‘No és amor’, l’informe de Save The Children sobre violència de gènere entre adolescents
Comparteix
L’any 2020 es van registrar un total de 514 casos de violència de gènere en dones menors de divuit anys a tot l’Estat.
La violència de gènere entre adolescents és una pràctica malauradament més normalitzada del que pot semblar. Es desenvolupen patrons i conductes masclistes que s’accepten entre les persones més joves i provoquen comportaments erronis. A partir d’aquesta tesi, Save The Children ha publicat l’informe ‘No és amor’ en el que pretén mostrar la situació actual de la violència de gènere entre adolescents en relacions heterosexuals a tot el país. Com a ‘adolescents’, fan referència a les persones entre deu i dinou anys, segons l’OMS.
La definició de violència de gènere aportada per l’informe és la següent: “tota forma de violència física, psicològica, sexual o verbal que s’ha exercit sobre les parelles, exparelles o qualsevol situació sexual i afectiva anàloga”.
Dades alarmants a nivell estatal
L’any 2020, segons l’Institut Nacional d’Estadística, més de vint-i-nou mil dones arreu del país havien patit violència de gènere per les quals “s’havien dictat mesures cautelars o ordres de protecció”: 514 eren menors d’edat, una representació d’un 0,5%. Per altra banda, es coneix que un de cada cinc nois d’entre quinze i vint-i-nou anys creuen que la violència de gènere és un “invent ideològic”, segons l’estudi Percepció de la violència de gènere en l’adolescència i la joventut realitzat el 2013.
L’informe destaca que “les denúncies representen només la punta visible de l’iceberg, però les dades alerten d’una situació molt preocupant”. Arreu de l’Estat, un 6,3% de noies adolescents (entre setze i disset anys) han patit violència física de la seva parella o exparella; un 6,5% han experimentat violència sexual; un 16,7% violència emocional i un 25% violència psicològica i de control. Dades recollides a la Macroenquesta de l’any 2019 en àmbit estatal.
Eliminar la violència de gènere entre adolescents
L’objectiu principal de l’informe és conèixer la causa que provoca tots els comportaments de violència de gènere i els seus mecanismes, per tal de determinar de quina manera s’ha d’incidir per aconseguir erradicar-la. L’adolescència és un període de la vida en el qual les persones desenvolupen el que serà la seva identitat i personalitat. Qualsevol experiència viscuda durant aquesta etapa pot tenir una incidència directa en la vida adulta.
‘No és amor’ ha considerat que la violència de gènere es pot identificar amb diversos comportaments: violència física i sexual, violència psicològica i de control, i violència a través de les TIC. Aquesta última, provocada per l’ús en excés dels adolescents de les xarxes socials i dels dispositius electrònics: control a través del mòbil, missatges amenaçadors i usurpació de les contrasenyes, entre d’altres. Un tipus de violència que, a més, no requereix la presència física de l’agressor.
"Sabia el que era la violència de gènere però ho atribuïa com una cosa d’adults. Mai vaig pensar que també es podia viure entre adolescents", diu la Carla. I aquest és un dels problemes, que les adolescents no se senten identificades com a víctimes d’aquesta violència. #NoÉsAmor pic.twitter.com/Q0WieOOzQm
— Save the Children Catalunya (@SaveChildrenCat) October 19, 2021
La violència física és la que menys s’exerceix sobre les víctimes. Les agressions més comunes rauen en la violència psicològica i de control: subtil i silenciosa, que no sempre desperta les alarmes de l’entorn i dificulta a la mateixa persona identificar-se com a víctima. Vulnera la presa de decisions per un mateix amb un clima de falsa sensació de confiança i invasió extrema de la intimitat.
La violència de gènere en adolescents a Catalunya
L’any 2020, el telèfon d’atenció contra la violència masclista va rebre més de deu mil trucades, un increment del 17% respecte al 2019: cent dinou trucades, un 1,14%, es van generar per menors de divuit anys, segons dades de l’Observatori de la Igualtat de Gènere de l’Institut Català de les Dones. Gairebé un 50% del total de dones enquestades a Catalunya per l’Observatori han afirmat haver estat víctimes de violència masclista al llarg de la seva vida.
La franja d’edat amb més casos registrats de violència masclista l’any 2020 a Catalunya és la de menys de divuit anys: amb un total de 603 casos.
Des de Save The Children es demana un gran increment d’atenció als adolescents per part de les polítiques públiques, per tal d’eliminar la violència de gènere i centrar-se en la important tasca de la prevenció, amb projectes o iniciatives com la que ja coordinen entitats com l'Associació Benestar i Desenvolupament.
A més, des de l’organització, han demanat un augment en els pressupostos de l’actual Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per totes les partides que tinguin en compte la infància i les famílies, i les que donin atenció a la violència de gènere. Les quantitats actuals són insuficients.
Segons afirma Catalina Perazzo, directora d’Incidència Social i Polítiques d’Infància de Save The Children: “necessitem que la Llei Orgànica Integral de la Infància i l’Adolescència contra la Violència desplegui totes les seves mesures a tots els nivells administratius”. Aquesta llei contempla elements com un ús segur dels dispositius digitals, protocols de detecció de violència de gènere a les escoles i un reforç en els programes de reeducació per les persones agressores, entre altres mesures.
Afegeix un nou comentari