El boicot econòmic a Israel, una iniciativa ciutadana contra el negoci de la guerra
Comparteix
Ja són moltes les persones que s’han unit a la campanya ciutadana internacional de boicot als productes d’empreses israelianes i internacionals que són còmplices amb el genocidi contra la població palestina.
A punt de complir-se un any de l’esclat del conflicte entre Israel i Palestina, l’Estat d’Israel ja s’ha cobrat més de 41.000 vides a la Franja de Gaza i es comptabilitzen fins a 10.000 persones desaparegudes. Davant la passivitat dels governs occidentals i la postura de les empreses que continuen sent còmplices amb el conflicte amb la seva activitat econòmica, la població internacional ha decidit prendre partit.
A mode de campanya pacifista, persones i col·lectius de tot el món s’han organitzat per deixar de comprar aquests productes. Aquesta funciona com una eina d'acció política per no contribuir al genocidi d’Israel envers Palestina amb la cistella de la compra. La iniciativa ha sigut impulsada pel moviment Boicot, Desinversions i Sancions (BDS), una campanya mundial que té com a objectiu augmentar la pressió econòmica i política sobre l'Estat d'Israel perquè aquest acabi amb l’ocupació i colonització de les terres palestines.
A Catalunya, el moviment BDS està present a Bages, Barcelona i Rodalies, Girona, Lleida, Sabadell, Tarragona i Terrassa, i a les universitats de Pompeu Fabra, Vic i UAB. Tots els grups funcionen de forma autònoma i al mateix temps coordinen esforços en les campanyes i accions que porten a terme. El propi moviment BDS té una llista de productes identificats a boicotejar, tots ells béns de consum fabricats a les colònies israelianes en territori palestí ocupat o bé comercialitzats per empreses internacionals directament o indirectament còmplices de les violacions del dret internacional comeses per Israel.
Acabem l'acció #BoycottHP al campus de la UAB.#PalestinaLliure pic.twitter.com/HI0vaA97jQ
— BDS UAB (@BDS_UAB) December 1, 2016
Segons el moviment BDS, la Unió Europea és el primer destinatari de les exportacions israelianes. Molts dels productes importats, denuncia, han estat fabricats il·legalment en territori ocupat palestí. A més dels productes, el boicot també serveix per als serveis que ofereixen aquelles empreses còmplices amb el genocidi.
En aquesta línia, l'Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (ODHE), NOVACT i SUDS assenyala, a través d'un informe, que fins a vint empreses del sector turístic i immobiliari que operen a Catalunya tenen relacions amb el sector militar de l’Estat d’Israel o bé contribueixen amb les seves activitats econòmiques directa o indirectament amb el desenvolupament dels assentaments il·legals a territoris ocupats palestins.
ODHE, NOVACT i SUDS exigeixen a les institucions implementar mecanismes legals per acabar amb l’atracció de capital que provingui d’aquestes empreses i trencar els contractes públics amb elles. Pel que fa als ciutadans, demanen fer un consum responsable pel que fa al sector immobiliari i turístic.
Afegeix un nou comentari