Àmbit de la notícia
Comunitari

L’Eix Besòs, quatre dècades de cooperació intermunicipal per l'avenç social

Entitat redactora
Xarxa Digital Catalana
Autor/a
Anna Adrià
  • Barri del Besòs i Sant Adrià del Besòs
    19 dels 27 barris més vulnerables de l'àrea metropolitana de Barcelona es concentren a l’Eix Besòs. Font: Ajuntament de Barcelona

Els municipis i barris que envolten el riu Besòs representen una de les zones més vulnerables de l'àrea metropolitana de Barcelona, però també són un exemple de cooperació entre municipis pel desenvolupament social.

L’Eix Besòs, és a dir, tota la zona que envolta l’últim tram del riu Besòs, és una de les àrees més empobrides i vulnerades de l’àrea metropolitana de Barcelona. Entre Sant Adrià, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac hi viu quasi un milió de persones. Segons l’Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), d’aquestes, una de cada tres es troba en una situació de vulnerabilitat extrema.  

Des de la segona meitat del segle XX, aquest territori ha patit un creixement demogràfic accelerat, amb el desenvolupament urbà caòtic corresponent i la construcció de grans infraestructures que han tingut un fort impacte ambiental en la zona. La manca d’habitatge per acollir el creixement poblacional va provocar que molts barris es construïssin ràpidament i amb materials barats. Amb el creixement de la ciutat i els diversos plans urbanístics, l’Eix Besòs s’ha constituït com una zona perifèrica i aïllada, on s’ha relegat els col·lectius més marginalitzats i estigmatitzats.  

Malgrat aquestes problemàtiques, el Besòs ha patit durant dècades una manca d’inversió que no ha permès solucionar-les i fins i tot les ha agreujat. Per tal de revertir la situació i trobar solucions a problemes comuns, des de la dècada dels 80 els municipis de la zona han apostat per la cooperació entre administracions i altres agents. 

Un primer exemple es va donar a la a finals d’aquesta dècada amb la recuperació mediambiental del riu Besòs i el seu entorn. L’any 1988 es va crear el Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs que, posteriorment, l’any 2016, va passar a anomenar-se Consorci Besòs Tordera, i en el qual participen més de 60 ajuntaments i altres ens del llarg dels rius Besòs i Tordera. Posteriorment, l’any 1995, els ajuntaments de Sant Adrià del Besòs, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet i Barcelona van signar un conveni de col·laboració per tal de recuperar la zona final del riu.  

A final dels anys 90, la cooperació entre municipis de la zona comença a encaminar-se cap a l’objectiu de solucionar les problemàtiques socials que s'arrossegaven des dels anys 70. Es constitueix, l’any 1998, el Consorci del Besòs, en un primer moment format pels ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià de Besòs. Dos anys després es crea el Consorci del barri de La Mina, amb el qual la Generalitat, els ajuntaments de Sant Adrià de Besòs i Barcelona, i la Diputació de Barcelona van consensuar el Pla de Transformació del barri de la Mina per tal de millorar la convivència i les condicions de vida dels habitants d’aquest barri. 

L’any 2002 es crea el Consorci del Campus Interuniversitari Diagonal-Besòs amb el desenvolupament d’un campus universitari, en el qual participen els ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià del Besòs, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Consorci del Besòs. A partir de l’any 2004, amb l’aprovació de la Llei de Barris, comencen a implementar-se diversos projectes d’intervenció integral en els barris del Besòs.  

Amb la creació de l’Oficina Tècnica del Besòs (OTB) l’any 2008, es replanteja la intervenció urbana i es comença a desenvolupar el Pla Besòs, que s’acaba de materialitzar al 2012. El pla buscava fomentar la cooperació entre l’Ajuntament de Barcelona, Montcada i Reixac, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet, el Consorci del Besòs i l’extint Consell Comarcal del Barcelonès. També l’any 2012 els ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet i de Montcada i Reixac s’adhereixen al Consorci del Besòs

L'any 2016 s’acaba de consolidar l'estructura d'aquest amb la incorporació de la ciutat de Badalona i a partir de l’any 2017 s’elabora l’Agenda Besòs, un document per dissenyar accions i estratègies entre els diferents agents territorials, locals, municipals i supramunicipals, el qual es troba en desenvolupament actualment.  

Avui en dia, els ajuntaments de Barcelona, Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Montcada i Reixac i Badalona continuen cooperant, principalment al Consorci del Besòs, per assolir un progrés econòmic i social d'aquest territori. Els seus objectius actuals estan centrats en enfortir la identitat territorial, analitzar la situació social i econòmica dels barris i implementar polítiques socials, així com revalorar el Besòs com una zona rica a nivell cultural.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari