L’educació en valors des de la vivencialitat als caus i esplais

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor: 
Anna Echeverria
Joves realitzant una activitat amb el cau
Joves realitzant una activitat amb el cau
Infants d'esplai fent una activitat
Infants d'esplai fent una activitat
Joves fent una pancarta amb l'esplai
Joves fent una pancarta amb l'esplai
Un grup d'escoltes jugant al camp
Un grup d'escoltes jugant al camp
Grup d'infants escoltes
Grup d'infants escoltes

L’educació en valors des de la vivencialitat als caus i esplais

Autor: 
Anna Echeverria
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

L’educació en el lleure a Catalunya es caracteritza per oferir espais privilegiats per a l’educació en valors des de la vivència personal i col·lectiva.

Els esplais i els caus eduquen en valors per a un compromís dels infants i joves vers la comunitat. Comparteixen i posen en pràctica molts dels valors que els caracteritzen: igualtat, convivència, respecte, llibertat, pau, amistat, voluntariat, compromís, confiança, treball en equip, autoestima, natura... perquè en definitiva treballen pel mateix: per educar a infants i joves en valors inclusius per tal que amb aquests puguin participar en les seves comunitats de la manera que ells i elles determinin.

Aquesta educació la duen a terme des de la vivència. No només reflexionen, discuteixen i debaten en el marc més teòric –que també- sinó que viuen en primera persona els valors en la mesura que els aprenen, quan fan coses pels altres i no només per ells i elles mateixes o quan realitzen un projecte amb el desig de transformar la societat.

L’educació en el lleure propicia espais privilegiats per a aprenentatges significatius. És a l’esplai i al cau on els infants i joves aprenen a ser i aprenen a conviure. La multiplicitat i diversitat de projectes que les associacions desenvolupen des de la iniciativa i proactivitat dels infants i joves propicien que cadascú d’ells i elles pugui trobar el seu lloc, aquell espai on descobreix qui és i on se sent còmode, i alhora que aprengui a respectar els altres.

Espais de democràcia i esperit crític

Els caus i esplais són a més espais de pràctica democràtica real. Els nens i nenes aprenen sobre democràcia tot dialogant, responsablitzant-se i coresponsabilitzant-se, consensuant decisions, cooperant, solucionant conflictes o problemes col·lectius, i ho fan des del compromís i la implicació vers i amb la comunitat.

En aquesta mateixa línia, els joves aprenen l’esperit crític informant-se, formant-se, qüestionant i debatent sobre aquells temes que els inquieten. Els monitors/es o caps s’endinsen en la vida adulta amb aquest esperit crític, des del voluntariat i assumint responsabilitats sobre els infants i joves. Això els i les converteix en bons referents per als infants, mostrant-los un model alternatiu que contribueix a la construcció d’una ciutadania més justa, democràtica, humana i lliure.

Espais privilegiats i aprenentatges significatius en l’entorn

El món del lleure ancora les seves activitats en el seu entorn. Si bé és cert que un tret característic de l’educació dels esplais i dels caus és que els infants i joves són els protagonistes dels seus propis aprenentatges, també ho és que l’entorn agafa el protagonisme de les seves activitats.

L’arrelament al territori de les entitats escoltes i d’esplai, sigui local, comarcal o nacional, contribueix a articular aquest mateix territori teixint xarxes i fent projectes amb impacte territorial i a crear-hi un sentiment de pertinença. En l’entorn urbà, l’apropiació dels municipis o barris a través de les activitats al carrer fomenten la identificació amb l’entorn i el sentiment de ciutadania. Quant a l’entorn natural, les excursions, rutes, campaments, i el raid (en el cas dels escoltes) propicien experiències significatives que els permeten aprendre a estimar el territori mentre el descobreixen amb els propis peus.

Afegeix un comentari nou
0