu Fabra UPF Solidària.

Entre gener i juny de 2011 els joves del barri van treballar en un programa de televisió, del qual pots veure a sota el primer capítol.

BarriBook TV, però, en una única edició. El 2012 alguns dels joves que van participar a la primera edició d'altres nous es van juntar per continuar amb el projecte. Així ha nascut el canal de Youtube de BarriBook, on podràs trobar històries personals sobre diversitat cultural, gènere, esport, immigració, etc. Tot un exemple del potencial de les televisions comunitàries per donar veu als i a les joves!

Afegeix un comentari nou