Generalitzant a la gent gran

Les generalitzacions normalment porten a equívocs i a estereotipar els col·lectius. En aquesta ocasió ha estat la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC) la que per boca del seu president ha volgut posar de manifest que les persones grans són un sector heterogeni i ple de diferències.

Amb la frase “Estem cansats, molt cansats” començava en Mario Cugat la seva carta oberta sobre les persones grans. I és que el president de la FATEC, una federació que agrupa més de 500 entitats, casals, equipaments per gent gran, de tot Catalunya, va voler deixar ben clar que les persones grans són molt més que un sector necessitat d’atencions socials d’emergència, “carregat de problemes, aïllat i inútil”. Tot el contrari del que acostumen a transmetre mitjans de comunicació i campanyes publicitàries, la gent gran són persones actives i productives que fan turisme, esport, consumeixen cultura, fan teatre, excursionisme, van a la universitat i cada dia coneixen i utilitzen més les TIC.

La gent gran són una reserva de gran valor, de capital social experimentat, format i disposat a col·laborar per prestar serveis

Segons Cugat, la gent gran està formada per persones dels 58 anys fins a una gran vellesa amb particularitats pròpies i específiques, que com tots els sectors, joves, infants, adolescents, o els grups gremials, “emmalalteixen i poden tenir dependència” i  com tots patir “dificultats econòmiques, solitud o cansament”. La pregunta que des de la FATEC es fan és: En què som diferents d’un ciutadà qualsevol?

En aquest sentit Mario Cugat recorda que precisament al tenir més temps lliure són els voluntaris més eficients i actius, compromesos amb la societat i el país, i representen una “reserva de capital social experimentat, format i disposat a col·laborar per prestar serveis”. Quan en canvi, els estereotips referents a la tercera edat els presenta com a incapacitats i improductius. I és que si tots els avis que cuiden néts i tots els voluntaris grans, decidissin un dia aturar-se, les conseqüències serien equivalents “a una vaga general”.

Amb aqueta carta, la FATEC vol acabar amb la visió parcial que es té de les persones grans, ja que tal i com el seu president conclou, tots serem algun dia gent gran.

Podeu llegir la carta íntegra en el següent enllaç.

Afegeix un comentari nou