Els joves encapçalen la participació en voluntariat

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Els joves encapçalen la participació en voluntariat

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

L’enquesta del 2011 sobre participació i política remarca que el "voluntariat és un fenomen genuïnament juvenil" i manifesta l’auge de noves formes de participació política que disten de les tradicionals impulsades en gran mesura pels menors de 29 anys.

L’enquesta sobre participació i política del 2011 trenca alguns mites i marca un canvi de tendències socials que ve donat de la mà dels més joves. L’estudi, del qual s’ha encarregat l’Observatori Català de la Joventut i ha supervisat el Centre d’Estudis d’Opinió, s’ha realitzat sobre una mostra de 1.100 joves residents a Catalunya de 15 a 29 anys i 1.000 adults de més de 29 anys.

Segons el document publicat a principis de mes, "el voluntariat és un fenomen genuïnament juvenil". El 24,6% del joves van participar en alguna activitat organitzada de voluntariat durant els 12 mesos previs a la realització de l’enquesta, mentre que la taxa d’adults és del 13,1%. De la mateixa manera, dins el grup considerat de joves es produeix una tendència semblant: a menys edat, més participació en activitats de voluntariat. D’aquesta manera, els joves de 15 a 19 anys participen en un 34,9% en aquest tipus d’activitats, els de 20 a 24 anys ho fan en un 24,3% i els de 25 a 29 en un 18,9%.

Aquestes dades es matisen remarcant que la tendència d’associar-se és menor entre les persones joves, tot i que quan formen part de manera fixa d’entitats i associacions acostumen a mostrar un major grau d’implicació que el de les persones adultes.

Els joves que formen part d'associacions i entitats s'impliquen més en la seva gestió i organització que les persones adultes

D’altra banda, l’enquesta trenca amb el fals tòpic que els joves no s’interessen per la política. De fet, el document revela que ho fan tant o més que els adults però a través de formes de participació que s’allunyen de les tradicionals i entre les quals prenen especial força la signatura de manifestos, la compra o boicot de productes per raons socials o polítiques i la participació en manifestacions i concentracions.

L’estudi ofereix altres dades interessants relacionades amb el sentiment de pertinença nacional i la participació per sexes. Totes elles es poden consultar al document adjunt o al següent enllaç.

Afegeix un comentari nou