“Necessitem polítiques de joventut transversals”
Comparteix
L’Assemblea General del Consell de Joventut de Barcelona (CJB) va fer una crida demanant a l’Ajuntament de la ciutat polítiques de joventut centrals i transversals. El president sortint, Pau Gonzàlez, ens n’explica els motius i les demandes.
En Pau Gonzàlez ha estat durant dos anys president del Consell de Joventut de Barcelona. En aquests temps el seu objectiu ha estat apropar la tasca del Consell a les entitats de Barcelona en un intent de reduir al màxim la distància entre ells. “El CJB no té sentit sense les entitats que hi ha a la base, ha d’estar al dia dels processos i línies d’actuació d’aquestes entitats i viceversa”.
Durant la darrera Assemblea General que va tenir lloc el març de 2013 l’entitat va reivindicar a l'Ajuntament de Barcelona la transversalitat de les polítiques de joventut. Durant el darrer any des del CJB es va fer una roda per parlar amb tots els regidors i regidores del districte, amb l’objectiu de fer seguiment de les línies d’actuació que s’estaven duent a terme en matèria de joventut. “Vam veure que cadascú anava per on creia i que no existien línies clares d’actuació”. Segons explicava Pau Gonzàlez, “la manca de transversalitat de les polítiques de joventut a les Administracions és un mal que ve de lluny i que posa molts impediments a l'execució de les polítiques necessàries en matèria de joventut. Les polítiques de joventut no les podrà fer mai sola la Regidoria de Joventut, han d'impregnar tota l'actuació municipal.”
Des del CJB es creu que la falta de recursos i de priorització són les principals mancances de les polítiques de joventut. I per solucionar-les caldria una regidoria de joventut més forta però sobretot més treball conjunt entre les diferents administracions i més participació de les entitats.
Emancipació, participació i dret a decidir
Una de les principals línies d’actuació del CJB ha estat l’emancipació juvenil “un dels grans drames actuals”. El Consell de Joventut defensa una major participació de la ciutadania en els afers col·lectius “com també el dret a l'emancipació personal, que nascut de la sinergia d'educació, ocupació i habitatge permet iniciar la vida autònoma del nucli familiar”.
El CJB va decidir en Assemblea donar suport al dret a decidir, aquesta proposta va sorgir des d’una de les entitats de base. Un exemple més de la importància que des del Consell de Joventut de Barcelona es dóna a la participació de les entitats en el món que les envolta. El CJB entén el suport al dret a decidir com un suport a la consulta, sense entendre-ho com a independentisme sinó “el dret a tenir accés a tota la informació” per poder decidir lliurement.
Afegeix un nou comentari