Com fer un bon ús de les xarxes socials al cau i a l'esplai
Comparteix
Les xarxes socials s'han convertit en una eina essencial per difondre l'activitat que realitzen infants i joves a caus i esplais però és important saber fer-ne un bon ús.
A continuació oferim consells, precaucions i eines a tenir en compte per tal de gestionar correctament les xarxes tot vetllant per la seguretat i els drets d'infants i joves.
Aquestes són alguns dels avantatges de les xarxes socials:
- Difusió del cau i l'esplai: són una eina ideal per transmetre missatges de manera original, divertida i entretinguda. A més, donen visibilitat a l'activitat del dia a dia del cau i l'esplai per tal que pugui arribar a més persones i entitats.
- Fer xarxa: són un recurs que fa possible obrir-se a altres entitats de l'entorn més proper als caus i esplais i fa possible col·laborar-hi conjuntament.
- Solidaritat col·lectiva: impulsa les crides de participació per contribuir en campanyes solidàries i millorar el món.
- Ajuda a mantenir el vincle durant la setmana: la comunicació entre infants, joves i caps o monitors durant els dies que no ens veiem contribueix a enfortir el sentiment de pertinença cap a un projecte comú.
- Contribueix al foment de nous espais de participació: les xarxes socials poden facilitar la interacció i la gestió de propostes de treball conjuntes (discutint propostes en grups tancats, recollint fotos penjades a Instagram...).
- Complementa les activitats: tot i que és preferible que infants i joves no utilitzin el mòbil al cau o a l’esplai, puntualment podem preparar alguna activitat on la tecnologia sigui un complement (gimcana amb codis QR, trobar coordenades de GPS...).
- Fer contacte amb altres entitats: les xarxes socials són una bona manera de mostrar la tasca de caus i esplais al poble o barri i entrar en contacte amb altres entitats o associacions de l’entorn o del mateix camp d’actuació.
Precaucions a tenir en compte:
- Tenir en compte l'edat mínima legal: per registrar-se a una xarxa social cal tenir com a mínim catorze anys. No fomentar l’ús de les xarxes socials entre infants més petits.
- Cal fer-ne un ús saludable: és imprescindible que eduquem els infants en l'ús saludable de les noves tecnologies, transmetent-los unes pautes per saber gestionar la seva pròpia imatge però sense desvincular-nos d'aquest tipus d'eines.
- Atenció amb les fotos de menors: per publicar fotos i vídeos de menors d'edat a la xarxa és obligatori per llei tenir signat un permís d'imatge per les famílies.
- Tenir cura a l'hora de penjar fotos: penjar només fotos on els menors es vegin de lluny i evitar les fotos que es puguin malinterpretar (en banyador, etc.).
- La importància de la privacitat: és molt recomanable l'ús d'àlbums de Facebook amb controls de privacitat, on es pot donar permisos a qui interessi que rebi les nostres fotografies, o bé àlbums a Flickr o Picasa accessibles sota contrasenya. En aquest cas, només les persones a qui nosaltres cedim la contrasenya tindran accés als arxius, de manera que en podem tenir un control força estricte.
- La seguretat per davant: evitar posar els noms i cognoms d'infant i joves menors així com vigilar que altres persones puguin identificar els llocs on estan per mantenir la seva privacitat i seguretat.
Recursos sobre menors i noves tecnologies:
Aquest llistat de recursos és d'utilitat per gestionar les tecnologies de la informació i la comunicació des dels agrupaments i els esplais i aprofitar-les per treure el màxim profit a la tasca educativa que realitzen diàriament.
- Què cal saber per penjar imatges de menors a les xarxes socials?: recull de recomanacions per penjar fotos i vídeos de menors a internet de manera responsable, tot respectant els seus drets d'imatge.
- Guia per a la pràctica d'uns hàbits ciber saludables: recull de consells i bones pràctiques amb l’objectiu de fer de la xarxa un espai segur, de respecte i de convivència.
- Segurnet: projecte que difon coneixements que contribueixen a la prevenció dels riscos associats a l’ús de noves tecnologies i du a terme activitats per afavorir l’autonomia de persones joves davant aquestes.
- Internet segura a l'edu365: espai web del Departament d'Ensenyament que ofereix jocs, vídeos i manuals adreçats a infants i adolescents per tractar els temes relacionats amb la seguretat a Internet, la protecció de les dades personals i consells per a un bon ús de la tecnologia.
- Recomanacions per a un bon ús d'internet: pàgina del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) on s’ofereixen vídeos amb recomanacions sobre temes que tenen a veure amb Internet, com les tecnoaddicccions, l’anorèxia i la bulímia o el ciberassetjament, entre d’altres, per ajudar els fills a fer un bon ús d'internet.
- Eines i recursos d'entitats que treballen el ciberassetjament: precaucions davant un mal ús de les noves tecnologies.
Afegeix un nou comentari