“Necessitem racionalitzar els espais de participació de Barcelona”

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:

“Necessitem racionalitzar els espais de participació de Barcelona”

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

A Barcelona existeixen un total de 560 espais participatius per a la ciutadania. Davant la decisió de l’Ajuntament de reduir aquesta estructura, el Consell d’Associacions de Barcelona (CAB) s’ha sumat a aquest posicionament demanant també simplificar i millorar-ne la coordinació.

El Consell d’Associacions de Barcelona (CAB), plataforma interassociativa que aglutina més de trenta entitats de la ciutat de Barcelona, ha elaborat un manifest per donar suport a la iniciativa que des de l’Ajuntament de Barcelona s’ha engegat per tal de racionalitzar els espais participatius que actualment existeixen. Són més 560 els canals a disposició dels ciutadans per tal de participar en les decisions de la ciutat i aquest elevat nombre d’espais fa que sigui complicat de gestionar i poc efectiu. Des de l’Ajuntament són conscients de les mancances del sistema actual, tal i com es va recollir en el Pla Director Municipal de Participació Ciutadana, per aquest motiu actualment està treballant amb la resta de grups municipals per consensuar els canvis i millores.

En motiu d’aquestes reunions des del CAB s’ha demanat al consistori que presenti una proposta amb el màxim consens dels grups municipal i que es permeti al teixit associatiu valorar-la i fer-hi aportacions. Amb l’objectiu de dir-hi la seva, el manifest presentat des del CAB recull les conclusions sobre aquest tema extretes durant el 2n Congrés d’Associacions de Barcelona celebrat a principis del 2012.

I tal i com explicava el president del CAB, Alfons Tiñena, “és indispensable pel millor funcionament dels canals participatius que el nombre dels espais es redueixi. Ja que la multiplicitat d’espais dificulta a la ciutadania saber quin pes i funció té cada un d’ells”. Però destacava que a més de reduir aquests espais, “se’ls ha de dotar de capacitat de decisió, ja que la simple reducció del nombre no en garanteix un bon funcionament”.

Des del Consell d’Associacions de Barcelona s’ha demanat que es faci una política conjunta de comunicació des de l’Ajuntament per explicar a la ciutadania el funcionament i la funció de cada un dels canals per tal de que es puguin utilitzar de la millor manera possible, i “evitar que es converteixin en espais informatius i sense capacitat de decisió”.

Afegeix un comentari nou