La creativitat infantil, en perill d’extinció

Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
 Font:
Font:

La creativitat infantil, en perill d’extinció

Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

La televisió i els videojocs estan acabant amb la imaginació dels nens i nenes? Arreu d’Europa, i també a Barcelona, neixen iniciatives diverses per fomentar la creativitat dels infants a l’hora d’escriure i dibuixar, algunes amb vocació social.

La cultura de la imatge “bombardeja” a tota hora l’imaginari infantil i cal fer-hi alguna cosa. Això és el que creuen un equip d’escriptors i il·lustradors que formen part de VoxPrima, un projecte nascut a Barcelona que ofereix tallers on fomenten la creativitat dels nens i nenes a través de l’escriptura i el dibuix.

“S’està cometent l’atracament del segle. Els personatges i estereotips que habiten en les maquinetes, els videojocs i la televisió, s’han instal·lat còmodament en el sofà de la seva imaginació. I si no fem alguna cosa per impedir-ho es faran amb el botí més preuat: el dret de la infància a la creativitat.”
VoxPrima

Als tallers, que es duen a terme bàsicament a les escoles en horari lectiu, demanen als joves que facin un dibuix i després que ho converteixin en paraules. El resultat és un llibre imprès per a cada petit autor. A banda de la importància de la il·lustració, VoxPrima també es caracteritza per la col·laboració amb biblioteques i institucions culturals locals.

El projecte barceloní s’inspira en iniciatives que han anat naixent en els últims anys al món anglosaxó, orientades a involucrar el món de la literatura i l’edició en l’educació, com 826Valencia a EUA, FirstStory o The Ministry of Stories a Anglaterra o Fighting Words a Irlanda.

"Cal mantenir a ratlla la mort de la imaginació"
Harold Bloom, escriptor i crític literari

En el projecte irlandès, que va arrencar el 2009, diversos voluntaris, alguns ells escriptors de renom, ofereixen tallers gratuïts de creació literària a milers de joves –majoritàriament de zones desafavorides - entre 8 i 18 anys. A més, treballen també amb adults discapacitats i els alumnes produeixen guions de cine, diaris, discos i obres de teatre.

Una de les sessions de Fighting Words a Irlanda.

“(...) Fomentar en els nens la creativitat i la capacitat de narració augmenta la seva autoestima, millora el seu desenvolupament curricular i facilita la seva aproximació a la lectura.”
VoxPrima

Ja sigui com a taller escolar o com a eina d’integració social, aquestes iniciatives volen ser un antídot contra el domini de la televisió i un sistema educatiu que ha sepultat la creativitat sota la caça dels resultats i centrada en els exàmens.

Comentaris

la meva petita opinio, es que a les mainades, se els hi ha d,explicar, que tenen aquests potencials CREATIVITAT I IMAGINACIO, en el seu cervell. QUE SON I PERQUE SERVEIXEN. que sapiguen distingir el mon real del mon imaginari. ES IMPORTANTISSIM . TAMBE FERLIS AGAFAR ILUSSIO PER APPENDRE, INVESTIGAR. cada un amb les seves predisposiccions. ESPERIT DE TREBALL. LA INDIVIDUALITAT, DINS LA COLECTIVITAT. TREBALL AMB GRUP, SOLIDARITAT ETC ETC ETC. ELS MESTRES I PROFESSORS HEM D,ACONSSEGUIR EDUCAR PERSONES RESPONSABLES AMB AMOR A ELLS MATEIXOS I ALS DEMES. joana de girona. gracies. BONES PERSONES I ESPAVILADAS

Moltes gràcies per la teva opinió Joana

Salutacions

Equip de xarxanet.org

Afegeix un comentari nou