"Som conscients que som agents de canvi i creiem que el model cooperatiu és una eina per fer-ho"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Anna Echeverria
Les sòcies de la Cooperativa Tres Cadires
Les sòcies de la Cooperativa Tres Cadires
Embotellat del vi de nous
Embotellat del vi de nous
Activitat oberta de collita de nous
Activitat oberta de collita de nous
Les sòcies picant nous
Les sòcies picant nous

"Som conscients que som agents de canvi i creiem que el model cooperatiu és una eina per fer-ho"

Autor/a: 
Anna Echeverria
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Parlem amb els socis de la Cooperativa Tres Cadires sobre el seu projecte cooperatiu de dinamització i activació del territori de Les Garrigues i l'Urgell tot recuperant el seu vi tradiconal de nous.

Què és la Cooperativa Tres Cadires? Qui la conforma?

La cooperativa és la realització i concreció d’un projecte col·lectiu i compartit per dinamitzar i activar el territori, concretament les Garrigues i l’Urgell, a partir de la producció, comercialització i promoció del vi de nous.
La conformen les tres sòcies fundadores: Anna Maria, Quim i Andreu, i també, un munt de col·laboradors que ens han ajudat a fer realitat el projecte en els tràmits burocràtics, obres, producció, comercialització, etc.

Per què vi de nous?

El vi de nous el produïa el pare d’una de les sòcies, el Jesús, i mentre ell l’elaborava, el seu fill l’anava pispant per portar-lo a consells de caus, formacions, monogràfics, assemblees, etc. El licor agradava i ens vam adonar que pocs, per no dir ningú, el coneixien. D’aquí va sorgir la idea de recuperar-lo i vam decidir fer-ho sense perdre de vista els nostres valors.

Per què una cooperativa? Que us aporta aquest model d'associació?

De forma metafòrica, és la cotilla que s'adapta millor al nostre cos. És l'única forma jurídica i d'organització en què entenem un projecte, perquè va en relació als nostres valors. Sense cuidar els valors, perdria el sentit el projecte.
No és el que ens aporta, és més el que volem aportar a la nostra societat. Som conscients que som agents de canvi i creiem que aquest model és una eina per fer-ho.

Vau començar amb una campanya de micromecenatge. Què en penseu d'aquest model de finançament? I quin va ser el resultat de la campanya?

És un model que t’ajuda a tirar endavant un projecte i una manera de fer difusió. Ho valorem molt positivament, perquè amb aquest líquid vam poder comprar les primeres matèries per fer la primera producció.
En 11 dies vam arribar al nostre objectiu, 5.000€, i vam tancar el micromecenatge amb un total de 8.000€.

Heu organitzat diferents experiències per a consumidors/es perquè col·laborin en les diferents etapes de producció. Què aporta al projecte fer-los partícips?

No ens agrada la paraula consumidors, perquè entenem que aquest projecte és col·lectiu i compartit, per tant, l’obertura i la col·laboració de diferents agents és part del nostre projecte i dels qui en són partícips. Gràcies a la col·laboració de moltes persones hem arribat fins aquí i estem on estem.

Embotelleu el vi de nous amb tres dissenys diferents seguint el lema "Tres cadires, tres principis, tres dissenys". Quins són aquests principis traduïts en dissenys?

Els tres dissenys simbolitzen els tres valors de la nostra cooperativa: les mans, símbol de cooperativisme, de treball col·lectiu; les vetes de l’espardenya catalana, la tradició del producte; i finalment, les fulles d’olivera, el territori i la proximitat.
Salut i vi de nous!

Vídeo promocional de la campanya de micromecenatge per engegar el projecte (2016)

Afegeix un comentari nou