La XELAC, una xarxa d’ajuda mútua

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La XELAC, una xarxa d’ajuda mútua

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

La Xarxa d'Economia Local de l'Alt Congost busca crear una xarxa d’ajuda mútua per afavorir el desenvolupament de les persones, cobrir-ne les necessitats i promocionar l’economia local i sostenible.

La XELAC és una comunitat d’intercanvi que fomenta el consum col·laboratiu i dinamitza la microeconomia de l’Alt Congost, que comprèn vuit municipis situats entre el Vallès Oriental i Osona, concretament Aiguafreda, Balenyà, Centelles, Figaró, La Garriga, Sant Martí de Centelles, Seva i Tagamanent. Es va crear amb l’objectiu de formar una xarxa d’intercanvi de béns i de serveis i promocionar una moneda complementària.

Aquesta moneda és l’ECO, una unitat de compte i pagament complementària a l'Euro que es crea a partir d'una transacció entre dos membres. El sistema es basa el model de crèdit mutu LETS (Local Exchange Trading System), que no utilitza una moneda de curs legal, sinó que es fonamenta en un xarxa sense ànim de lucre, en la qual les persones registrades intercanvien béns i serveis que són retribuïts en crèdits. L’equivalència d’un ECO és a un Euro.

XELAC: fomenta l'equitat, la justícia social i promociona altres formes monetàries d’intercanvi

Per aconseguir ECOS s’han d'aportar serveis o productes a la resta de la comunitat a través de la plataforma. Des de coneixements a productes, compartir cotxe o aconseguir descomptes en un negoci. La XELAC està formada per particulars, professionals entitats i ajuntaments.

Una altra economia és possible

La base de la XELAC compren el fomentar l'equitat, la justícia social, la igualtat en la diversitat, l'autorealització, el suport mutu, l'ecologia i el decreixement sostenible. I promociona l’economia gratuïta, troc directe, economia comunitària, a la vegada que contribueix en la recerca, el desenvolupament, la innovació de models alternatius d'economia i en la promoció de monedes socials, virtuals o complementàries.

Afegeix un comentari nou