Fotos de menors a les xarxes socials: què cal saber?

 • Autor: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

  Autor: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Amb aquestes recomanacions podeu per penjar fotos i vídeos de menors a internet de manera responsable tot respectant els drets d'imatge.

Es poden penjar fotos dels nens i nenes de la nostra entitat a un perfil personal d’Instagram? Què passa si una família no ha signat el permís d’imatge o no cedeix els drets? Segurament us heu fet aquestes preguntes o d’altres de semblants relacionades amb els drets d’imatge. 

A continuació hi trobareu les recomanacions bàsiques:

 1. Permís d’imatge signat. Si una família NO ha cedit els drets, el/la nen/a no pot sortir a les fotos. En cas de sortir en alguna imatge, NO es pot distribuir per cap mitjà, digital o imprés, a menys que se li pixel·li la cara.
   
 2. Només als comptes validats. El permís autoritza a difondre imatges a webs i xarxes socials autoritzades en la signatura del permís d'imatge.
   
 3. Som responsables del què pengem. Quan es publiquen imatges a la xarxa des d'un compte personal, la responsabilitat és de cada individu. És necessari assegurar-se que les persones que hi apareixen han donat el seu consentiment per fer-ho. En el cas dels menors, la responsabilitat recau en els seus pares o tutors/es.
   
 4. Fotos explicatives. És important il·lustrar amb imatges les activitats i objectius de l'entitat. La cessió dels drets d’imatge autoritza a difondre fotos sempre que expliquin i il·lustrin les activitats per les que treballa l'entitat. No es poden distribuir fotos amb un altre objectiu.
 5. En cas de dubte, no penjar la foto. Cal evitar compartir imatges que es puguin malinterpretar. Quan pengem una foto a internet, qualsevol persona la pot utilitzar per un ús inadequat. Per aquest motiu s'ha d'evitar penjar fotos que puguin atemptar contra la dignitat de les persones que hi apareixen i també les que puguin ser malinterpretades fora del context en què es van fer. 
   
 6. No posar nom i cognoms. Evitar donar dades personals acompanyant la imatge. Quan en un peu de foto posem les dades de les persones que hi apareixen, permet localitzar aquella persona més fàcilment. Cada persona ha de decidir si vol etiquetar-se en fotos o deixar que altres persones ho facin.
   
 7. Designar un responsable de l’arxiu de fotos. És recomanable ordenar les fotos, tenir-les en un sol espai i controlar qui hi té accés.
   
 8. Compartir sí, però amb seguretat. Evitar que qualsevol persona pugui tenir accés a les fotos. Cal compartir les imatges de manera privada penjant-les a una plataforma que permeti protegir-les amb contrasenya; és més recomanable que penjar àlbums sencers a les xarxes socials.
 9. Quan es penja una imatge, se'n perd el control. El que publiquem a internet no desapareix i en molts casos pasa a ser propietat de la plataforma on l'allotgem. El que es publica a internet no desapareix.

Comentaris

Afegeix un comentari nou