Llums a l'Ombra: il·luminant la comunitat amb inclusió i sostenibilitat

LaviniaNext
Autor/a: 
Jorge Salas
Llums a l'Ombra és un projecte de Cultura del Bé Comú i Codornella. Font: Llums a l'Ombra
Llums a l'Ombra és un projecte de Cultura del Bé Comú i Codornella. Font: Llums a l'Ombra
El projecte consisteix en llums de Nadal amb intel·ligència artificial. Font: Llums a l'Ombra.
El projecte consisteix en llums de Nadal amb intel·ligència artificial. Font: Llums a l'Ombra.
Llums a l'Ombra també busca l'inclusió i la sensibilització sobre el reciclatge. Font: Llums a l'Ombra
Llums a l'Ombra també busca l'inclusió i la sensibilització sobre el reciclatge. Font: Llums a l'Ombra

Llums a l'Ombra: il·luminant la comunitat amb inclusió i sostenibilitat

Autor/a: 
Jorge Salas
LaviniaNext

Resum: 

Llums a l'Ombra, un projecte de Cultura del Bé Comú i Codornella, fusiona art, sostenibilitat i comunitat per donar més vida als carrers de Manresa.

Hi ha al carrer Sant Andreu de Manresa unes llums de Nadal diferents de les habituals, que no estan només per a ser contemplades: reciclades i recuperades de la deixalleria, poden parlar i respondre preguntes a les persones que les observen. No obstant això, el projecte de Llums a l'Ombra és una mica més que la creativitat d'un dels finalistes del Premi Impulsa Cultura 2023 de Fundació Catalunya Cultura. El seu objectiu és anar molt més lluny de l'ornamental.

Marc Orriols, cofundador de Llums a l'Ombra, revela com aquesta iniciativa va néixer d'una conjunció de dilemes i idees que abracen la preocupació "per la petjada ecològica, el reciclatge d'aparells, la sensibilitat social i la convivència en la realitat de joves en situació vulnerable a Manresa". Aquest projecte intercooperatiu reuneix a Cultura del Bé Comú —"una consultora amb cultura transformadora"— i a Codornella —una enginyeria creativa— en un espai de treball compartit que ha estat el gresol on va sorgir la idea principal: "obrir llums a l'ombra per a joves vulnerables".

Llums a l'Ombra proposa la creació d'instal·lacions lumíniques interactives pensades com a llums de Nadal per als eixos comercials de Manresa, però fent-ho a través "d'un procés de mediació comunitària amb joves que estan en situació d'exclusió social, i també obert a la resta de la comunitat". Es tracta ja de la segona experiència amb les llums nadalenques: "estem molt contentes, tant del grup, com del resultat final d'aquest any", conclou Orriols.

Els llums de Nadal que es poden veure en el carrer Sant Andreu —on també tenen les oficines— són marcs de finestres i tires led recuperats de la deixalleria, i es tracta d'un "carrer amb consciència" que funciona amb intel·ligència artificial. A través del mòbil, es poden fer preguntes "i la seva consciència respon a través d'una expressió lumínica", segons explica el mateix Marc Orriols, que afegeix que, a través del mòbil, fa una redacció amb la resposta més ampliada. Però no és el seu primer projecte: amb motiu del festival Jardins de Llum, van reciclar les llums del Nadal de 2022 per crear un cub de 8 metres cúbics que, en Puigmercadal, recull en temps real el consum d'aigua de Manresa amb la finalitat de sensibilitzar.

Arreglar aparells espatllats com a forma d'inclusió social i laboral

"L'objectiu principal és el de generar pertinença i vincles entre les joves i la comunitat, i que existeixi aquest espai segur per fer-ho: el taller està obert amb la intenció de canalitzar aptituds i motivacions, però també d'implicar en el teixit social i laboral de la ciutat". Orriols parla d'un projecte que va molt més enllà de les llums de Nadal, encara que sigui relativament jove perquè va néixer entre finals de 2021 i principis de 2022. Per a conèixer la veritable dimensió de Llums a l'Ombra és imprescindible saber els àmbits en els quals actua, que van des de la creació d'instal·lacions lumíniques reciclades fins a la recuperació de dispositius electrònics.

El centre de recuperació d'aparells, un lloc comunitari —"un espai on tothom pot entrar i pot portar el seu aparell espatllat"— que es va obrir el maig de 2023, no sols promou la reparació de dispositius, sinó que també teixeix vincles entre els veïns. "Hi ha una petjada ecològica molt greu d'aparells que es converteixen en residus", apunta Orriols: "com s'ha fet sempre, un aparell es pot arreglar i se li poden donar més anys de vida". I d'això tracta també Llums en l'Ombra, de donar eines per empoderar.

"També fem algunes formacions perquè estem dins de Laboralia, un projecte de Manresa on nois i noies de l'institut aprenen qüestions de TIC (tecnologies de la informació i la comunicació), de soldadura, d'electrònica...", afegeix Orriols, que revela que un dels "somnis" de les integrants de la cooperativa és "que la comunitat creixi i que aquestes persones que estan excloses —socialment i laboralment— puguin inserir-se el mercat laboral".

Un projecte compromès que comença a donar resultats

La participació comunitària és la base de tot el que envolta i es construeix al voltant de Llums a l'Ombra. "Per a nosaltres és tan important aprendre a donar una nova vida a un aparell que semblava espatllat —i que en realitat no ho estava—, com generar un vincle nou entre dues veïnes que no es coneixien", reconeix el representant de Cultura del Bé Comú: "és tan important que aquestes persones ara se saludin pel carrer, com aquella torradora que semblava espatllada i ara torna a fer torrades a primera hora del matí".

Des del maig fins al desembre de 2023, el centre de recuperació d'aparells ha rebut una assistència "d'unes deu a quinze persones per sessió", sumant gairebé tres-centes usuàries des de la seva creació; a més, en aquests sis mesos han recuperat setanta-un aparells i, segons els càlculs de Marc Orriols, han estalviat dos-cents trenta quilos de residus que ja no són residus, sinó aparells que continuen funcionant. "La participació ha estat molt positiva, ens ha sorprès i estem contentes", conclouen des de la cooperativa.

A més, el taller de llums nadalenques ha generat un impacte social palpable, teixint llaços entre la comunitat i brindant una perspectiva crítica sobre el consumisme nadalenc. "Veiem prescindible que cada any es facin uns llums nous a Nadal perquè no té un retorn social", planteja Orriols, que té molt clara la importància del missatge que envien: "estem en una crisi climàtica evident i estem en una situació de col·lapse en tot el que és la gestió dels residus".

Afegeix un comentari nou