"L'Associacionisme és fonamental per que es reconeixin els nostres drets"
Comparteix
Entrevistem a José Santos Silva, president de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya. Representant més de 70 associacions, aquesta federació treballa per mobilitzar el col·lectiu gitano i implicar-lo en la recerca d'un futur millor, tan a nivell català com europeu.
Què és la FAGIC?
És una Federació que engloba a més de 70 associacions a tot Catalunya. De fet, en tres, quatre anys, hem creat tota una infraestructura i és l’organització paraigües de totes les entitats gitanes que hi ha a Catalunya. També estem fent una tasca per que la dona participi i s’organitzi, com també els joves. Volem que siguin actius.
Creus que el col·lectiu gitano es donat a associar-se i a treballar en entitats?
Home, nosaltres treballem per això. Els motivem a que s’impliquin no només en associacions sinó també en política. Fins ara han passat molt i creiem que la implicació és fonamental per assolir els nostres objectius. Allà on hi hagi col·lectius gitanos hi ha d’haver associacions.
Esteu satisfets amb la resposta que heu obtingut?
Aquest any hem tingut una participació massiva en les nostres activitats i això demostra que estem arribant. De fet, tenim ambició i creiem poder ser una organització autonòmica, nacional i també per treballar a nivell internacional. Cal treballar a nivell mundial pels nostres drets.
Aquesta força associativa quin reptes ha d’assolir?
Primer de tot, que els recursos destinats al poble gitano arribin al poble gitano. Treballem per impulsar el màxim l’educació i que els nois i noies no abandonin el institut. De fet, ja hem tingut èxit en l’escolarització pròxima al 100% en primària. Tenim el deure de demostrar que som capaços d’administrar els recursos que se’ns destinen, ja que fins ara aquestes ajudes les administraven empreses que havien fet de nosaltres un negoci. I no ens arribaven .
Ara, però, esteu duent a terme iniciatives en tots els àmbits com l’exposició itinerant “Como tú”. (exposició presentada el dia 8 d’abril, Dia Internacional del poble gitano, per mostrar la seva història i els personatges que l’han protagonitzat)
Amb aquestes iniciatives volem sobretot demostrar a la societat que tenim possibilitats de fer coses i arribar lluny si ens donen espai. Tenim gent amb carreres i premis Nobel dins la nostra història. No se’ns ha de tractar des de la xenofòbia i la marginació. Encara avui hi ha un prejudici des dels municipis i polítics que no lluiten o són reticents a tractar amb nosaltres.
Bé, amb l’exposició demostreu justament el contrari.
És només un gra de sorra per mostrar que una bona convivència és possible. Els gitanos podem estudiar, preparar-nos i tenir càrrecs de responsabilitat. Només cal que ens deixin.
Veig que teniu molt present la política. Que en penseu de l’èxit dels moviments d’extrema dreta a Europa?
Sarkozy expulsa els gitanos, el govern Berlusconi també ens maltracta i aquí, des de Badalona, polítics als que no prefereixo anomenar també ho fan. Des de la FAGIC hem denunciat tot això i hi estem treballant junt amb SOS Racisme. Es que es posen amb els més febles. Actualment ja van més amb compte amb els àrabs o els xinesos, però si que s’atreveixen amb nosaltres. Tenim la sensació que cap govern ens defensa.
Quin és aleshores el gran objectiu de la FAGIC?
La nostra gran il·lusió és poder arribar a unificar la veu del poble gitano a nivell europeu. Unir els esforços dels 12,5 milions de gitanos europeus per arribar a tenir fins i tot veu pròpia a nivell polític. Estem lluitant per que sigui així.
Finalment, creieu que el treball amb altres associacions no enfocades exclusivament al vostre col·lectiu us pot ajudar en aquest objectiu?
Si nosaltres hem patit a la nostra pròpia vida, el rebuig, el racisme i la xenofòbia, lluitarem i treballarem amb totes aquelles associacions que pensen el mateix que nosaltres. Hi ha objectius que tots compartim.
Afegeix un nou comentari