Àmbit de la notícia
Comunitari

Laura Estela: “Volem que joves i infants puguin aprendre a través de vivències”

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Ariadna Roca
  • La Laura va trobar una sortida en el món del lleure gràcies a Batibull.
  • Batibull defensa que els monitors i monitores de lleure han de gaudir la seva feina.
    Batibull defensa que els monitors i monitores de lleure han de gaudir la seva feina.
  • El taller de circ és un dels més exitosos de Nau 4 Espai Jove.
    El taller de circ és un dels més exitosos de Nau 4 Espai Jove.

La dinamitzadora de l’Associació Batibull explica la visió de l’entitat sobre l’educació en el lleure i analitza els efectes que ha tingut la pandèmia en els joves.

L’educació és molt més que allò que ensenyen els llibres. Quan els infants i adolescents surten de l’escola, els monitors i les monitores de lleure prenen el relleu dels professors i les professores i els hi ensenyen a ser persones autònomes, protagonistes de la seva pròpia vida. 

L’Associació Batibull, de Girona, fa vint-i-vuit anys que es dedica a l’educció en el lleure i ha deixat empremta a molts nens i nenes que han participat en alguna de les seves activitats. La Laura Estela va ser una de les joves que van rebre l’acompanyament dels professionals d’aquesta entitat i ara és dinamitzadora d’un dels seus projectes: Nau4 Espai Jove de Blanes. Hem parlat amb ella per saber més detalls sobre la tasca que realitzen. 

Com va néixer Batibull?

Batibull neix el 1993 de la necessitat de proporcionar el lleure com a un espai educatiu i lúdic creant projectes creatius amb i per als joves. Volem que ells siguin els protagonistes de les seves idees i ajudar-los a fer que les puguin dur a terme.

Quina és la seva missió? 

Utilitzar el lleure com a eina educativa. Sobretot, volem que els joves i els infants puguin aprendre a través de vivències i la creació de projectes. En resum, trobar-se a ells mateixos.

Per què és tan important el lleure per educar?

El lleure treballa la part menys formal de l’educació, les habilitats de ser persona. L’autoconeixement, l’autoestima, la presa de decisions, la resolució de conflictes… Totes aquestes coses que no s’ensenyen a l’educació més formal i sí que es treballen dins del lleure. Ha d’haver-hi algun lloc on els joves rebin aquestes eines, sense elles és molt difícil que la societat tiri cap endavant. 

Com ha evolucionat l’associació en vint-i-vuit anys?

Vam començar com a voluntaris que apostàvem pel lleure i ara podem dir que hem aconseguit portar-lo a la professionalitat, fent que molts dels membres de l'entitat puguem guanyar-nos la vida fent allò que més ens agrada i amb el que creiem.

Vam tenir uns anys ‘daurats’, on dinamitzàvem l'espai jove de Blanes (Morralla), i el de Girona (Els Químics), les UECS de Blanes i Lloret de Mar d'entre altres. Avui dia només ens queda l'espai jove de Blanes, que actualment es diu Nau4 Espai Jove i la UEC de Blanes, pel fet que cada vegada es fa molt més difícil competir amb els preus d'aquelles entitats més grans per guanyar el concurs públic que obren les Administracions.

Què us diferencia de les altres entitats dedicades al lleure?

La nostra forma de comunicar-nos amb els infants i joves. Els fem protagonistes dels espais. Nosaltres no programem les activitats, els acompanyem perquè les programin ells mateixos. Volem que decideixin què és el que volen treballar.

Com us organitzeu com a associació?

Utilitzem molt el telèfon, perquè part de l’equip som a Blanes i l’altre a Girona. Tenim un sistema piramidal on a dalt trobem la fundadora de l’entitat, que és qui ens dirigeix a tots i ens dona moltes idees i nous conceptes. Després ens ajudem els uns als altres.

Quin és el feedback que rebeu dels infants i joves?

Els tres treballadors de la Nau4 vam participar en aquesta entitat de joves i avui dinamitzem l’espai, per tant puc contestar aquesta pregunta en primera persona. A mi anar a l’espai jove em va anar molt bé per millorar la meva autoestima i per buscar feina. Tenia divuit anys, estava molt perduda i el lleure em va donar una sortida.

I com a dinamitzadora, quins progressos veus en els infants i joves que participen en les activitats de Batibull?

Veig que cada vegada són persones més autònomes i són capaces de tirar endavant soles. Surten amb molta seguretat i amb ganes d’emprendre un projecte.

Quins reptes us plantegeu per aquest nou curs?

El repte és actualitzar-nos. Entendre els nous joves, que no són iguals que els de fa deu anys. A més a més, estan vivint una situació molt complicada amb la pandèmia. Ara mateix costa molt moure els joves, perquè s’han acostumat a estar a casa i tenen altres interessos, com les xarxes socials i els videojocs.  Volem apropar els joves a les activitats presencials i al voluntariat. Volem que s’activin fent coses que els motivin. 

Consideres que la pandèmia ha afectat molt als joves?

Crec que ells no en són conscients, perquè s’adapten molt bé a les circumstàncies, però això els hi acabarà passant factura. Els nens de tretze i catorze anys s’han acostumat a estar més a casa i s’han tornat més introvertits. I els de divuit, que estaven a les portes de poder ser lliures, sortir i gaudir, en són més conscients i els veig més perjudicats.

I com us ha afectat la pandèmia com a associació?

Ha sigut tot molt complicat. Després d’una pandèmia costa molt tornar a l’activitat i trobar les activitats que motivin els i les joves a sortir de casa. Les limitacions anti-Covid els frenen.

Quines activitats de Batibull tenen més èxit actualment?

El taller de teatre i el de circ, s’omplen sempre. També agrada molt la música, la sala de concerts i l’equip de so de la Nau4, s’omple de músics que assagen i toquen. Ara estem treballant perquè siguin els joves qui organitzen i programen noves activitats, ja tenim un grup de sis o set que ens ajuden, però volem que tinguin més autonomia.

La tasca de Batibull ha rebut el reconeixement d’alguna institució o de l’administració?

La tasca educativa de l'Associació Batibull ha estat reconeguda amb diferents guardons, entre ells la IV Edició dels Premis Nafent, de l'entitat GREC, per ‘Jo Vaig Ser-hi’, projecte intergeneracional entre adolescents i gent gran on aquests últims ensenyaven als joves a cuinar receptes de tota la vida a canvi dels seus coneixements de les noves tecnologies. 

Batibull també va ser premiada a la VI Edició dels Premis d'Educació en el Lleure, que atorga la Fundació Lluís Carulla, pel projecte Morralla Espai Creatiu de Blanes on apostàvem per una àmplia programació de tallers que fossin d'interès pels joves de la vila.

També doneu titulacions de monitor i monitora. Què és el més important que han d’aprendre les persones que es volen dedicar al lleure?

El que volem que entenguin és que el monitor o la monitora s’ho ha de passar bé. Ha de gaudir de les activitats. S’ho han de passar bé i utilitzar les emocions. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari