“Seguim la màxima de que tot es fa entre tots, funcionem com una família gran ben avinguda”

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Ivet Eroles
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

“Seguim la màxima de que tot es fa entre tots, funcionem com una família gran ben avinguda”

Autor/a: 
Ivet Eroles
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Vivim les festes de Nadal amb Santa Maria de Meià i el seu Centre Cultural. Aquesta entitat, amb 150 socis i sòcies, duplica de llarg el nombre d’habitants d’aquest poble menut.

Santa Maria de Meià és un petit poble de poc més de 60 habitants que es troba als peus de la serralada prepirinenca del Montsec. Forma part de la Coma de Meià, una vall de la Noguera al límit amb el Pallars Jussà, que té com a cap de municipi el poble de Vilanova de Meià. En total, la vall està habitada per menys de 400 habitants i Santa Maria de Meià gaudeix de certa autonomia administrativa al ser una Entitat Municipal Descentralitzada.

El dia a dia del poble està marcat pel ritme de les estacions, l’agricultura i la ramaderia - com a activitats econòmiques principals- i per les relacions veïnals, que viuen punts realment àlgids en diferents moments de l’any. En la dinamització de la vida cultural i comunitària del poble, el Centre Cultural de Santa Maria de Meià hi juga un paper destacat, i més en les festes de Nadal, que suposen “l’inici de curs per a l’entitat”, tal com afirma el seu Secretari General, Miquel Miranda.

Nadal amb una gran família

Santa Maria de Meià pot duplicar el nombre d’habitants en dates assenyalades com Nadal, Setmana Santa i les vacances d’estiu, per tant, en aquests dies es concentren la majoria d’activitats destacades del poble. El Nadal, com a arreu, és temps pel retrobament i pel compartir. Joves i adults que han marxat del poble per estudiar o desenvolupar-se professionalment, tornen a les seves llars. També aquelles persones, que tot i haver nascut en un altre indret, tenen una vinculació familiar i emocional amb aquest petit entorn rural. Les cases i els carrers s’omplen de vida i el Centre Cultural ho té ben present. Cal tenir en compte que al centre hi ha 150 socis i sòcies, comptant com a soci un nucli familiar que contempla fills menors de 25 anys. Així doncs, el nombre de socis i sòcies duplica en escreix el d’habitants del poble, fet que posa de manifest el compromís de totes les persones que estan vinculades a la localitat.

Per Nadal, el Centre Cultural ven la tradicional loteria pel sorteig del dia 22 de desembre i així poder recollir diners per les iniciatives a desenvolupar al llarg de l’any. També es fa arribar al domicili particular de cada soci o sòcia, una felicitació per desitjar unes bones festes i un pròsper any nou. Enguany s’ha escollit una fotografia antiga on es veuen quatre veïnes conversant al pedrís de la plaça (una estampa que encara es pot veure avui en dia, sense gaires variacions), acompanyada d’una frase que apel·la al sentiment de comunitat i a la celebració del solstici d’hivern.

El nombre de socis i sòcies duplica en escreix el d’habitants del poble, fet que posa de manifest el compromís de totes les persones que estan vinculades a la localitat.

Com cada any, pel pont del desembre es va fer la tradicional pujada del pessebre a l’ermita de Sant Sebastià (patró del poble), on tothom va poder menjar coca i beure mistela. Com a novetat, els nens del poble hi van posar so, interpretant cançons tocades amb flauta per animar la vetllada. “Tenim la idea de mantenir els actes que generen espais de relació entre les persones que hi participen”, explica la Mercè Esteban, vicepresidenta i membre de la Comissió de Cultura i Societat.

Però sens dubte, la novetat d’enguany ha estat la representació de l’obra de teatre Els Pastorets, a càrrec de la companyia La Canalla, una activitat dinamitzada per la Comissió d’Activitats Infantils del Centre Cultural amb els beneficis destinats a La Marató de TV3. El 17 de desembre es va dur a terme la primera representació de l’obra a l’Església de Santa Maria, amb gran èxit d’assistència per part de tots els veïns i veïnes i amb la implicació de nens i nenes del poble i localitats veïnes. “La gent del poble ha recuperat vestuari de fa 25 o 30 anys per poder fer la representació teatral i l’ha rentat, arreglat i planxat”, comenta l’Ana Lujan, de la Comissió d’Activitats Infantils, que comparteix la il·lusió amb la que els infants es prenen aquesta iniciativa. “La paraula que més he escoltat a les persones de Santa Maria al conèixer les activitats infantils és gràcies”, respon agraïda l’Ana Lujan, que ha pogut recollir les impressions de les persones del poble.

“La paraula que més he escoltat a les persones de Santa Maria al conèixer les activitats infantils és gràcies”

La casa de tots i totes

El bar, propietat del Centre Cultural, és l’espai de socialització per excel·lència i durant les festes de Nadal amplia els seus horaris per poder oferir un millor servei i fomentar els espais de trobada i convivència. Per entendre el paper que desenvolupa en el si del poble, cal conèixer la història del Centre Cultural.

El Centre Cultural es va crear l’any 1985 en un context sociopolític de canvis. “Totes les activitats socials del poble van experimentar modificacions que incorporaven patrons i costums aleshores modernitzadores”, contextualitza el Miquel Miranda. “Les activitats col·laboratives generaven un clima positiu i de convivència i estrenyien els llaços entre la gent de diferents generacions”, segueix narrant el Miquel Miranda, “i a aquesta embranzida constructiva s’hi va sumar la necessitat de disposar d’un espai públic on poder-se reunir, sota sostre”. Antigament, algunes cases del poble havien exercit funcions de cafè, un servei ajustat a les necessitats i els costums dels anys 60. Les antigues escoles s’havien convertit en un “teleclub”, però aquest no era un espai adequat que s’ajustés a la nova realitat.

L’ajuntament no disposava de capital per poder fer front a la demanda i es va crear una entitat civil sense ànim de lucre, el Centre Cultural, per poder buscar formes de finançament i així emprendre la construcció d’un nou espai. La primera pedra de l’edifici es va dipositar en un terreny, cedit per un veí del poble, entre la font de la plaça Jalpí (la plaça principal) i les runes d’un antic molí. “L’esforç de molts dels veïns, avançant quotes o bé posant-hi el suor dels seus jornals, feu possible endegar i fer realitat una il·lusió col·lectiva”, relata el Miquel Miranda, que explica que a l’edifici del Centre Cultural “s’hi ha fet, des dels inicis, servei de bar, i s’ha convertit en el nucli de la vida social del poble”. “Avui dia és la casa de tots i totes. Ha permès mantenir, ampliar i aprofundir els vincles humans entre la gent del poble i crear noves sinèrgies culturals”, resumeix Miranda amb satisfacció.

Ha permès mantenir, ampliar i aprofundir els vincles humans entre la gent del poble i crear noves sinèrgies culturals.

Al servei de la comunitat

Si el Nadal és una època significant pel poble i el seu Centre Cultural, també ho és el mes d’agost, quan es celebra la Setmana Cultural dies previs a la Festa Major i a l’Assemblea i Sopar de Socis Anual. Durant l’any també es realitzen activitats destacades, com la calçotada popular que té lloc a principis de març, i l’organització de xerrades, exposicions, etc.

El Centre Cultural ha canviat recentment la seva Junta per deixar entrar les noves generacions del poble. En aquesta etapa es mantindran les activitats i espais de cohesió construïts al llarg dels anys i s’incorporaran noves perspectives per fer més rica la vida cultural i comunitària del poble. “Ens sentim responsables per continuar cuidant l'entitat i dotar-la de propostes, ara que estem en un moment d'il·lusió compartida amb tots els membres de la nova junta”, comenta la Mercè Esteban, que recentment ha estrenat el seu càrrec com a vicepresidenta.

Treballa amb la intenció de continuar generant un imaginari de comunitat on tothom s’hi senti partícip.

La Comissió de Cultura i Societat, de la qual Mercè Esteban també és membre, s’ha plantejat com a objectiu crear i/o recuperar contingut en relació amb el territori i la gent que el conforma, “pretén ser un equip de treball destinat a l’elaboració d’activitats culturals que puguin ser d’interès per a les persones del poble i rodalies i que reculli les inquietuds dels propis socis i sòcies”. Persegueix la idea de treballar dia a dia per descentralitzar les propostes culturals que acostumen a concentrar-se en nuclis de població més grans i treballa amb la intenció de continuar generant “un imaginari de comunitat on tothom s’hi senti partícip”.

Una de les altres comissions que destaca pel volum de propostes i implicació, és la d’Activitats Infantils, coordinada per l’Ana Lujan, que certifica que “les activitats de la canalla juguen un paper importat a l’hora de moure el poble”. A part de la representació d’Els Pastorets, els infants fan una representació teatral durant la Setmana Cultural i un passadís del terror durant la Castanyada. De cara a l’any vinent, ja estan preparant la celebració del Carnestoltes i alguna acció per Setmana Santa, amb la idea de tenir un calendari de 5 o 6 activitats fixes durant l’any més tot el que pugui anar sorgint.

"Hi ha alguna cosa que uneix, que genera bones vibracions i que cohesiona el poble”

“He tingut la sort de viure amb la canalla el naixement del primer teatre d’estiu i veure com això ja és una activitat regular dins de la Setmana Cultural”, detalla l’Ana Lujan, que explica com “estar tan a prop m’ha permès veure la gran importància que té per un entorn com aquest”. “Els pares i mares també estan més implicats i la gent del poble veu que hi ha moviment i això els hi agrada. Hi ha alguna cosa que uneix, que genera bones vibracions i que cohesiona el poble”, destaca l’Ana Lujan, que recorda que “la canalla són el futur jovent i els futurs pares i mares, la garantia de la continuïtat del poble”. Unes paraules amb sintonia amb les del Miquel Miranda, que afirma que “seguim la màxima de que tot es fa entre tots, funcionem com una família gran ben avinguda”.

Afegeix un comentari nou