Àmbit de la notícia
Comunitari

Felipe Campos: "Aquest premi és un reconeixement del servei i compromís amb la societat, de la població jove"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Felipe Campos, Director de l'Associació Educativa Ítaca
    Font: Associació Educativa Ítaca

El director general de l’Associació Educativa Itaca ens parla sobre el premi Jaume Ciurana que ha rebut l'entitat pel projecte Històries de vida.

Com definiries l'Associació Educativa Ítaca?

L’Associació Educativa Itaca és una entitat sense afany de lucre declarada d’utilitat pública per la Generalitat de Catalunya que des de l’any 1977 treballa al barri de Collblanc la Torrassa de la ciutat de L’Hospitalet de Llobregat des de l’educació en el lleure, l’acció social i la intervenció comunitària.

Quina tasca porteu a terme?

Treballem en projectes socioeducatius al servei de la comunitat, amb la finalitat de generar igualtat d’oportunitats i acompanyar processos desenvolupament personal i apoderament a infants, joves i famílies, amb especial sensibilitat aquells que es troben en situació de vulnerabilitat.

Treballem per generar canvi, contra la injustícia social, eradicació de la pobresa i la exclusió en totes les seva formes, posicionant en l'agenda política i social la situació de la infància. Vetllem perquè els infants, joves i les seves famílies siguin els veritables protagonistes.

Quins projectes per a la infància porteu a terme actualment?

Espai Familiar, que treballa amb nadons de 4 mesos a tres anys i les seves famílies aspectes com el vincle, l'intercanvi, l'acompanyament, l'escolta i el reforç positiu. Oferim servei de recollida a 10 escoles tant públiques com privades per facilitar la incompatibilitat d’horaris laborals i familiars. Sense aquest servei molts infants no tindrien una persona referent adulta que se'n pogués fer càrrec.

Al Casal de tardes oferim activitats socioeducatives que fan incidència directa a temes com el reforç escolar, alimentació saludable, atenció a la diversitat, treball d'emocions entre d'altres.I per últim l'esplai de cap de setmana, el Grup Itaca Els Vents, que segueix funcionant des del seu inici, dut a terme per un grup fixe de 15 persones voluntàries que fan activitats de lleure els dissabtes.

Com ajudeu a les persones joves?

Amb un Centre Obert per atendre casos amb risc d'exclusió social, amb coordinació amb serveis socials del districte i amb altres agents educatius del barri com ara les escoles. També amb el Casal de Joves, en què 40 joves troben un espai on poder fer deures, trobar referents positius, un espai on s'apoderen, que permet la participació activa de totes aquelles idees que proposen en assemblea.

I amb l'Espai Juvenil La Claqueta, un espai obert a joves de 12 a 21 anys, on troben una alternativa d'oci no consumista. Aquest espai permet dur a terme activitats que proposen i dinamitzen per posar-les a disposició i en benefici d'altres joves que hi participen. És un espai que es connecta amb el territori per fomentar el sentiment de pertinença al barri.

Acompanyeu les persones joves en la inserció laboral?

Aí. La inserció laboral és un altre dels nostres objectius, a través del projecte Inserjove, que acompanya el jovent no només a l'entrada al món laboral sinó a la orientació i acompanyament cap al retorn a la formació, sempre amb especial atenció a les necessitats individuals de cada persona. Aquest projecte, gràcies a donacions privades, aconsegueix becar a alguns dels i les joves en diferents estudis.

L'entitat ha estat guardonada amb un Premi Jaume Ciurana, oi?

Exacte, hem rebut el 3r Premi Jaume Ciurana a favor de les persones, per les accions que desenvolupem encaminades a aconseguir un canvi en les situacions dels joves, a través de la metodologia d’aprenentatge i servei, basada en rebre un aprenentatge concret per, després, realitzar un servei on aquest aprenentatge quedi reflectit.

En què consisteix el projecte Històries de vida? Com va néixer la idea de fer-lo?

El projecte guardonat reconeix la transformació a través de les arts escèniques, formant a persones joves usuàries de l’Associació, en aliança amb entitats del territori, que identificava diferents dificultats situades al context grupal i la gestió de les emocions, endinsant el jovent al món escènic, fent ús del teatre com a eina que propicia l’adquisició de recursos individuals i col·lectius.

“Personatges anònims: històries de vida” és més que una obra de teatre. Va representar el camí de les inseguretats i les pors del jovent del districte II de l’Hospitalet de Llobregat – Collblanc i la Torrassa. Aquest premi simbolitza el reconeixement amb la responsabilitat i la capacitat associativa, la cooperació i l’esperit en el servei i compromís envers la societat entre la població jove.

Com contribueix l'entitat a la transformació social?

Pretenem dinamitzar l'espai públic com a espai educatiu i de transformació social. El barri té alta densitat de població amb una diversitat cultural de més de 120 nacionalitats. És divers i canviant i necessita d'iniciatives que apropin els veïns i veïnes i els diferents col·lectius, per a que es coneguin, duguin a terme iniciatives conjuntes i esdevinguin d'aquests vincles, relacions sanes i positives.

L’Àrea de Comunitària, a través del projecte d’intervenció Comunitària Intercultural, ens permet vehicular totes aquestes necessitats detectades al territori, propiciant veïns i veïnes prenguin un paper important les entitats del barri i l'administració pública. Donem resposta a aquelles necessitats que es detecten i acompanyem per a la creació i execució de les iniciatives que milloren la convivència al barri.

Què reivindiqueu per millorar el món tenint en compte la crisi sanitària actual?

El compromís local, la comunitat i reivindicar que d’aquesta crisi sanitària, econòmica i social únicament podrem sortir treballant en unió, en aliança públic-privada, en cooperació entre diferents actors per tal de garantir la dignitat i els drets de la ciutadania.

La pandèmia us ha fet realitzar canvis en la vostra manera de fer?

Hem realitzat una reorganització interna i una redefinició de les accions d'intervenció socioeducativa, psicosocial i seguiment de casos de vulnerabilitat infantil i familiar.

També hem fet un anàlisi de l'impacte econòmic i hem dimensionat la pèrdua de finançament i augment de necessitats essencials, tant dels 1.500 usuaris dels nostres programes com dels veïns de Collblanc La Torrassa. Aquest punt ve condicionat a la recerca de finançament i generar aliances públic, privades i socials.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari