L’Arada, un projecte cooperatiu per la promoció sostenible de pobles i barris
Comparteix
L'Arada Creativitat Social és una cooperativa que treballa des de la participació activa creant espais conjuntament amb el veïnat, impulsant estratègies de desenvolupament local i recuperació de la memòria, entre altres.
El 2006 a Prades de la Molsosa (Solsonès) un equip de persones multidisciplinari va apostar per la creació d’espais de participació-acció per fer possible un desenvolupament comunitari i sostenible del territori. Amb aquest objectiu van posar en marxa l'Arada Creativitat Social, una cooperativa que, catorze anys després, ha estat part nuclear de multitud de projectes i iniciatives de promoció comunitària i local a barris i pobles.
En parlem amb part del seu equip: el Ramon Fornell, la Marina Vilaseca, el Bernat Marquilles, la Muntsa Codina, el Ferran Canudas, la Rosa García, la Roser Melero i la Mercè Codina.
Què és L'Arada?
L'Arada Creativitat Social és una cooperativa de treball sense ànim de lucre i d'iniciativa social que, des de les pràctiques pròpies de l'Economia Social i Solidària, es dedica a la promoció social i comunitària de col·lectius, territoris, pobles i barris, acompanyant espais de creativitat social i acció col·lectiva. Som un equip multidisciplinari, provinent dels camps de l'ecologia, les ciències ambientals, la sociologia, les ciències polítiques, la pedagogia social, el disseny i la comunicació gràfica.
Quins són els objectius de la cooperativa?
Som un projecte col·lectiu en què els diferents membres de l'equip posem el nostre treball a disposició de pobles, barris i ciutats. Treballem la promoció comunitària i sostenible del territori i ho fem des de diferents aproximacions: amb processos de participació social i d'acció col·lectiva del territori, de diàleg i reapropiació de l'entorn social, o amb la recuperació i visualització de la memòria popular per avançar cap a la transició ecosocial.
Totes les nostres intervencions es basen en la creació i foment d'espais de creativitat social.
Com va començar el projecte?
Generant activitats que van des del relat cultural i històric compartit per explicar-se a través de llibres, rutes, plafons interpretatius i altres activitats culturals i turístiques, a activitats de promoció social i suport veïnal.
En els últims anys ha agafat més protagonisme el projecte que des dels inicis se'n diu Territori de Masies i, actualment, ha esdevingut una Cooperativa mixta de consum, serveis i agrària. Això és, posant especial èmfasi en la promoció del producte local, el desenvolupament econòmic, així com el reconeixement i promoció de la pagesia i la cultura popular pròpia d'aquest territori.
Què és el que defineix la feina que dueu a terme des de l’Arada?
La metodologia de treball des de la reflexió i per l'acció col·lectiva, des de la diversitat d'agents locals i per la coordinació i acció conjunta en un territori o barri. Potser per això a vegades resulta complex entendre la diversitat de temes en què ens dediquem, que són fruit del treball des de la nostra experiència multidisciplinària, i per la recurrència d'aquests temes i àrees de treball als entorns on hem anat arrelant-hi el treball a la Catalunya Central.
Treballeu en una gran diversitat d’àmbits i àrees. Quins són?
Podem parlar de dues grans branques que al final es troben. Per una banda, el treball propi de promoció comunitària, de zones rurals i barris desafavorits, ja sigui en la seva promoció des dels elements propis que formen el seu paisatge, subratllant i acompanyant actors, xarxes locals, i fomentant la implementació d'entorns de governança publicoprivada-comunitària.
També concretant projectes de promoció social i cultural comunitària, o projectes de promoció de l'economia social i solidària. Treballem la memòria oral i el patrimoni immaterial com un recurs que permet valorar la història i singularitat dels pobles per recordar-se des de l'ahir, explicar-se i entendre el present i repensar-se en mires al futur, com a pobles i territoris.
I de l'altra?
Per l'altra, engegant processos participatius de definició col·lectiva de línies estratègiques sostenibles, i des de l'organització i impuls d'accions concretes. Això és, acompanyant l'organització popular, associativa, i cooperativa.
Ens podeu explicar alguns projectes destacats que hagueu dut a terme en el passat?
El Projecte Actua és el Pla de desenvolupament comunitari als municipis del Baix Solsonès, i és on s'origina l'Arada. Des de fa més de dotze anys hi seguim presents, impulsant de forma col·lectiva i participada projectes relacionats amb l'economia social i solidària, el producte local, la cultura popular i l'associacionisme en general. El projecte agrupa entitats, empreses i veïnat per promocionar aquest territori des de la mirada i des de l'autoorganització col·lectiva.
I algun de més recent?
Per exemple, Aigua i Memòria de la Sèquia és interessant perquè vehicula un treball comunitari de reconeixement dels usos populars a l'entorn humà i natural dels municipis per on transcorre l'anomenada Sèquia de Manresa, des de la memòria oral i amb els objectius de la mediació i diàleg territorial i per l'activació d'activitats de promoció local. Posant en comú veïnat, entitats, i ens locals, amb l'entitat gestora de la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia, es van establir nous vincles en un nou espai de treball en xarxa al voltant de la Sèquia.
Quin va ser el resultat de tot plegat?
El projecte va acabar amb una publicació en clau històrica, tríptics de rutes i una exposició itinerant, on el protagonisme és dels relats vivencials del veïnat i els seus usos al llarg de la Sèquia, també més enllà de Manresa.
Parlem del context actual, de la pandèmia, com ha afectat la cooperativa?
Hem hagut d'adaptar la nostra feina al teletreball, per sort podem fer-ho malgrat tots els inconvenients que suposa el treball telemàtic, especialment l'adaptació forçada de les trobades veïnals a trobades virtuals. Però pensem que en el context actual és més necessari que mai el suport i acció comunitària, compaginant i diferenciant la distància física amb el contacte social, que és imprescindible.
No ha estat fàcil.
Ens resulta un esforç doblat a tothom qui treballa a nivell social i comunitari, però pensem que cal, per una banda, ser prou creatius com per mantenir i recrear els canals de comunicació i contacte amb el veïnat, i sobretot amb els col·lectius més vulnerables, i per altra banda exigir un mínim d'espais de trobada, en seguretat.
A banda, la feina s'ha distribuït durant l'any d'una manera més irregular que del normal, i la incertesa constant no és una bona aliada ni de la salut emocional ni de l'estabilitat organitzativa i pressupostària. Però tot indica que podem arribar a acabar l'any de manera digna, i veient el context del brutal impacte social, cultural i econòmic que ens envolta, és potser més una sort que un èxit.
Quins són els principals reptes de futur de l'Arada?
Volem seguir contribuint a maximitzar les possibilitats d'apropiació social i col·lectiva del futur dels pobles, viles i ciutats. I fer-ho des d'un equip divers que protegeixi el dinamisme social. Volem promoure models alternatius que fomentin l'economia solidària, tant des de la seva divulgació com des de l'acompanyament.
I internament?
La intenció és millorar els processos d'organització i comunicació interna i la nostra planificació estratègica. Vaja, podríem parlar de la necessitat de planificar i sistematitzar processos, perquè en aquest sector/treball en comunitat és fàcil desbordar-se.
Una cooperativa molt versàtil
Els serveis que ofereix l'Arada són variats i s'adrecen tant a administracions públiques, com a entitats i empreses amb qui ajuden a teixir, aterrar i impulsar projectes amb un impacte local sostenible. Aquests serveis es poden dividir per àmbits.
Eixamplar les mirades al paisatge i territori: L'elaboració de continguts divulgatius i interpretatius a través de la història recent del paisatge, i plantejament d’estratègies de desenvolupament local a través de diferents percepcions i usos dels recursos associats al paisatge (social, cultural, pagesia, caça...). El debat, planificació i acció local a través de canvis i conflictes del paisatge.
Acompanyar la pagesia: L'elaboració de campanyes i productes divulgatius sobre la situació i importància de la pagesia. El suport i acompanyament en l'organització de la pagesia, i en el desplegament d’accions i estratègies de venda directa i circuits curts de comercialització.
Recuperar i visibilitzar la memòria oral i patrimoni: La patrimonialització del llegat immaterial d’un territori, des de la promoció dels valors socials, culturals i ambientals històrics d’un territori des de la memòria oral. Involucració del teixit social per generar un relat col·lectiu en clau positiva i enfocats a temàtiques concretes des de la pagesia, a la memòria de les dones, del comerç, de la mineria, de la indústria, etc. La creació de productes i materials divulgatius, culturals i turístics d’aquest relat popular.
Acompanyar processos participatius: L'impuls de processos participatius de diagnosi, recull de propostes, i/o creació de grups de treball en àmbits diversos com polítiques socials, urbanisme, cultura, empresa, associacions, joves, etc. L'acompanyament en l’anàlisi i implementació de pressupostos participatius, des del debat en la diversitat de discursos participants i per la qualitat de propostes pel municipi.
Impulsar Plans de Desenvolupament Comunitari: Per l’abordatge integral d’un territori des del conjunt dels seus agents i veïnat, impuls d’iniciatives d’impacte comunitari des de projectes de salut comunitària, activitats amb temàtica social i/o cultural, formacions, horts urbans...
Fomentar la cohesió social: Els projectes d’apropiació comunitària i enfortiment de l’acció local i associativa amb col·lectius vulnerables (gent gran, per raons de gènere, joves, migrants, etc.).
Sempre amb l'horitzó d'una transició cap a la sostenibilitat integral: El disseny i execució de processos d’alineament i monitoreig de les polítiques municipals i accions de sensibilització ciutadana amb els ODS.
Afegeix un nou comentari