S’obre una consulta per copsar l’opinió sobre la llei per eradicar l'antigitanisme

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
L'entitat realitza nombroses activitats, com el Congrés Internacional de Dones Gitanes. Font: Drom Kotar Mestipen
Drom Kotar Mestipen realitza nombroses activitats, com el Congrés Internacional de Dones Gitanes. Font: Drom Kotar Mestipen
 Font: Museu Virtual Gitano
Membres d'un grup d'accés a la universitat per a gitanos i gitanes. Font: Museu Virtual Gitano
Joves del projecte radiofònic "Veus gitanes. Rromane Glasura" Font: Veus gitanes. Rromane Glasura
Joves del projecte radiofònic "Veus gitanes. Rromane Glasura" Font: Veus gitanes. Rromane Glasura

S’obre una consulta per copsar l’opinió sobre la llei per eradicar l'antigitanisme

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La Generalitat vol conèixer que n’opina la societat catalana sobre l’Avantprojecte de Llei que té com a objectiu avançar en la resolució de l’antigitanisme, com a forma específica de discriminació i odi cap al poble gitano.

El departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha obert una consulta pública per conèixer l’opinió de la societat catalana sobre l’elaboració de l’Avantprojecte de Llei per eradicar l’antigitanisme i garantir els drets del poble gitano. La data límit per participar en aquesta consulta, que és oberta a tota la ciutadania, és el 16 de febrer. Si vols participar per donar la teva opinió, consulta aquest enllaç.

La següent fase d'aquest procés s'iniciarà un cop es tanqui el termini en el qual la ciutadania i els grups específics als quals s'adreça la consulta fan les seves aportacions. Serà a partir del 18 de febrer, i fins al 18 de març, quan l'òrgan promotor de la consulta pública farà una anàlisi conjunta de les respostes rebudes.

Les entitats aplaudeixen la iniciativa

Des de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGiC) aplaudeixen que s’estigui avançant en el camí d’impulsar una iniciativa legislativa que ha estat reivindicada pel poble gitano des de fa anys. "Ja és hora que hi hagi la voluntat política de combatre situacions de discriminació de les quals avui dia encara en som víctimes els gitanos i les gitanes”, assenyalen des de la Federació, que exposen que han participat aportant la seva experiència i opinió des de la segona reunió del Grup de Treball de la Llei d’Antigitanisme.

Sobre la fase de consulta pública en la que es troba el procés, des de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya consideren que "sempre és important escoltar a tothom qui ens envolta i així es pot arribar a un consens més gran". Un cop finalitzi la fase, assenyalen que el pla transversal contra l’antigitanisme s'ha de construir amb la comunitat gitana com a actor principal, l’administració com a impulsora i les organitzacions gitanes com a corretja de distribució i visibilitat d’aquest pla"

Polítiques específiques contra l'antigitanisme

L’objectiu d’aquesta iniciativa legislativa és impulsar polítiques públiques específiques per tal d’avançar en la resolució de l’antigitanisme, ja sigui com a expressió de discriminació i odi cap a la població gitana, així com per la seva contribució a l'exclusió social de la comunitat. Avançar en la igualtat de la societat catalana demana acabar amb l'antigitanisme encara existent.

Tal com s'assenyala des del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, l'escenari legislatiu internacional marca la necessitat de crear mecanismes legislatius per actuar contra problemes concrets, com ara l'antigitanisme. Aquesta iniciativa també té en compte la pertinència de coordinar-se amb els instruments legislatius i institucionals més genèrics.

Des de la FAGiC tenen clar que a tot arreu encara existeix l'antigitanisme. "Cal que tots anem a una i que s’estableixin més polítiques d’educació, ja que és necessari combatre-ho amb l’educació des de ben petits", manifesten.

Afegeix un comentari nou