Energy Control llança una aplicació per conèixer informació a temps real de les drogues analitzades
Comparteix
El programa de l’Associació Benestar i Desenvolupament també fa palès en un comunicat que no hi ha evidències de l’arribada de fentanil als mercats de drogues a Espanya.
És un fet que l’adulteració de les drogues multiplica els riscos per a les persones que les consumeixen. Arran de la seva naturalesa il·lícita, el mercat de les drogues és un mur d’opacitat i molt sovint les consumidores no coneixen la composició de les substàncies que prenen.
En aquest sentit, una de les entitats que més anys fa que treballa en l’àmbit de la reducció de riscos és Energy Control, que acaba de llançar una aplicació que permet conèixer, a temps real, informació de les mostres analitzades en el seu servei d’assessorament i anàlisi de substàncies psicoactives.
El programa estatal de l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) de prevenció i informació de drogues en espais d’oci, que ofereix assessorament i formació per disminuir els riscos de consum, ha posat en marxa aquesta eina, que es pot consultar al seu web, i que ajuda a posar llum pel que fa a la composició i altres variables de les drogues que l’entitat examina.
Informació actualitzada a temps real per reduir riscos
Energy Control compta entre els seus objectius principals l’anàlisi de substàncies i promou trobades nacionals i internacionals per compartir coneixement i crear deontologia i xarxa per al coneixement de drogues. Cada any, el projecte analitza més de cinc mil substàncies.
"És important que les persones que prenen drogues siguin conscients d'aquestes dinàmiques i puguin comptar amb informació objectiva i actual sobre què està passant perquè això les ajudi a prendre decisions respecte al consum", ha explicat Claudio Vidal, director d’Energy Control en declaracions a RTVE.
Amb aquest objectiu, l’aplicació que ha activat l’entitat permet consultar els resultats agregats i actualitzats, a temps real, de les mostres que analitza el seu servei d’assessorament, per tal que les consumidores disposin d’informació actualitzada sobre les substàncies que hi ha al mercat.
.@EC_es ha posat en marxa una eina que permet conèixer els resultats dels anàlisis de substàncies realitzats en temps real.
— ABD (@abd_ong) August 9, 2023
Informa sobre la puresa, l'adulteració i la freqüència d'aparició dels adulterants més comuns.#reduccioderiscos #drogues #consumhttps://t.co/TU52ei84OQ pic.twitter.com/Y7WUxLMaY3
L’adulteració és una tàctica que s’empra en el mercat de les drogues, fonamentalment, amb una motivació econòmica, adverteixen des de l’entitat, i afegeixen que alguns dels adulterants que s'utilitzen poden suposar increments rellevants pel que fa al risc que, per si mateix, ja comporta el consum de substàncies.
Diàriament, l’eina actualitza les dades de les substàncies analitzades, completant l’històric de dotze mesos. Les drogues examinades són l’MDMA, la cocaïna, amfetamines, ketamina, LSD, 2C-B i tusi.
Si mirem el detall, per a cada substància l’aplicació ofereix informació acurada i exhaustiva sobre el nombre de mostres analitzades durant els darrers dotze mesos, la puresa, l’índex d’adulteració i la freqüència d’aparició dels deu adulterants més comuns. Així, de cara a la disminució de riscos, es tracta d’informació de molta utilitat tant per a les mateixes consumidores com per a professionals que treballen en l’àmbit de les addiccions.
La iniciativa d’Energy Control s’ha dut a terme gràcies al finançament de la Unió Europea, a través dels fons Next Generation, el ministeri de Sanitat del Govern d’Espanya, el Pla de Recuperació Transformació i Resiliència i la Delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues.
Sense evidències de l’arribada de fentanil als mercats de drogues a Espanya
En un altre ordre de coses, Energy Control ha sortit al pas de les informacions que asseguren que el fentanil ha arribat a l’Estat espanyol. En els darrers mesos, aquesta substància està centrant tots els focus per l’epidèmia de sobredosi que assola els Estats Units (EUA), i que està deixant dades alarmants. Segons l’Institut d’Abús de Drogues dels EUA, prop de dues-centes persones moren cada dia per una sobredosi d’opioides. D’aquestes, un 64% havia consumit fentanil de fabricació clandestina.
Amb la finalitat d’aportar dades per a una comprensió serena de la situació, Energy Control explica en un comunicat que “no hi ha evidències per afirmar que el fentanil ha entrat als mercats de drogues il·legals a Espanya”. Per tant, a la llum de les dades disponibles, no es pot dir que aquest analgèsic opioide s’estigui consumint “fora de l’àmbit sanitari”.
¿Hay fentanilo en los mercados de drogas en España? Nuestra respuesta es contundente: No.
— Energy Control (@EC_es) August 16, 2023
Hoy lanzamos comunicado de prensa para señalar algunos puntos importantes sobre las noticias aparecidas en los últimos días.
https://t.co/oUuB1ExQQy pic.twitter.com/Tgv2aqoYqM
Entre altres, l’entitat assegura que la pràctica totalitat del consum de fentanil a Espanya “se circumscriu a la prescripció facultativa”, i detalla que, en els darrers cinc anys, la quantitat d’aquesta substància decomissada al país ha estat de 336 grams, 291 dels quals corresponen a un únic decomís el 2018.
A més, Energy Control afegeix que la comparació constant de la realitat espanyola amb la dels Estats Units i el Canadà “és desafortunada” i advoca per “evitar la difusió d’informacions falses i l’ús d’imatges i paraules estigmatitzants” amb relació a la problemàtica del consum de fentanil, com les que han proliferat en els darrers mesos, especialment a les xarxes socials.
Per tot plegat, l’entitat crida a abordar aquest tema “d’una manera serena, amb la lògica preocupació, però sense emprar el sensacionalisme“, arran de les importants repercussions que això té i pot tenir a escala social.
Finalment, recorda que Espanya està millor preparada que molts altres països per a situacions com aquestes, atès que “disposa d’una xarxa pública universal i gratuïta que facilita l’entrada de les persones que ho necessiten a un tractament ajustat a les seves necessitats”.
Per tant, confia que, arribat el cas, “comptem amb sistemes de monitoratge que ens permeten disposar d’informació actualitzada sobre el fenomen i confiem en la seva capacitat per a detectar ràpidament aquests fenòmens, la qual cosa podria ajudar a evitar un impacte similar a l’experimentat als EUA”, rebla.
Afegeix un nou comentari