Obrir melons remou consciències

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Obrir melons remou consciències

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Les tres entitats organitzadores de les VI Jornades de Lleure i Feminismes reflexionen al voltant de la necessitat de qüestionar les identitats de gènere normatives.

“Feminisme és la idea radical que les dones som persones”, segons l’activista Angela Davis. D’aquesta premisa parteix l’organització de les VI Jornades de Lleure i Feminismes que es celebraran el 13 de novembre, al Casal de Joves Guinardó Girapells (Barcelona), de 10h a 19h. Els transfeminismes seran l’eix central de la sisena edició que coorganitzen Casals de Joves de Catalunya, Escola Lliure El Sol i Esplais Catalans (ESPLAC). Les tres entitats, que treballen en el lleure educatiu d’infants i joves i amb la formació d’aquest sector, estan ultimant els detalls d’una jornada adreçada especialment al sector associatiu català i, en general, a la ciutadania interessada en deconstruir els estereotips heretats de la cultura heteropatriarcal i generar eines de transformació social.

Jana Alentorn: “Sexisme” és un concepte negatiu i ara ens hem desacomplexat dient les coses pel seu nom: “feminismes”. En plural, perquè tothom s’hi ha de sentir còmode”.

La present edició canvia de nom amb una clara intenció de fomentar un discurs que està arrelant els darrers anys: desestigmatitzar el concepte “feminisme” i acostar la perspectiva de gènere al món del lleure educatiu. “En un inici, les Jornades es deien “de lleure i sexisme” perquè s’enfocava en la prevenció de les violències masclistes perquè des del món del lleure es pressuposava que no calia incidir-hi. Amb el pas del temps i les reflexions diàries, els discursos han anat canviant dins del sector. “Sexisme” és un concepte negatiu i ara ens hem desacomplexat dient les coses pel seu nom: “feminismes”. En plural, perquè tothom s’hi ha de sentir còmode”, segons la Jana Alentorn, directora pedagoga de l’Escola Lliure El Sol.

La Carla Valle és membre del secretariat de Casals de Joves de Catalunya remarca que aquest 2016 els tres objectius de les jornades són: “el primer, esdevenir un espai per a la reflexió dins del món del lleure educatiu, ja que som un moviment que, per damunt de tot, és transformador i, per començar, cal transformar-nos a nosaltres mateixes; el segon objectiu és la formació, l’aprenentatge a través de la diversitat d’eines que ens ofereix el feminisme; i el tercer, la creació d’un espai d’intercanvi d’experiències, per a fer xarxa entre entitats”. “El més important és que el personal de l’àmbit (monitores, educadores, dinamitzadores, directores, casaleres i/o activistes…) sigui qui, en primer terme, reflexioni sobre sí mateix per a, després, remoure consciències per poder transformar la societat en la que vivim”, insisteix Alentorn.

Les jornades aposten per oferir les dues vessants: una teòrica i una vivencial. “Procurem incloure persones que aportin una reflexió inicial, per a posar a l’assistència en context, i després programem tallers pràctics per a crear noves experiències”. Marta Cortina, membre de l’equip de direcció d’ESPLAC, manifesta que també “oferim un aparador de formacions específiques en les que treballen col·lectius ben diversos i que, no només es mostren en aquesta jornada, sinó que intercanvien coneixements”.

Marta Cortina: “Sobretot parlarem sobre la construcció de les diferents identitats i l’acompanyament que requereixen les persones que es qüestionen la seva identitat en la societat en la que viuen”.

Per a que ens fem una idea, “en un dels tallers es planteja la situació que viu una persona transexual que ha de decidir en quin vestuari del gimnàs entra”, tal i com exemplifica Gerard Abril, membre de l’equip tècnic d’ESPLAC. “Sobretot parlarem sobre la construcció de les diferents identitats i l’acompanyament que requereixen les persones que es qüestionen la seva identitat en la societat en la que viuen”, segons Cortina.

Carla Valle: “volem obrir el gran meló de la identitat de gènere, agafar-ne les llavors i remoure consciències”.

En definitiva “volem obrir el gran meló de la identitat de gènere, agafar-ne les llavors i remoure consciències”, afirma Valle. “I ho volem fer des de diferents punts de vista per no homogeneïtzar el discurs, com se’ns ha imposat socialment fins ara”.

La primera edició de les Jornades es va fer l’any 2008 i d’ençà, l’equip de coordinació afirma que la sensibilitat cap a la perspectiva de gènere, l’empoderament de les dones i la deconstrucció dels privilegis dels homes han augmentat considerablement entre les entitats de l’educació en el lleure. De fet, a més de la formació periòdica, cada cop és més habitual trobar comissions de gènere dins d’aquests col·lectius. “En els darrers anys sí que perceps el canvi notable dins del sector, que es forma transversalment en sessions de temes genèrics, i que, a més, introdueix temàtiques específiques en la seva tasca diària treballada a les Jornades”, segons Cortina. “La consolidació de la perspectiva de gènere en el món del lleure educatiu no la trobes, malauradament en altres espais formals”.

“Als casals costava molt, fa un temps, abordar la necessitat de formar-nos en perspectiva de gènere perquè el mateix col·lectiu donava per fet que ja convivia en un espai no sexista”, recorda Valle. “Ara sí que hi ha intencionalitat de transformació social. Sé que formo part d’un col·lectiu opressor i em vull formar per canviar la realitat, més enllà del que em diguin les institucions o les xarxes socials. És un repte”.

“Quan la Generalitat ha impulsat unes colònies adreçades concretament a persones LGTBI, vol dir que en alguna cosa estem fallant des del sector; que una part de la població no se sent còmode ni representada a les colònies que organitzem. Com que en som conscients, volem que les entitats siguin veritablement inclusives, representatives de la diversitat. I revisar contínuament els idearis de les entitats sense por”, assenyala Alentorn. “Cal empatitzar amb la diversitat de gènere, com ho hem aprés a fer amb la diversitat funcional o la diversitat cultural”, conclou Cortina.

Afegeix un comentari nou