El matrimoni igualitari avança en reconeixement

IdemTV - Carme Porta
El matrimoni igualitari avança en reconeixement. Font: Associació de Famílies Lesbianes i Gais
El matrimoni igualitari avança en reconeixement. Font: Associació de Famílies Lesbianes i Gais

El matrimoni igualitari avança en reconeixement

IdemTV - Carme Porta

Resum: 

Tot i la millora, a dia d'avui, només 27 dels 193 estats membre de les Nacions Unides han legalitzat la unió matrimonial igualitària.

Els darrers anys hi hagut avenços importants pel que fa al reconeixement legal entre persones del mateix sexe. Des de l’any 2001 en que els Països Baixos vam fer aquest reconeixement, actualment 27 estats han reconegut aquesta unió en la seva legislació. El darrers han estat Taiwan i Costa Rica.

El Parlament taiwanès va aprovar el mes de maig passat, i ho va fer per majoria absoluta, la unió de ple dret de les persones del mateix sexe. La legislació aprovada reconeix el dret d’inscripció al registre matrimonial.

A Costa Rica, el passat mes d’agost el Tribunal constitucional va establir un termini de 18 mesos per fer el reconeixement i deixar sense efecte els articles del Codi de Família i de la Llei de la Persona jove que impedien el reconeixement del matrimoni igualitari. Aquesta resolució comporta que el proper mes de maig serà efectiu i totalment legal la unió matrimonial entre persones del mateix sexe a Costa Rica.

Els avenços en aquest àmbit són continuats però no són fàcils. Va ser l’estat espanyol –que va ser el tercer estat del món en fer aquest reconeixement legal-, el primer en fer un reconeixement total de drets, incloent-hi també l’adopció. De fet, només 27 dels 193 estats membre de Nacions Unides han legalitzat la unió matrimonial igualitària i sovint ha estat rodejada de polèmica. Entre el 2001 i el 2010 només 10 estats al món l’havien reconegut i ha estat a partir del 2012 que s’ha fet un avenç important, incloent-hi estats importants com Austràlia, Brasil, França i els Estats Units.

Tant a Taiwan com a Costa Rica ha estat la via judicial la que ha obert la possibilitat, donat que marcava termini als legisladors i legisladores per tal de modificar la normativa legal de forma que deixés de discriminar les parelles del mateix sexe. A Taiwan, a més, els sectors conservadors van imposar un referèndum per tal d’aturar els avenços.

La participació via consultes populars ha estat denunciada per ILGA com un arma de doble fil. La majoria de les consultes impulsades pel reconeixement dels drets de les persones LGTBI ha estat al voltant del reconeixement, o no, del matrimoni igualitari i s’han portat a terme en més de 30 estats, com ara: Croàcia (2013), Eslovènia (2012 y 2015), Eslovàquia (2015), Irlanda (2015), Austràlia (2017), Armènia (2016), Suïssa (2016), Bermudes (2016) o Romania (2018). En alguns casos el dret al matrimoni va ser aprovat.

ILGA –Internatonal Lesbian, Gai, Bisexual, Trans and Intersex Assocaition- ha analitzat aquest fet i recull en el seu darrer informe que “els referèndums per al reconeixement de drets de les persones LGBTQ + són sempre una font de preocupació. poden ser reeixits per avançar cap a la igualtat, però en països més conservadors poden perjudicar la població LGBTQ + i establir "precedents perillosos ".

Afegeix un comentari nou