Mª Jesús Llavero i d'altres membres del CECS: "S’estima allò que es coneix i es cuida i valora allò que s’estima"

Ravalnet

Mª Jesús Llavero i d'altres membres del CECS: "S’estima allò que es coneix i es cuida i valora allò que s’estima"

Ravalnet

Resum: 

La presidenta del Centre d'Estudis Comarcals del Segrià, l'Eduard Garcia i l'Eduard Trepat ens expliquen la tasca que desenvolupa l'entitat en aquesta comarca.

Quina és la missió de la vostra entitat?

El Centre d’Estudis Comarcals del Segrià (CECS) som un grup ampli i divers de persones amb inquietuds culturals, mediambientals i socials que s’ha unit per l’interès comú de conèixer i donar a conèixer el Segrià des de diferents àmbits i aspectes. El CECS pretén donar cabuda a qualsevol ciutadà amb inquietuds per la cultura, el medi ambient o la societat, i que tingui algun tipus de relació amb el Segrià. En definitiva, vol estar obert a la comarca amb vocació d'ensenyar, però sobretot d’aprendre sobre el seu entorn immediat i donar-lo a conèixer als seus habitants i al món, difonent el seu patrimoni a través d’activitats pròpies o ajudant a la difusió de les activitats d’altres. Creiem en el lema: s’estima allò que es coneix i es cuida i valora allò que s’estima.

Aquest interès ens porta a adoptar un posicionament clar en defensa d’allò que conforma la riquesa cultura, natural, patrimonial, etc., de la nostra comarca i enfront de polítiques i actuacions que la puguin posar en perill, per aquesta raó procurem amb totes les activitats i productes tenir la major incidència possible.

Quina és la realitat que teniu en el vostre entorn més immediat?

El Segrià és extens i divers, amb forts contrastos entre les diferents zones amb una clara tendència a la atomització de les actuacions i activitats en l’àmbit de la cultura i el patrimoni. El patrimoni es reparteix per tota la comarca, però ens enfrontem a l’escassa valorització que es fa tant del conjunt com dels diferents elements per part de les institucions que en tenen les competències i també dels propis segrianencs.

La ciutat de Lleida exerceix la seva capitalitat de forma contundent també en lo patrimonial la qual cosa representa un entrebanc en la tasca d’identificació i promoció de tot allò que existeix més enllà del seu hinterland. Des del centre entenem que cal treballar i esmerçar la major part dels esforços en la resta del Segrià. Per aquesta raó busquem aglutinar, donar sortida a les diferents iniciatives que en puguin sorgir i donar a conèixer els projectes de recerca que es fan en relació amb aquest territori. Volem arribar a ser un punt de referència per a l’estudi i difusió de, en i per la Comarca

Quants voluntaris teniu ara i quin paper juguen en el si de la vostra entitat?

La nostra organització funciona únicament a través del treball voluntari dels socis, amb un grup amb una implicació més directa i constant que conformen la Coordinadora Tècnica que té un número variable de membres, però que sempre està al voltant de la dotzena.

El voluntariat s’estén a les activitats, ja que intentem organitzar-les de forma que es puguin oferir de forma gratuïta a socis i seguidors i això només es possible amb la contribució voluntària de tots aquells que participen en la seva organització. En l’actualitat tenim una cinquantena de socis i uns quants col·laboradors experts en diferents camps als que sempre demanem la seva col·laboració. El sistema fins ara ha estat un èxit.

Per què creieu que els voluntaris i voluntàries col·laboren amb vosaltres?

L’objectiu principal, promoure el coneixement de la comarca, engresca de diferent forma a uns i altres, uns perquè veuen una sortida als seus propis projectes, altres per un convenciment profund de l’esperit de crear comarca. Tots tenen un espai on poden desenvolupar allò que creuen important en relació amb el Segrià enriquint-se amb l’aportació i col·laboració de la resta.

Quina creieu que serà la vostra realitat d’aquí a 10 anys?

Som una organització jove, amb quatre anys d’existència, tot just estem al començament i comencem a veure la consolidació d’algunes de les dinàmiques que intuíem al principi que havien de ser les que calia posar en pràctica. D’aquí 10 anys esperem ser el punt de referència del coneixement del Segrià on conflueixen les inquietuds i projectes que ajudin al Segrià a posar en valor el seu patrimoni.

Quin ha estat per vosaltres el moment més important a l’entitat?

Sens dubte la presentació, el desembre del 2014, del primer número de la revista Shikar, que recollia les comunicacions presentades en la primera jornada “El Segrià a Estudi” organitzades pel CECS a Alpicat al 2013. Representa aconseguir el principal objectiu del CECS, generar i difondre coneixement de la comarca del Segrià a totes les persones que el vulguin conèixer. La revista és la millor eina que tenim per portar a terme una part important de la nostra missió.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou