Hi ha alternatives? Assegurances solidàries i banca ètica
Comparteix
Solidaritat, transparència, coherència i equitat són principis que ara també es poden aplicar a bancs o empreses d'assegurances. L’alternativa és possible!
Què és l’economia social i solidària? És tota aquella activitat econòmica basada en la cooperació i el bé comú, feta amb criteris democràtics, participatius, respectuosos amb el medi ambient i socialment responsables, basada en la transparència i el bon govern i al servei de les persones.
Aquests principis es poden fer extensius als bancs ètics, les cooperatives de crèdit i les empreses asseguradores solidàries, entitats que demostren que hi ha alternatives al sistema i a la lògica econòmica actual.
Les assegurances ètiques i solidàries
És possible contractar una assegurança que sigui ètica i solidària? La resposta és sí. S’ha de tenir en compte el segell EthSi que significa en anglès Assegurança Ètica i Solidària.
Què garanteix aquest distintiu? La qualitat de la gestió de les empreses certificades tenint en compte la responsabilitat social, la inversió socialment responsable, la transparència i la vinculació al mercat social, entre altres.
Com s’obté? Per tal de rebre aquesta qualificació, un comitè d’avaluació independent s’encarrega de fer el control i la distinció. Per ara només Arç Cooperativa l’ha aconseguit.
Arç Cooperativa va començar el 1983 inspirada en els principis del cooperativisme autogestionat i convençuts que és possible compatibilitzar-ho amb una bona gestió i organització empresarial. En trenta anys s’ha convertit en un referent de la gestió d’assegurances amb criteris col·lectius. Forma part de la Xarxa d’economia solidària i participa a la FCTC (Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya).
Destaca per oferir productes específics per entitats socials i solidàries, ONG’s, associacions culturals, entitats educatives, cooperatives i associacions que treballen amb l’exclusió social, entre altres. I també s’ha especialitzat en assegurances d’instal·lacions de producció d’energia renovable.
La banca ètica
Cada vegada més, la banca ètica es presenta com una alternativa a la banca tradicional. A Europa hi ha més de 35 bancs ètics que es troben als països nòrdics, Holanda, França, Anglaterra i Espanya. Són bancs que es fonamenten en la transparència, l’equitat, la participació ciutadana i la no lucrativitat i que utilitzen els diners per a la transformació social.
No busquen el màxim benefici però donen garanties de que, amb els diners dipositats, es fan realitat projectes socials que busquen l’interès comú. Són en definitiva bancs que compleix les mateixes funcions que un banc tradicional però aplicant criteris ètics de coherència, participació, transparència i implicació.
Triodos Bank, nascut el 1980 és un dels bancs ètics més grans d’Europa amb més de 150.000 clients a Europa. Està basat en finançar projectes que aportin valor afegit a la societat i sota els criteris del desenvolupament sostenible. Però sobretot en la transparència ja que els clients saben en tot moment que és el que el banc està fent amb els seus diners.
Fiare n’és un altre exemple. Actualment aplega 35.000 socis entre empreses d’economia social, organitzacions de cooperació internacional, entitats culturals i particulars. Tal i com explica en Jordi Ibáñez “Fiare és un projecte mutualista que ofereix a les entitats productes d’estalvi, pòlisses de crèdit per avançar subvencions i contractes d’organismes públics i finançament per a projectes amb impacte social que compateixin la filosofia de la banca ètica”. Actualment es troba en fase de constituir-se com a projecte propi a Espanya per tal de poder oferir comptes corrents a particulars, targetes de crèdit i dèbit i banca per Internet, ja que per ara, és un agent financer de la Banca Popolare Etica d’Itàlia.
Les Cooperatives de crèdit
Les cooperatives de crèdit són societats constituïdes amb l’objectiu de servir les necessitats financeres dels seus socis i tercers mitjançant les activitats pròpies de les entitats de crèdit.
N’és un exemple Coop57, una cooperativa de serveis financers ètics i solidaris autogestionada que es dedica a recollir estalvi popular per finançar projectes d’economia social i solidària i d’associacionisme popular. Es defineixen com a eina, no com a finalitat.
El seu objectiu és promoure projectes econòmics i socials col·lectius que cerquin transformar la societat d’acord amb els plantejaments de l’economia solidària. Tots els socis participen l’assemblea i decideixen les línies i els criteris d’actuació. Si una entitat ha estat acceptada com a sòcia és perquè el seu projecte és social i econòmicament interessant. Per tant com explica Raimon Gassiot de Coop57 “si sorgeix una necessitat financera d’un soci, es fa tot el possible per ajudar-la, sempre que el problema no sigui de viabilitat ja que posaria el en risc els recursos col·lectius de la cooperativa i només agreujaria la situació de l’entitat”.
Les cooperatives ofereixen préstecs diferenciats en funció de les necessitats que han plantejat els socis com poden ser préstecs per inversions, per a circulant, per anticipar factures i subvencions o convenis, o préstecs participatius.
Afegeix un nou comentari