Dones gitanes d'arreu es trobaran a Barcelona per obrir nous espais de reflexió
Comparteix
Després de gairebé vuit anys del I Congrés Internacional de les Dones Gitanes, el 23 i 24 de març se'n farà la segona edició. L'educació, la salut, la violència de gènere, el feminisme i el mercat laboral seran alguns dels temes a debatre.
La lluita contra el racisme i la discriminació que pateix el col·lectiu gitano i, especialment, la dona gitana, va centrar aquella primera trobada, realitzada l'octubre de 2010. La conclusió va ser que l'educació era la via fonamental per a la inclusió social i per aconseguir la inserció laboral plena. Des de llavors, diverses entitats de dones gitanes han continuat fent xarxa i, entre altres col·laboracions, han desenvolupat projectes europeus al voltant de l'educació i l'accés al mercat laboral.
A més, des de fa un any, preparen la segona edició de la trobada, amb el que han anomenat el 'pre-congrés'. Les entitats promotores han acordat els plantejaments i els temes a tractar en la trobada, a partir de mesos de feina i coordinació entre grups de dones de base per tot Europa.
Amb aquesta nova jornada, pretenen obrir nous espais de reflexió i reivindicació sobre la situació de la dona gitana arreu del món: "A diferència d’altres congressos, en aquest no es parlarà sobre els problemes que afronten les dones gitanes, sinó d'aquelles iniciatives que ja estan aportant millores a les vides de les dones gitanes d’arreu d’Europa".
No es parlarà sobre els problemes que afronten les dones gitanes, sinó d'aquelles iniciatives que ja estan aportant millores a les vides de les dones gitanes d’arreu d’Europa.
El II Congrés Internacional de les Dones Gitanes tindrà lloc els dies 23 i 24 de març, al CaixaForum de Barcelona (Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8) i aplegarà a 350 dones de 16 països europeus i sis comunitats autònomes de l'Estat espanyol. Els temes centrals seran l'educació, la salut, la prevenció de la violència masclista, el feminisme i el mercat de treball. El programa inclou tres espais de reflexió, que s'organitzen en taules rodones seguides de grups de treball reduït. Aquests espais de reflexió seran el dia 23 'Educació com a pràctica de llibertat' i 'Salut com a compromís de futur', i el dia 24 'Nous Horitzons: art, ciència i joventut'.
S'adreça, sobretot, a les 'dones gitanes de base', encara que també hi participaran professionals, investigadors/ores, etc. La inscripció es pot realitzar a través d'aquest enllaç.
L'Associació Gitana de Dones Drom Kotar Mestipen ("Camí de llibertat"), organitza el congrés. L'entitat treballa des de l'any 1999 per la igualtat i la no discriminació de les dones gitanes, promovent la seva participació en els espais educatius, socials i culturals. Compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través del Pla Integral del Poble Gitano, l’Obra Social de la Fundació la Caixa, de l’Ajuntament de Barcelona i de la Diputació de Barcelona.
Afegeix un nou comentari