Nou curs 10/11: viu l’educació en el lleure!

 Font:
Font:

Nou curs 10/11: viu l’educació en el lleure!

Resum: 

Tens entre 5 i 30 anys? Què fas durant el teu temps lliure? T’agrada aprendre coses noves, jugar, anar d’excursió, gaudir de la natura, fer projectes en grup, etc.? Vols contribuir a millorar la societat en la que vius? Les associacions d’educació en el lleure et proposem una manera de fer-ho. Vols saber com?

  1. Busca l’agrupament, cau, esplai o casals de joves que tinguis més a prop.
  2. Apunta-t’hi.
  3. Participa a les activitats setmanals.
  4. Gaudeix de l’educació en el lleure!

Què és l’educació en el lleure?

“L’educació en el lleure, també anomenada educació no formal, és tota aquella intervenció educativa en situació de temps lliure i fora de l’ensenyament reglat i de l’àmbit familiar. La seva funció educativa és la transmissió de valors, tot contribuint a l’educació integral dels infants i els joves, utilitzant els recursos que ofereixen les activitats pròpies del temps d’esbarjo”. Llegeix més.
Portal Jove. Generalitat de Catalunya.

“L'educació en el lleure consisteix en participar de forma educativa en activitats de temps lliure amb joves i infants. Les activitats poden ser molt variades, i van des de tenir cura dels nens i nenes, planificar activitats per a ells, etc., fins a coordinar com a director la resta de educadors”. Llegir més.
Jovebaixebre.cat

L’objectiu fonamental de les associacions d’educació en el lleure és desenvolupar programes educatius integrals per als infants i joves. Aquests projectes educatius parteixen de la base d’un eix de curs anual i contemplen la transmissió de valors com el respecte, la tolerància, el diàleg, la interculturalitat i la sostenibilitat, a més a més de fomentar el treball en equip. Cada associació du a terme el seu propi model pedagògic.

La Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Joventut, regula les activitats i entitats d’educació en el lleure a través de diverses normes i decrets. La Secretaria de Joventut és, alhora, l’òrgan que vetlla pel correcte compliment de la legislació.


Qui pot participar-hi?

Les activitats d’educació en el lleure estan dirigides principalment a infants, més grans de 5 anys, i a joves.

Els majors de 16 anys, també poden realitzar les tasques de monitor i monitora, i director i directora, després d’haver superat el corresponen procés de formació. D’aquesta manera, esdevenen els responsables de les activitats lúdiques i pedagògiques dels més petits.


On i quan es desenvolupen les activitats d’educació en el lleure?

Les activitats d’educació en el lleure es realitzen als agrupaments escoltes o caus, als centres d'esplai, als casals de joves, a les ludoteques i als centres de dia, coincidint amb els cursos lectius (de setembre a setembre).

Normalment, les activitats que ofereixen les associacions d’educació en el lleure es fan cada dissabte a la tarda, durant el curs escolar (de setembre a juny). Puntualment, també s’organitzen excursions i sortides de cap de setmana. A més a més, es planifiquen colònies i campaments de mitja i llarga durada pels períodes de vacances d’estiu, de setmana santa i de Nadal.


Activitats

A continuació et presentem en vídeo totes les activitats que realitzen les entitats d’educació en el lleure. Aquests vídeos han estat elaborats per la Secretaria de Joventut amb la col·laboració del Consell Nacional de la Joventut i de les principals associacions, federacions i coordinadores d’educació en el lleure (Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Federació Catalana de l'Esplai, Coordinació Catalana de Colònies, Casals i Centres d’Esplais, Escoltes Catalans, Esplais Catalans i Acció Escolta).


Per tal d’arribar a la majoria de famílies del país podràs accedir als vídeos en diferents idiomes; tant la versió subtitulada per a persones amb dificultat auditives, com les versions doblades a les principals llengües maternes de les famílies d’origen immigrat.

Mira els vídeos:

- Presentació del Cau: activitats que es realitzen als caus (Agrupament Escolta Mintaka de Teià, de l'entitat Escoltes Catalans).

- Connexiò entre l'esplai amb les famílies i amb el poble (Centre d’Esplai Pingüí de Sant Andreu de la Barca, de la Federació Catalana de l’Esplai).

- El paper dels educadors i les educadores (Esplai Sant Llorenç de Sant Feliu de Llobregat, de la Coordinació Catalana de Colònies, Casals, i Centres d’Esplai).

- La sortida de cap de setmana (Agrupament Escolta i Guia Comte Jofre Verge de Rocaprevera de Torelló, de l'entitat de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya).

- Síntesi del què és l'educació en el lleure (Esplai Garbí de Mataró, de l'entitat Esplais Catalans i del Moviment Laic i Progressista).

La campanya ‘I tu què fas? Vine al cau/esplai’ va néixer el 2007 amb l’objectiu promoure el reconeixement social de la tasca pedagògica i de cohesió social que duen a terme les associacions juvenils d’educació en el lleure. Això és, donar suport i prestigi a la feina educativa que es fa més enllà dels centres escolars.

Preu

Cada associació du a terme un model pedagògic propi i ofereix diversos i diferents serveis d’educació en el lleure, un aspecte que repercuteix en el cost de les activitats.

D’aquesta manera, hi ha entitats que opten pel caràcter voluntari i associatiu de les seves accions i organització dels seus membres (infants, joves i responsables pedagògics); i d’altres que realitzen la seva activitat des d’una vessant de prestació de serveis.


Formació de qualitat

Tots els responsables pedagògics, ja siguin voluntaris o remunerats, han de disposar, obligatòriament, del títol de monitor/a i/o director/a en educació en el lleure.
Aquest diploma certifica que el o la responsable ha superat un procés de formació, regulat i expedientat per la Secretaria de Joventut, i que han adquirit uns coneixements i recursos necessaris per desenvolupar les activitats d’educació en el lleure de forma òptima.
A més a més també existeixen cicles formatius de grau superior d'animació sociocultural i la Diplomatura d'educació social.


Consulta els cursos de monitor/a i director/a en educació en el lleure publicats.

Consulta tota l'oferta formativa d'educació en el lleure.

Qui realitza activitats d’educació en el lleure?

A Catalunya existeixen diverses entitats, regulades per la Secretaria de Joventut de la Generaltat de Catalunya, que desenvolupen activitats i programes d’educació en el lleure. Te les presentem a continuació:

Cadascuna d’aquestes entitats tenen diversos centres i grups repartits per tot el territori català en els que es desenvolupen les activitats d’educació en el lleure. Vols saber quins et queden més a prop? Consulta-ho aquí.


Història

El web Viquipedia.org diu: “tot i que el terme “educació no formal” és relativament recent, les primeres formes d'aquesta educació apareixen a Europa a finals del segle XIX, lligat al procés d'industrialització i les idees democràtiques. En els seus orígens l'educació no formal es basava en l'educació d'adults, especialment en l'alfabetització. L'any 1949, en la primera trobada internacional de la UNESCO l'alfabetització a través de l'educació no formal apareixia com a una finalitat en si mateixa. Posteriorment l'oferta s'ha diversificat, fent-se més habitual l'educació permanent, l'educació transitòria i l'educació complementària. A més de les iniciatives dirigides a adults l'educació no formal té un fort pes en la població infantil a través d'activitats extraescolars, entre les que cal destacar l'escoltisme i l'esplai”.

Afegeix un comentari nou