Quin ús fan les ONG de les xarxes socials?

Quin ús fan les ONG de les xarxes socials?

Resum: 

Un estudi de la Fundació Luis Vives evidencia que les ONG tenen cada cop més presència a les xarxes socials però que no sempre en fan un ús prou complert.

Fa unes setmanes la Fundació Luis Vives va fer una crida als lectors del seu web i del seu butlletí per a participar en un sondeig sobre l’ús que les ONG fan de les xarxes socials. Es partia de la base que no hi havia cap estudi sobre aquest tema i que es feia necessari fer-ne un, malgrat la manca de rigor científic que comporta fer un “sondeig” entre els lectors, sense separar les respostes per tipologia o per tamany d’ONG. Les xarxes socials són eines de comunicació de gran abast que sovint no es fan servir en tota la seva capacitat o amb la millor orientació.

El sondeig ha donat unes dades significatives de les què se’n poden extreure algunes conclusions.

D’una banda, pel què fa a la presència d’ONG a la xarxa social, la gran majoria és present a facebook (un 94%) moltes d’altres també a Twitter (74%), i amb menor presència, i per ordre, a Youtube, Linkedin, Flickr i Tuenti (només un 13%). El fet que hi hagi tan poca presència a Tuenti, malgrat ser la segona xarxa social més seguida arreu de l’estat espanyol, i que la mitjana d’edat d’usuaris no supera els 20 anys, ens hauria de portar a la reflexió. Moltes ONG treballen amb joves i Tuenti podria ser una eina molt útil per a l’educació dels joves en la solidaritat.

Per a què fan servir les ONG les xarxes socials? En la majoria dels casos exclusivament per a tasques de comunicació i màrqueting. També, però en menor mesura, per a captar voluntaris i socis. Només un 16% dels enquestats fa servir les xarxes socials per a captació de fons, i d’aquest 16% la majoria ha obtingut menys de 1000 € en les campanyes llançades a tal efecte. La lectura d’aquestes dades és que encara queda molt recorregut per a optimitzar les xarxes socials com a eina per a obtenir recursos econòmics i humans.

També s’ha detectat que la majoria d’ONG destinen un o dos treballadors per a gestionar la comunicació a través de les xarxes socials, tot i que, també en la majoria dels casos, no hi ha pressupost assignat per a aquestes tasques. Caldria professionalitzar i dotar de més recursos econòmics les feines relacionades amb les xarxes socials per així obtenir un bon “feedback”, una bona resposta de retorn i rendibilitzar-ne l’ús.

Des de la fundació Luis Vives s’agraeix la col·laboració de totes aquelles entitats que han donat resposta a aquest sondeig i es convida tothom a reflexionar i aprofundir en el tema al llarg d’aquest any que acabem d’encetar. Les xarxes socials poden ser el nostre gran aliat davant la crisi, utilitzem-les amb coneixement de causa i aprofitem-les al màxim!

+ informació

Afegeix un comentari nou